Marzà: "Volem que Les Arts siga sinònim d'innovació operística al món"
Hui s'ha reunit el Patronat de Les Arts i s'han aprovat els nous estatuts de l'espai cultural i les bases del concurs públic per a la plaça de direcció artística. Els documents inicien la tramitació fins que s'aproven en el Ple del Consell. Serà aleshores quan entren en vigor.
Un aspecte clau de la nova etapa es basa a dotar de més continguts i programacions estables els diversos espais que conformen Les Arts: "Tenim un projecte per a Les Arts per a fer-lo singular com a coliseu operístic i que el dote de personalitat pròpia dins del ventall operístic mundial. Volem que Les Arts siga sinònim d'innovació operística en el món", ha comentat Vicent Marzà.
En aquest sentit, ha explicat que "la punta de llança inqüestionable és i serà la programació operística d'excel·lència. Així mateix volem consolidar el planter, la base de la resta d'arts que potencien i acompanyen l'art de l'òpera. Per a mostrar i demostrar l'excel·lència de Les Arts, l'element diferenciador que tenim respecte a altres espais operístics és que nosaltres comptem dins de Les Arts amb una qualitat excepcional de totes les arts que acompanyen l'òpera: música amb l'Orquestra de la Comunitat Valenciana, cant amb el Centre de Perfeccionament Plácido Domingo i el Cor de la Generalitat, el Ballet de la Generalitat, així com la possibilitat de desenvolupar la innovació amb les arts escèniques. Això ens dóna un valor diferenciador i és un potenciador de l'excel·lència operística".
Els nous estatuts de Les Arts
Segons ha explicat el conseller Marzà: "La nova normativa que regirà Les Arts té com a objectius consolidar l'excel·lència i la qualitat internacional operística, fomentar l'obertura a una societat amb profunda tradició musical, promoure el mecenatge i dotar d'estabilitat el funcionament diari de tot l'equip de Les Arts".
En aquest sentit, els objectius es duran a terme amb una estructura pròpia d'un coliseu públic europeu, una direcció artística d'excel·lència europea, una obertura més gran cap a la societat i el sector artístic, i una programació estable als diversos espais de Les Arts.
Pel que fa a l'estructura, el Patronat comptarà amb una presidència triada pels membres d'aquest, que obligatòriament no l'haurà d'ocupar un representant de la Generalitat: "L'obertura social de Les Arts també radica en la presidència del Patronat, que exemplifique els valors de Les Arts com a referent cultural valencià internacional i done confiança a les entitats i institucions que formen part del projecte mitjançant el mecenatge cultural", ha explicat Marzà.
Un altre aspecte destacat és la creació de dos figures fonamentals per al bon funcionament del coliseu, una direcció general, encarregada de tota la gestió econòmica i del funcionament, i una direcció artística, que centre la seua feina en el lideratge i la coordinació de la proposta artística.
Pel que fa a la tria de la direcció artística, es farà per concurs públic, seguint el Codi de Bones Pràctiques en la Cultura valenciana. La comissió d'avaluació estarà formada majoritàriament per experts internacionals d'òpera, que avaluaran el projecte artístic, l'experiència en gestió escènica internacional i el coneixement del sector per part dels candidats i candidates. El procés de selecció es durà a terme durant el primer semestre de 2018 i el càrrec de direcció artística tindrà una durada de quatre anys.
Així mateix, l'obertura a la societat i al sector artístic es fomentarà mitjançant un consell de programació i també un consell de mecenatge. Respecte a aquest últim punt, el conseller Marzà ha volgut apuntar que: "És fonamental atraure el finançament extern a Les Arts, com qualsevol coliseu operístic de referència".