Màxim Rueda demana als partits nacionals “serietat” en afrontar el model educatiu
El Responsable en Cap del Consell General de Poble Democrà tic, Mà xim Rueda, ha solicitat hui als representants dels partits polÃtics nacionals âserietatâ a l'hora d'afrontar la reforma del model educatiu en Espanya perque és âessencialâ per a evitar que el problema català i vasc es reproduïxca en Valéncia.
No és possible que els partits constitucionalistes que deurien tindre una actitut moderada i constructiva per a trobar un equilibri en el currÃculum educatiu alternen lleis i es dediquen a discriminar l'identitat cultural dels pobles, sense respectar l'igualtat de tots els ciutadans que propugna la Constitució espanyola de 1978, segons Rueda.
En este sentit, Mà xim Rueda ha criticat les declaracions del vicesecretari d'Organisació del Partit Popular (PP), Javier Maroto, en la celebració del Dia de l'Afiliat del PP Aragó, en les que ha afirmat que "si les competències d'Educació s'eixercixen de forma desllealâ en una autonomia, eixa competència âdeu revertir a l'Estat".
Aixina, el Responsable en Cap del Consell General de Poble Democrà tic s'ha mostrat âsorprésâ en estes declaracions de Maroto perque, com a alavés, deuria ser el primer en entendre que la llengua i determinats fets diferencials dels territoris deuen incloure's junt a la llÃnea general, i no propugnar la judicialisació de l'educació, ni concebre un tribunal inquisitorial que diga qué o quà està dins o fòra de la llei.
Ademés, Mà xim Rueda ha incidit que el vicesecretari d'Organisació del PP es referix casi en exclusivitat al PaÃs Vasc, Catalunya, Illes Balears i Comunitat Valenciana, pero el problema de l'educació en Espanya és general. No hi ha un cos de continguts estandardisat sobre el que matisar o completar en les peculiaritats de cada territori i, per això, tenim el problema educatiu i d'adoctrinament que tenim en Catalunya i PaÃs Vasc, pero també en Valéncia i atres regions.
Falta de respecte a la Llei
En particular, en el cas Valencià , s'estan acumulant en els últims mesos les faltes de respecte a la normativa autonòmica i nacional seguint els passos de lo ocorregut fa vint anys en Catalunya, per lo que, des de Poble Democrà tic, solicitem que es defenga una educació realment inspirada en la realitat històrica i llingüÃstica valenciana i en l'idiosincrà sia de la nostra societat, que arraïle als alumnes en la seua tradició i la seua herència cultural. Estos valors deuen ser necessà riament promoguts pels poders públics, fixant uns continguts educatius mÃnims i que complemente al currÃculum general estatal, no al revés.
Per una atra part, el portaveu de Poble Democrà tic ha senyalat que difÃcilment un Sistema Educatiu pot transmetre als jóvens valors com la responsabilitat o l'honradea quan el seu entorn els mostra una corrupció generalisada i la cultura dels diners fà cils, segons ha explicat Rueda, qui ha postillat que és moment de canviar el model i els referents dels jóvens, i necessitem que els partits âcolaborenâ, pero les declaracions de Maroto no van en este llÃnea, sino que rememoren lo que ha ocorregut en estes dos décades, en les que ni tan sols han defés que s'aplique la Llei en matèria educativa.
El portaveu de Poble Democrà tic ha recordat que en el repartiment de competències l'Administració central es reserva la competència exclusiva per a regular l'estructura dels distints nivells educatius i les condicions d'obtenció, expedició i homologació dels tÃtuls acadèmics i professionals, pero cedix a les distintes Administracions educatives regionals l'aplicació i adequació de les caracterÃstiques de la seua població a la llegislació vigent, sense un consens previ.