Un projecte de cooperació de la Universitat millora les condicions sanitàries dels campaments sahrauís de Tinduf
L'elevada taxa de mortalitat infantil és un dels principals problemes relacionats amb el benestar i la salut que afecta majoritàriament als països en vies de desenvolupament. Per a tractar de pal·liar aquesta realitat la Universitat de València ha liderat l'equipament de l'àrea maternal de l'Hospital Regional d'Al-Aaiun, al Sàhara Occidental, a través d'un projecte del programa '0,7 una Nau de Solidaritat', gestionat per la Fundació General.
Coordinat per Núria Romero Cuenca, cap d'unitat de la Facultat de Ciències Biològiques i responsable del projecte, la millora de les instal·lacions matern-infantils, que dóna cobertura a quatre assentaments o wilayas de Tinduf (Al-Aaiun, Smara, Auserd i Dajila), ha suposat una significativa millora no només en la salut de les embarassades que acudeixen a l'hospital i en la garantia de les seues condicions mínimes d'higiene, sinó també en la reducció de la mortalitat dels nounats.
La intervenció de la Universitat en la zona s'iniciava en 2015 a través de la difusió de l'associació Ajuda als Pobles de Quart de Poblet de la situació d'emergència que viuen els refugiats sahrauís en aquests campaments de Tinduf.
La Universitat s'ha implicat des de llavors de manera activa en la labor que realitza aquesta entitat en favor de la població més desprotegida i vulnerable: les dones embarassades. Els esforços s'han centrat en el cas d'aquest projecte a cobrir la principal necessitat d'aquest hospital quant a instal·lacions: dotar-ho dels materials necessaris per al seu funcionament, cobrint les condicions bàsiques dels malalts.
Les condicions de vida en el desert són extremadament dures i s'acreixen quan se sumen les característiques pròpies d'un camp de refugiats situat en la zona més inhòspita del desert algerià. "Aquest hospital dóna cobertura a refugiats que viuen en haimes i construccions de tova, la qual cosa significa viure sota unes condicions molt dures i patir en habitatges i instal·lacions bàsiques com aquest hospital les inclemències meteorològiques com la pluja", explica Romero.
La situació és d'extremada gravetat en el cas de les embarassades ja que "tradicionalment donen a llum a casa, en les haimes, amb el risc que això comporta. És per això pel que tractem de conscienciar-les sobre la qualitat de centres sanitaris com el de l'Hospital d'Al-Aaiun i la necessitat que acudisquen a ells, especialment en el moment del part", afegeix.
Una vegada finalitzat el projecte els resultats i les perspectives de futur no poden ser més encoratjadores i positives. La higiene ha augmentat, i la millora en les condicions ha contribuït a garantir la salut en les dones parturientes d'Al-Aaiun, on el 95% dels parts han sigut satisfactoris. A més, l'assistència a l'Hospital de forma convençuda fa que les dones hagen mostrat en si mateixes una confiança i tranquil·litat que ha generat millors desenvolupaments en els embarassos.
La tasca coordinada per Nuria Romero ha sigut reconeguda amb el Premi Manuel Castillo en la seua IX edició, en la categoria "Iniciatives Luis Vives de Cooperació al Desenvolupament de la Universitat de València", que s'entregaran demà dimecres, 13 de març, en el Centre Cultural La Nau a les 12 hores.
La cap d'unitat de la Facultat de Ciències Biològiques s'ha mostado satisfeta amb aquest reconeixement fent-lo extensiu a tot l'equip humà que s'ha implicat en el projecte: "El premi és el reconeixement visible, però hi ha molta gent darrere; és per aqueix reconeixement a ells que em fa il·lusió", ha afirmat.