L’Institut de Biologia Integrativa de Sistemes desenvolupa un dispositiu per detectar la malaltia de la podridura grisa de la vinya
La tecnologia en què s’està treballant permetrà als agricultors detectar la infecció del fong Botrytis cinerea abans que es manifeste i, així, reduir la inversió en tractaments fitosanitaris preventius. El projecte, anomenat Botvid-Sensor, ha rebut una ajuda de l’Agència Valenciana de la Innovació per al període 2022-2024.
Un equip de l’Institut de Biologia Integrativa de Sistemes (I2SysBio), centre mixt de la Universitat de València i el Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC), desenvolupa un sensor portàtil que ajudarà a detectar la malaltia de la podridura grisa de la vinya, provocada pel fong Botrytis cinerea. El treball, coordinat per l’investigador Gustavo Gómez, intenta simplificar la detecció primerenca d’aquestes infeccions abans que apareguen els símptomes, i disminuir així tant els costos econòmics, pel minvament en la producció, com l’aplicació reiterada de tractaments fitosanitaris preventius.
El projecte s’anomena ‘Botvid-Sensor: Desenvolupament d’un sensor portàtil per a la detecció primerenca de Botrytis cinerea a la vinya’, i proposa el desenvolupament i l’optimització de la tecnologia fluídica en paper per tal de detectar la presència del fong mitjançant sondes específiques d’àcids ribonucleics (ARN), com a marcadors de la malaltia. Per això, s’empraran extractes obtinguts a partir de fulla o raïms de vinya. La producció del prototip també comporta el desenvolupament de la resta dels components del kit de diagnòstic.
“La tecnologia desenvolupada en aquest projecte permetrà als agricultors detectar la infecció abans que aquesta es manifeste, quan els tractaments són més efectius, i ajudarà a reduir la inversió en tractaments preventius”, explica Gustavo Gómez. “A més, incrementarà l’efectivitat dels tractaments amb agents de biocontrol i bioestimulants, cosa que es traduirà en un augment de la seua competitivitat, tant en preu com en resultats, davant dels productes de síntesi. La posada en marxa d’aquest nou sistema afavorirà la implementació de produccions ecològiques”, afegeix el científic.
Botvid-Sensor es desenvolupa gràcies a un consorci coordinat per l’I2SysBio, amb la participació de l’empresa d’agrobiotecnologia Valgenetics S.L. –al Parc Científic de la Universitat de València–, l'’Institut Agroforestal Mediterrani (IAM) de la Universitat Politècnica de València (UPV) i l’associació La Unió de Llauradors i Ramaders.
El projecte ha estat seleccionat per rebre prop de 270.000 euros de finançament a la convocatòria d’ajudes del Programa de projectes estratègics en cooperació, corresponent al període 2022-2024.