L’exposició sobre residus i territori del Consorci de Museus arriba a Saragossa
Amb la col·laboració del Centre d’Art Caixa Burgos i l’Institut Aragonés d’Art i Cultura Contemporanis (IAACC) Pablo Serrano, de Saragossa
L’exposició ‘Almalé y Bondía. Terrenos baldíos. Comunicado urgente contra el despilfarro’ estarà disponible en l’IAACC Pablo Serrano de Saragossa fins al 16 d’octubre
El director del Consorci de Museus, José Luis Pérez Pont, junt amb el director general de Cultura del Govern d’Aragó, Víctor Lucea; el president de la Comarca Central de Saragossa, José Manuel González, i la comissària de l’exposició, Chus Tudelilla, han presentat aquest matí l’exposició ‘Almalé y Bondía. Terrenos baldíos. Comunicado urgente contra el despilfarro’, que es podrà visitar a l’Institut Aragonés d’Art i Cultura Contemporanis Pablo Serrano, de Saragossa, fins al 16 d’octubre. La mostra culmina a Saragossa l’última etapa d’un viatge amb un recorregut que es va iniciar en 2020 a València, continuant en 2021 a Burgos.
‘Almalé y Bondía. Terrenos baldíos. Comunicado urgente contra el despilfarro’ és obra dels fotògrafs Javier Almalé i Jesús Bondía (Saragossa, 1969 i 1952, respectivament), la trajectòria artística dels quals es va unir en 2002. A partir de 2017 van posar en marxa els projectes en comú ‘Residuos’ i ‘Historias de un lugar’, dos treballs que en 2020 en van esdevindre un i es van materialitzar en una exposició conjunta produïda pel Consorci de Museus, en col·laboració amb el Centre d’Art Caixa Burgos i l’Institut Aragonés d’Art i Cultura Contemporanis (IAACC) Pablo Serrano, de Saragossa, en una mostra que evidencia la posició crítica que guia els seus projectes.
Els artistes reflexionen en aquesta exposició sobre el paisatge com una construcció sociocultural que rep les conseqüències del consum desmesurat. Les obres d’Almalé i Bondía retraten una part de la societat del segle XXI, posant llum sobre allò que s’amaga: muntons de fem en la perifèria i espais ferits per una mala planificació del territori.
El director general de Cultura del Govern d’Aragó, Víctor Lucea, ha destacat el “magnífic treball d’Almalé i Bondía a l’hora de presentar a l’espectador les conseqüències del consum desmesurat amb les seues obres”. Així mateix, Lucea ha defensat la tasca dels museus com a “lloc de trobada i reflexió en què la ciutadania puga exercir el seu dret a la cultura, més enllà de ser mers contenidors de peces artístiques”.
“Ens sumem a la declaració d’emergència climàtica realitzada per la Generalitat Valenciana en 2019, i assumim com a institució la responsabilitat de dotar de més impuls la lluita contra el canvi climàtic, visibilitzant la crisi ecològica i donant resposta al que demana la societat civil. Hem treballat amb multitud de formats culturals per a agitar consciències. L’exposició dels fotògrafs Almalé i Bondía, que produïm des del Consorci de Museus, n’és un clar exemple, i després del seu pas per València i Burgos continua convidant la ciutadania a obrir els ulls i veure els efectes d’aquest model de món”, assenyala el director del Consorci de Museus, José Luis Pérez Pont.
“Explorar els mecanismes de percepció que construeixen el paisatge, a través de la fotografia i el vídeo, és l’assumpte central del projecte comú que en 2002 va unir les trajectòries artístiques de Javier Almalé i Jesús Bondía, i ara culmina amb aquesta exposició. Almalé i Bondía agafen posició i trien llocs residuals, terrenys erms, improductius i insegurs per a realitzar les seues obres, amb la intenció de ‘fer veure les conseqüències del consum voraç que condueix al balafiament’”, assenyala la comissària de l’exposició Chus Tudelilla.
‘Residuos’ i ‘Historias de un lugar’
Els vídeos i les fotografies de la sèrie ‘Residuos’ mostren muntons de fustes, teles asfàltiques, paracaigudes, mobles trencats, restes de sofàs i frigorífics, tubs, xarxes i plàstics, construïts pels artistes Almalé i Bondía amb restes trobades en llocs esdevinguts enderrocs que només les coordenades de Google Maps rescaten de l’anonimat. Muntons perfectament classificats segons materials i formes, que remeten a la reiteració d’un enunciat únic: fem.
Coincidint en el temps amb la sèrie ‘Residuos’ sorgeix el projecte ‘Historias de un lugar’, que centra l’atenció en les restes de la macrourbanització d’El Saboyal, situada en una zona pròxima a Saragossa i abandonada en 2008 poc de temps després d’iniciar-se les obres.
Junt amb les sèries de fotografies es presenta la videoinstal·lació ‘Biografía de un paisaje’, un gran tríptic articulat que actua com una mena de relat constatable; una manera de suspendre la ingènua il·lusió que tot el que es mostra és només un exercici d’estil desenvolupat a l’estudi. Acompanyen el vídeo i les fotografies una sèrie de restes tangibles sostretes d’El Saboyal, amb què s’aconsegueix fer encara més real la reivindicació del seu treball.
Cicle d’activitats: ‘El poder de la mirada’
Paral·lelament a l’exposició, i sota el títol ‘El poder de la mirada’, l’IAACC Pablo Serrano ha organitzat un cicle d’activitats, entre les quals s’inclouen visites comentades per la comissària de l’exposició, Chus Tudelilla, els dies 19 i 27 de juliol, i un curs-taller de fotografia de paisatge, ‘Encuentro de miradas: arte no arte’, que serà impartit del 4 al 6 d’octubre per Javier Almalé i Jesús Bondía junt amb altres especialistes i en col·laboració amb la Universitat de Saragossa i la Comarca Central. El curs versarà sobre la mirada fotogràfica en l’art i el territori, reflexionant entorn de les intervencions artístiques en l’espai natural.
Per a més informació i inscripcions, consulteu en www.consorcimuseus.gva.es