La restauració d'un quadre de la Catedral descobreix la signatura de Ribalta i paisatges ocults
El Museu de la Catedral de València ha presentat dos quadres, “Jesús i Joan el Baptista xiquets”, la restauració dels quals ha permés descobrir tant la signatura de l'autor, Francisco Ribalta, com a parts ocultes com un riu o el cel, i un “Crist jacent”, de Jerónimo Jacinto Espinosa, que completen el seu Sala Barroca.
La restauració d'aquestes obres ha sigut presentada aquest matí en una roda de premsa en la qual han participat el degà de la Catedral, Emilio Aliaga; Jaime Sancho, director del Museu de la Catedral de València; Gemma Contreras, subdirectora de l'Institut Valencià de Conservació i Restauració de Béns Culturals (IVACOR) de la Generalitat Valenciana; i representants del taller de restauració de la Catedral.
Respecte a “Jesús i Joan el Baptista xiquets”, de Francisco Ribalta (Lleida, 1565 – València, 1628), que estava en la Sagristia i es va retirar en col·locar els retrats dels Arquebisbes de València, “estava completament enfosquit i en la restauració, a càrrec del taller de la Seu, es va descobrir amb raigs ultraviolats la signa ´F. Ribalta` i parts del quadre, com el riu Jordà, l'arbre o el cel”, ha explicat Jaime Sancho, director del Museu. Segons els experts que ho han vist “és un Ribalta”, la qual cosa se suma al propi Arxiu de la Catedral, on consta la seua existència, i al descobriment de la signatura.
La restauració, en totes dues obres, ha consistit en “fotografiat ultraviolat que mostren repintes i parts ocultes per la brutícia, així com una neteja exhaustiva i un estucat, és a dir, emplenar amb pintura reversible salts de pintura”, segons Sancho.
Pel seu costat, el “Crist jacent”, de Jerónimo Jacinto Espinosa (Cocentaina, 1600-València, 1667), “en 1909 estava situat en l'altar de la capella del Sant Embalum de Jesús, en la nau de l'Epístola; en desaparéixer aquesta advocació, va estar en les capelles del transagrario i, després de la Guerra Civil, en el magatzem, i ara, després del treball del nostre equip de restauració, està a la vista del públic”.
Així mateix, “està inspirat en el ´Crist jacent` d'Andrea Mantegna i en ell hi ha un treball impressionant d'artifici o doble perspectiva, i ara ens hem donat compte que la millor forma d'apreciar-ho és veure-ho des d'un lateral, ja que es veu molt més estilitzat”, ha matisat.
“Sant Francesc d'Assís”, atribuït a Ribera, restaurat per IVACOR Amb la incorporació dels quadres restaurats, la Sala Barroca del Museu es converteix en “un referent per a la historiografia de la pintura valenciana del segle XVII i començaments del XVIII, perquè mostra obres que han estat fora dels circuits artístics”, segons Sancho, que afig que la Sala compta amb la seua disposició definitiva.
En la mateixa Sala pot veure's una altra obra que ha sigut restaurada pel IVACOR, un “Sant Francesc d'Assís” atribuït a José de Ribera (Xàtiva, 1591-Nàpols,1652) “pel seu aspecte nocturn i el seu color verdós, que ens recorda al Sant Sebastià del Museu de Belles arts, que a més té detalls impressionants, com la congestió dels ulls i les mans, que mostren la mà del pintor”, segons Sancho, que ha apuntat que la determinació de la seua autoria “queda ara oberta al treball dels investigadors”.
Sobre la seua restauració, la subdirectora del IVACOR, Gemma Contreras, ha explicat que “s'han realitzat radiografies, fotografies ultraviolades, anàlisis de pigments i en retirar el seu entelado, en un estat de conservació bastant dolent, descobrim que tenia un escut heràldic, qüestió que queda oberta a la investigació dels experts, però intuïm que pertanyia a un infant, que no assegura si és un Ribera, però sí que és una obra important”.
A més, Contreras ha destacat la labor de recuperació del patrimoni en la Catedral “que ha sigut una prioritat sempre i jo com a valenciana estic orgullosa de tindre aquesta Catedral” mentre que Sancho ha qualificat com “d'un nivell molt alt, fins i tot el millor del món” el treball de l'escola de restauració de València, en la qual hi ha diverses entitats, entre altres el IVACOR i la Catedral, amb el seu taller de restauració.