Un robot mòbil autònom desinfectarà més ràpidament zones d’hospital potencialment infectades de Covid-19
Un equip investigador de la Universitat de València, liderat pel professor del Departament d’Informàtica Pedro Morillo, desenvolupa un projecte per a millorar la protecció contra les infeccions en àrees d’alta disponibilitat de centres sanitaris. La proposta, “Desenvolupament de mesures avançades contra contagis tipus COVID”, ha rebut el suport de la convocatòria de la Generalitat Valenciana “Capacitats del sistema valencià de la innovació en la lluita contra el COVID-19”, que finança projectes que donen solucions innovadores per a la lluita contra el coronavirus.
Per a dur a terme el projecte, s’està dissenyant i construint un robot mòbil autònom que serà l’encarregat d’una desinfecció més ràpida i eficaç de les zones sanitàries més sensibles dels hospitals, com quiròfans, àrees de vigilància intensiva o sales de reanimació de pacients.
“Aquest robot mòbil planteja la innovació d’incloure simultàniament una desinfecció basada en llum ultraviolada germicida d’alta intensitat emesa mitjançant un llum de gas xenó, juntament amb un sistema autònom de navegació que utilitza algorismes d’intel·ligència artificial per a la creació dels mapes virtuals amb els espais, i minimitzar així les trajectòries”, explica l’investigador.
“Les desinfeccions realitzades en l’actualitat solen basar-se, o bé en la utilització de productes basats en dilucions de filiferina, per les seues característiques desinfectants bactericides d’ampli espectre, viricida, esporicida i antisèptic, o mitjançant la utilització de gas ozó. En qualsevol de les opcions es requereix almenys una hora perquè aquestes desinfeccions facen efecte”, apunta Pedro Morillo.
De moment, l’equip ha validat mitjançant tecnologies de realitat virtual el model de navegació del robot i està construint una primera versió del prototip. Aquestes han sigut desenvolupades en l’Institut de Robòtica i Tecnologies de la Informació i les Comunicacions (IRTIC).
En breu està previst fer les primeres proves de camp. “Amb la nostra proposta estimem aconseguir desinfeccions d’aquests espais sanitaris en pocs minuts, fet que millorarà les seues taxes de disponibilitat temporal i reduirà el risc dels operaris que han de treballar, en plena alerta sanitària per coronavirus”, conclou Morillo.
En el projecte participa, a més de l’IRTIC, l’Escola Tècnica Superior d’Enginyeria de la Universitat de València. La proposta compta amb la col·laboració de l’Hospital General de València.