elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

E-Place Heritage transforma el patrimoni cultural en actius digitals d'inversió per a finançar la seua preservació i gestió

E-Place Heritage transforma el patrimoni cultural en actius digitals d'inversió per a finançar la seua preservació i gestió
  • E-Place Heritage treballa en dues línies: la creació i comercialització de NTFs (actius no fungibles únics i intransferibles) en el mercat de subhastes internacional i les còpies digitalitzades per a venda general

  • La startup ha desenvolupat una aplicació de tecnologies d'escalat i reproducció, aplicable a qualsevol mena d'edifici, monument, obra d'art o objecte. Les còpies digitals s'emmagatzemen en 'biblioteques online'

E-Place Heritage fa un pas més en la seua proposta de preservació i divulgació digital del patrimoni cultural i arquitectònic per a obrir una via de finançament de la seua gestió. Es tracta d'una de les startups accelerades en la 5a edició dels programes de Col·lab, l'acceleradora pública de triple impacte del centre d'innovació Las Naves.

La startup transforma el patrimoni físic i la memòria en actius d'inversió, a través de NTFs (token no fungible, un actiu digital únic, irrepetible i indivisible, amb suport en tecnologia blockchain). Es tracta, en definitiva, de creacions certificades i intransferibles, que es comercialitzen a manera d'actiu digital, en plataformes de subhastes especialitzades, que operen a nivell internacional.

A més de la subhasta de NTFs, E-Place Heritage obri la via a la participació ciutadana per a “apadrinar virtualment” el patrimoni construït i accedir a ell a través de l'adquisició de còpies digitalitzades, a manera de guies, rutes virtuals en 3D, catàlegs o souvenirs.

Adolfo Bartolomé Ibáñez, fundador de E-Place Heritage i de Baukunst Patrimonio Virtual, detalla que, amb aquestes tecnologies, s'ofereix a propietaris i gestors de béns patrimonials i culturals -com a ajuntaments i organitzacions, públiques i privades-, una solució de “economia circular sobre el valor digital del patrimoni”.

“Treballem en tres línies: preservació, divulgació i gestió digital. Preservem, a través de la creació de biblioteques tridimensionals del patrimoni -que permeten no sols conservar-lo sinó, també, replicar-lo en cas de pèrdua o danys-; divulguem, a través de la transformació de la ciutat en una galeria d'art urbà, mitjançant aplicacions de realitat augmentada de caràcter innovador, usant les còpies digitals per a crear noves experiències per a la ciutadania, amb rutes virtuals, i gestionem el patrimoni, amb la transformació d'aqueixes còpies digitals en actius d'inversió social”, detalla l'emprenedor.

Referent en desenvolupament tecnològic

La startup ha desenvolupat una aplicació de tecnologies d'escalat i reproducció, aplicada a qualsevol mena d'edifici, monument, obra d'art o objecte, les còpies digitals del qual queden emmagatzemades en 'biblioteques online'.

Entre els projectes ja desenvolupats, estan la digitalització del Crist Redemptor o l'Escala Selaron, dues dels monuments més visitats del Brasil, el Museu Arqueològic de Xelva, o un mural d'art urbà d'Elías Taño.

La proposta de E-Place Heritage és objecte d'atenció d'institucions i organismes públics, com a referent en digitalització. Un exemple és la intervenció d'Adolfo Ibáñez en la sessió inaugural de la 'XVII Multaqa. Conferència Internacional Mediterrània' sobre les Rutes de la Seda i del Greal, que va organitzar Centre Unesco València. En aquesta trobada, es va mostrar la rèplica del Greal en resina i recoberta de pa d'or impresa en 3D realitzada per E-Place Heritage.

A més, està desenvolupant diferents projectes en col·laboració amb uns altres dels equips accelerats en Col·lab, com Tornem Cultura i Sostenibilitat o Valua. “Participar en els programes de l'acceleradora no sols ens ha permés consolidar el nostre projecte, sinó obrir noves vies de desenvolupament i sinergies que ens enriqueixen, propiciades i secundades per l'equip de gestió i de monitoratge del Col·lab”, apunta Ibáñez.

Missions València 2030

El centre d'innovació Las Naves i la Delegació d'Innovació i Coneixement de l'Ajuntament de València són els responsables de Missions València 2030, un model de governança de la innovació basat en missions que milloren la vida de les persones. Aquest model de governança conjumina a tot l'ecosistema d'innovació sense excloure a ningú, perquè les missions d'una ciutat, d'un país o de tota Europa s'aconsegueixen des de la diversitat i amb la suma de totes les parts, de tot el talent i de totes les fonts de coneixement.

Recentment, s'ha llançat la primera missió, València Ciutat Neutra, amb l'objectiu de convertir a València en una ciutat climàticament neutra i formar part de les 100 ciutats que la Comissió Europea seleccionarà dins de la missió “ciutats intel·ligents i climàticament neutres”.

Pujar