María Oliver creara “una beca de 2a oportunitat per a lluitar contra el fracàs escolar”
“El problema principal de l'educació a València no és la llibertat d'elecció de centres, sinó el fracàs escolar, ja que som una de les ciutats amb major taxa d'abandó i fracàs escolar de l'estat. Per això proposem una beca de segona oportunitat perquè les persones que vulguen reprendre els seus estudis, especialment orientada als cicles formatius, tinguen un ingrés mensual que els permeta tindre una altra oportunitat per a desenvolupar el seu talent”, d'aquesta forma s'ha expressat María Oliver en l'entrada a l'acte convocat en el paranimf de la Nau.
Sobre el II Informe de mapa escolar, María Oliver ha assenyalat: “és una obligació del consell escolar municipal fer aquest informe anualment, quan arribem ens vam adonar que no s'havia fet des del 2006, el primer any en què era obligatori fer-ho. És important tindre dades científiques per a conéixer els problemes i reptes del nostre sistema educatiu”, així s'ha pronunciat María Oliver a l'arribada a l'acte de presentació de l'II informe del mapa escolar i zonificació, elaborat per la Universitat de València. “De l'informe, la conclusió més rotunda de l'estudi, és que el districte únic és la pitjor de les opcions possibles per a evitar la segregació escolar, que és un dels grans problemes que té l'educació a la ciutat de València. El districte únic només beneficia a qui fa negoci amb l'educació”.
L'estudi que presenta hui la universitat, després d'anys d'investigació, aporta dades sobre en què àrees es produeix una major segregació i on menys, i per què motiu. “També tenim dades de com el sistema d'entrada d'alumnes als centres té certes alteracions que ens preocupen, que haurem d'investigar i apel·lar a altres administracions com la hisenda pública, per a evitar algunes trampes que també generen segregació en la concertada”, ha explicat la candidata de Unides Podem EU a l'alcaldia de València.
En aquest sentit, ha recalcat que “La proposta principal de Unides Podem en educació és traure ja el districte únic del debat polític, perquè ha quedat demostrat amb evidències científiques que és el sistema que més contribueix a la segregació. Anar a una zonificació, que és el que estan demandant les famílies”.
Oliver s'ha mostrat segura que “les famílies volen anar al millor col·legi possible el més a prop possible de casa, aquesta és la principal conclusió de l'estudi. Crec que aquest és el compromís que hem d'aconseguir les administracions públiques. Reequilibrar l'oferta educativa, que tothom puga accedir al col·legi que vulga però prop de la seua casa, i analitzar bé com és l'estat de les intalaciones dels centres educatius, perquè ens hem donat compte que hi ha centres a la ciutat que no compleixen la normativa educativa”. La candidata ha volgut “agrair la col·laboració de la conselleria, la qual cosa volem és que aquest informe es puga fer tots els anys. Que la ciutadania tinga la informació del que està succeint en el sistema educatiu, perquè és un assumpte que és responsabilitat de totes, no ens podem permetre una sistema educatiu que segregue”.
María Oliver ha explicat que “la desigualtat genera pitjor convivència i això es viu en alguns barris de la ciutat d'una manera molt dramàtica. Això és responsabilitat de les administracions públiques i polititzar el tema de l'educació beneficia a la gent que converteix l'educació en un negoci i perjudica el conjunt de la societat”.