El projecte Ciència Emergent mostra la investigació jove dels instituts Cavanilles, López Piñero i BIOTECMED
Ciència Emergent, un projecte de divulgació científica on el personal investigador més jove de la Universitat de València explica el seu treball a través de vídeos curts, ha publicat una nova sèrie
Hi participen l’Institut Cavanilles de Biodiversitat i Biologia Evolutiva (ICBIBE), l’Institut Interuniversitari López Piñero (IILP) i l’Institut Universitari de Biotecnologia i Biomedicina (BIOTECMED)
En el projecte, personal doctorand i postdoctoral difon les seues pròpies investigacions amb un llenguatge accessible i divulgatiu. A més, també explica el funcionament dels diferents instituts i centres propis i mixtos de la UV.
Per part de l’ICBIBE participa Sofia Ten, centrada en els epibionts, organismes que viuen sobre altres éssers vius com ara cetacis i tortugues marines. David Ruiz explica la importància dels peixos cartilaginosos i David March, les interaccions entre humans i megafauna marina. Natalia Fraija comenta diverses tècniques moleculars per monitoritzar el medi marí, Olga Novillo tracta la contaminació amb microplàstics a la Mediterrània, Pablo Amador divulga el seu treball a l’Albufera de València i els aiguamolls mediterranis, i David López explica la seua aportació al laboratori d’Entomologia i control de plagues.
De l’IILP col·laboren Anxo Vidal, que estudia la història de l’educació científica, Julen Ibarburu, que analitza la història de la bogeria en pacients del segle XVII i XVIII, i Silvia Rodríguez, que examina la regulació de pesticides a Espanya i la compara amb la regulació de tòxics a l’època franquista. A més, en aquesta edició de Ciència Emergent i d’aquest centre també hi participa Javier Fernández amb un treball sobre la història de la sexualitat cap al gènere i el col·lectiu LGTBIQ al segle XX, i Josep Simón, que tracta MUSAUPOL: “Museus, Aules i Política: Cultura Científica i Tecnològica a la Transició Espanyola”.
De BIOTECMED exposen les seues investigacions Cristina Ros (Laboratori de Regulació del Cicle Cel·lular en cèl·lules eucariotes), Isidoro Olmeda (Laboratori de microbiologia i biotecnologia enològiques) i Marta Pérez, investigadora en biologia molecular de microalgues, amb un projecte en l’Agència Espacial Europea. També expliquen la seua aportació Héctor Carmona i Carla Molina, del Grup de recerca en patògens en l’Aqüicultura i que busquen alternatives a la utilització d’antibiòtics, Alberto Yáñez (sobre cèl·lules mare hematopoètiques i la seua relació amb el patogen Candida albicans) i Celia Martínez, del Grup de recerca en Metabolisme Primari i Enginyeria Metabòlica Vegetal, on estudia la serina, un aminoàcid important en la funció catalítica de molts enzims.
En el canal de YouTube podeu consultar els vídeos de les edicions anteriors, corresponents a l’Institut de Polítiques de Benestar Social (Polibienestar), l’Institut de Ciència Molecular (ICMol) i de l’Institut de Biologia Integrativa de Sistemes (I²SysBio).
Ciència Emergent és un projecte de la Unitat de Cultura Científica i de la Innovació de la Universitat de València que compta amb finançament de la Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia (FECyT) i el Ministeri de Ciència i Innovació.