Ramon Lapiedra, Joan Prat i Carles Solà reben la Medalla d’Honor 2021 de la Xarxa Vives d’Universitats
La màxima distinció que lliuren les 22 universitats de la xarxa reconeix el compromís amb la ciència, la cultura i la societat dels homenatjats
El físic Ramon Lapiedra i Civera, l’antropòleg Joan Prat i Carós, i el químic Carles Solà Ferrando han rebut aquest divendres 2 de juliol la Medalla d’Honor 2021 de la Xarxa Vives d’Universitats. La Universitat CEU Cardenal Herrera (UCH) ha acollit l’acte, que ha estat presidit pel seu rector i president de la Xarxa Vives, Vicente Navarro de Luján.
El catedràtic de Física de la Universitat de València Ramon Lapiedra (Almenara, 1940) ha rebut aquesta divendres la Medalla d’Honor de la Xarxa Vives, però abans de fer-ho, l’escriptor i catedràtic de Grec de la Universitat Jaume I, Joan Francesc Mira i Casterà, ha pronunciat la ‘laudatio’, on ha descrit Lapiedra com “una de les persones més admirables i dignes de respecte que he tingut la fortuna immensa de conéixer i de poder considerar amic”. Mira ha ressaltat que l’homenatjat “no es tracta només d’un científic eminent en el camp de la física teòrica. Es tracta de qui va ser entre 1984 i 1994 rector de la Universitat de València, la historia contemporània de la qual es podria dividir en ‘abans del rector Lapiedra i després del rector Lapiedra’, amb tota la dimensió pública, acadèmica i ètica que això representa”. Lapiedra ha agraït les paraules que li ha dedicat Joan Francesc Mira , així com a la rectora de la Universitat de València, M. Vicenta Mestre Escrivà, haver-lo proposat per rebre el guardó. També ha reconegut la tasca desenvolupada per la Xarxa Vives, a la que ha desitjat que continue molts més anys amb la seua útil labor.
Per la seua banda, l’antropòleg Joan Prat (Celrà, 1947), en rebre la Medalla d’Honor, ha declarat que “ni en el millor dels meus somnis hauria imaginat rebre aquest reconeixement”. També ha agraït la compañía de totes les persones que han estat presents al llarg de la seua trajectòria, i especialment a la rectora de la URV i presidenta IV de la Xarxa Vives, María José Figueras Salvat, que l’ha proposat per a rebre guardó.
El químic Carles Solà (Xàtiva, 1945) –un dels fundadors de la Xarxa Vives i tercer president de la historia de la institució- ha agraït el reconeixement rebut i ha reivindicat el paper de la Universitat com un element clau del futur de la nostra societat, motiu pel qual considera que hauria de rebre mes atenció per part dels poder públics. També ha recordat la fundació de la Xarxa Vives el 1994 i ha indicat que des d’aleshores la institució ha contribuït enormement “a donar força a les universitats amb tot el que això significa: saber, coneixement, recerca i compromís social; un conjunt de valors que no es troben a cap altre lloc que a les universitats”.
Abans de cloure l’acte, el president Navarro ha agraït als guardonats, en nom de les vint-i-dos universitats, l’acceptació de la Medalla d’Honor de la institució i ha reconegut l’orgull que suposa sumar a la història de la Xarxa Vives tres referents del món universitari les contribucions científiques, culturals i lingüístiques dels quals són d’un valor incalculable per al sistema universitari europeu. Navarro ha agraït també al conjunt de la comunitat universitària i al personal de les administracions, dels serveis de salut i educatius, el treball incansable realitzat durant un curs acadèmic marcat pels reptes que ha ocasionat la Covid-19. Així mateix, el president de la institució ha apel·lat al record de les víctimes de la pandèmia.