VALENCIA | SOCIETAT

El Pla Municipal d'Addiccions impulsa la prevenció des de l'àmbit comunitari, escolar, familiar, laboral i social

ELPERIODIC.COM - 27/09/2024

Marta Torrado ha participat en les Jornades Nacionals de Socidrogalcohol, moderant la taula “La transferència del coneixement i la tecnologia en les addiccions: un binomi imprescindible per a l'avanç científic”

L'Ajuntament començà a desenrotllar accions en matèria d'addiccions en els anys 80. En un primer moment, estes es duren a terme en col·laboració amb el tercer sector, fins que es va estructurar l'actual Pla Municipal sobre Addiccions de la Regidoria de Servicis Socials. Este contempla l'oferta de programes diversos d'informació, formació, participació, inclusió i assignació de recursos, per a reduir la incidència i la prevalença de les addiccions a València.

“Els reptes en prevenció no sols han persistit, sinó que la seua complexitat ha anat en augment, especialment amb les addiccions comportamentals. És per això que, observem una demanda cada vegada major dels nostres programes en totes les àrees en les quals actuem”, ha explicat la regidora de Servicis Socials, Marta Torrado. La delegada ha participat en la 51 edició de les Jornades Nacionals de Socidrogalcohol, moderant la taula “La transferència del coneixement i la tecnologia en les addiccions: un binomi imprescindible per a l'avanç científic”.

Des del Servici d'Addiccions s'aporten estratègies educatives encaminades a millorar el benestar de la ciutadania, a través d'hàbits de vida saludables. Per tant, el Pla Municipal té com a objectius principals disminuir la incidència i prevalença del consum de drogues i d'altres conductes addictives i retardar l'edat d'inici, així com reduir els riscos i els danys associats o derivats d'este consum. Per a la seua consecució, el Consistori actua en diverses línies estratègiques: des de l'àmbit comunitari, escolar, familiar, laboral i social.

En l'àmbit comunitari, a més de campanyes de prevenció del consum abusiu d'alcohol, també es duen a terme programes com “Viu l’estiu”, que consistix en activitats d'oci i temps lliure de qualitat, que promoguen el desenvolupament personal i social de la infància i de la joventut. Així mateix, un altre programa és el d'Intervenció en Barris (INBAS), que habilita una línia de subvencions destinades al suport de les associacions que duen a terme activitats de prevenció d'addiccions.

Pel que fa a l'àmbit escolar, destaca la iniciativa “Construïx el teu món” que, en col·laboració amb Fad Joventut, pretén sistematitzar la prevenció de les addiccions en l'àmbit escolar. Una altra activitat és el concurs “K em comptes”, que combina la creativitat de l'alumnat i la prevenció de les addiccions. Amb relació al treball amb infàncies i adolescències, el programa “Clickeando” aborda l'ús de les noves tecnologies. També està el taller “Ludens”, la finalitat del qual és aprofundir en l'ús que fa la joventut dels jocs d'atzar en línia i en els possibles problemes derivats de la seua utilització. Amb “Gamer”, que aprofundix en els efectes dels videojocs per a la salut, es busca conscienciar a la població juvenil sobre el seu ús adequat.

Quant a l'àmbit familiar, que és l'espai primari de socialització, la prevenció se centra a informar, sensibilitzar i formar a la família sobre el paper que exercix en el desenvolupament d'hàbits saludables per a les seues filles i fills. Per això, es duu a terme un programa d'atenció preventiva, on s'ensenyen habilitats d'autodesenvolupament. “Enguany també hem dut a terme la 30a edició del Programa “Escola de mares i pares”, que ja és un referent per a altres municipis en l'àmbit local i nacional, perquè aborda la qualitat de vida, l'educació per a la salut i les conductes addictives”, ha explicat Torrado.

La prevenció en l'àmbit laboral es realitza a través de sessions informatives, jornades i cursos, on es facilita el desenvolupament d'actuacions en l'àmbit laboral encaminades a millorar la salut. I, finalment, des de l'àmbit social l'actuació està destinada a garantir una col·laboració intersectorial eficaç. Un exemple d'això són els convenis amb FAD Joventut, amb la Universitat de València i amb la Universitat Catòlica de València.