elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Es posen en marxa els treballs arqueològics previs a la rehabilitació de la Barraca del Cotofio

Es posen en marxa els treballs arqueològics previs a la rehabilitació de la Barraca del Cotofio
  • Una vegada realitzat l'estudi, que té un pressupost de 8.800 euros, es procedirà amb la segona fase de les obres de rehabilitació de la barraca

Comencen els treballs arqueològics en la Barraca del Cotofío o del Tío Tonet, un de les poques barraques que subsistixen al poble de la Torre. En una primera intervenció es van fer treballs de consolidació de l'estructura i la façana de l'edifici, i ara, abans d’iniciar les obres de rehabilitació i recuperació definitives, calia fer un intervenció arqueològica, ja que l’edifici té la consideració de Bé de Rellevància Local (BRL), i tal i com exigix la Llei 4/98 de Patrimoni Cultural Valencià, és un pas necessari en este tipus d’edificis.

“Desgraciadament només queda un edifici d'este tipus. Abans La Torre comptava amb un gran conjunt de barraques que van ser destruïdes per les polítiques depredadores anteriors en el nostre territori” ha afirmat la regidora de Pobles de València, Lucía Beamud. Per la seua part, la regidora de Gestió de Recursos, Luisa Notario ha recordat que “mentre el govern del PP va declarar en 2007 este edifici en estat de ruïna, este govern està fent les intervencions necessàries per a recuperar-ho i donar resposta a les reivindicacions veïnals de recuperar i preservar el patrimoni de tots els valencians i valencianes”.

Abans de restaurar l'edifici, habilitar-lo per al seu ús i posar-lo a la disposició dels veïns i veïnes de la Torre, s'han de fer una sèrie d'actuacions arqueològiques. La primera d'elles consistirà en un estudi arqueològic i documental del Bé de Rellevància Local (BRL), que té com a objectiu determinar l'origen i evolució arqueològica de l'edifici, posteriorment es realitzarà una anàlisi estratègica i finalment un estudi arqueològic de l'entorn amb el qual es relaciona esta barraca. Els treballs compten amb un pressupost de 8.800 euros.

Una vegada realitzat l'estudi es procedirà amb la segona fase de les obres de rehabilitació de la barraca. En l'exterior es crearà una pèrgola i un espai obert i social que tindrà en compte l'entorn; a l'interior, es dotarà la barraca d'un lavabo accessible, instal·lació d'aigua, una gran sala de reunions amb electricitat i les instal·lacions de telecomunicacions necessàries. A més, s'intentarà recuperar la fusteria original de l’edifici.

La regidora de gestió de Recursos ha posat en valor el “compromís ferm d'este govern en la protecció del patrimoni arquitectònic de la nostra ciutat, que es demostra d'una forma molt clara veient les inversions i els resultats del Pla d'Intervenció en Edificis Municipals de Valor Patrimonial i Social, posat en marxa al juny de 2015 i que estan al voltant dels 3 milions d'euros.” Un pla que segons Notario ”ha servit per a frenar la deterioració que estaven patint molts edificis relacionats amb la història de l'horta o del passat industrial de la ciutat, com l'Alqueria del Moro (Benicalap) i el xalet de Aben Al-Abbar (Camins al Grau), o les intervencions per a recuperar elements patrimonials com els xalets del Doctor Bartual (Quatre Carreres) i Sancho Poblats Marítims), la Ceramo (Benicalap), i les Alqueries de Olba (la Saïdia) i Falcó (Torrefiel)”.

Esta actuació, en paraules de Lucía Beamud “recuperarà un important edifici que pertany a les valencianes i els valencians, servirà com un lloc de trobada del veïnat, i millorarà la xarxa associativa del poble de la Torre”.

Pujar