elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

L'Ajuntament de València impulsa la Compra Pública d'Innovació per a resoldre reptes i necessitats complexes

  • La Compra Pública d'Innovació serveix a les institucions públiques per a resoldre necessitats reals a les ciutats per a les quals encara no existeix producte o servei disponible, ajudant el mercat a desenvolupar-los

L'Ajuntament de València impulsa durant els pròxims 2 anys la Compra Pública d'Innovació (CPI), una fórmula que serveix perquè les institucions públiques puguen realitzar una compra o contractació d'un servei o producte innovador que no existeix com a tal en el mercat però el desenvolupament i la innovació del qual ajudarà a solucionar un problema real. 

El regidor d'Innovació de l'Ajuntament de València, Carlos Galiana, ha explicat que “la Compra Pública d'Innovació ens pot ajudar al fet que siguem més eficaces i puguem trobar solucions innovadores que no es poden trobar hui dia en el mercat a problemes que ens afecten diàriament. Per exemple, com solucionarem de forma anticipada el problema dels col·lapses del clavegueram per culpa de les tovalloletes higièniques, o de qualsevol altre problema complex que tinguem a València, si no existeix un producte o servei en el mercat que puga donar-nos la solució? És un exemple de per a què serveix la Compra Pública d'Innovació”. 

L'impuls a la Compra Pública d'Innovació és clau dins del marc estratègic Missions València 2030 i es lidera de manera coordinada entre la Delegació d'Innovació, dirigida per Carlos Galiana, i la Delegació de Contractació, dirigida per Luisa Notario, i amb l'impuls del centre d'innovació Las Naves. Aquest compromís permetrà, a través d'una sèrie d'accions durant els dos pròxims anys, que l'Ajuntament interioritze els factors clau d'aquesta eina introduïda a l'ordenament jurídic estatal mitjançant la Llei 9/2017, de 9 de novembre, de Contractes del Sector Públic. 

En aquest sentit, cal destacar actuacions dirigides, per exemple, a sensibilitzar, formar i capacitar a les persones de l'Ajuntament de València, del Sector Públic Valencià i a l'ecosistema d'innovació de València en matèria CPI; també a identificar els principals reptes que marcaran el desenvolupament a futur de la ciutat de València en els pròxims deu anys i als quals es podria donar resposta a través de la CPI; en tercer lloc, a planificar i desplegar processos de CPI; i, finalment, crear un espai web específic sobre CPI, que servisca, tant en forma de repositori informatiu, com en forma d'observatori d'idees i tendències. 

El primer taller d'identificació de reptes

Amb l'objectiu de construir el Mapa de Demanda Primerenca (l'instrument que permet informar el mercat de les necessitats/reptes de València en les quals la modalitat de CPI podria proporcionar una via per a satisfer-les), es preveu la celebració de 7 tallers de treball en línia al costat de l'ecosistema innovador de València en els àmbits relacionats amb la salut, la sostenibilitat, la solidaritat, l'urbanisme, l'emprenedoria i la digitalització dels serveis públics.

Aquestes jornades posseeixen un caràcter híbrid. Una primera part estarà destinada a contextualitzar l'estratègia global de la ciutat de València i el paper que la innovació ocuparà en aquesta estratègia; a més de recollir la visió de diferents panelistes experts sobre àmbits temàtics específics com la gestió energètica, la mobilitat sostenible, l'emprenedoria, etc. I, d'altra banda, una segona part destinada a treballar, a través de diferents dinàmiques participatives, amb les persones assistents a l'esdeveniment en línia en el contrast i identificació de reptes i necessitats amb un clar potencial de ser resoltes mitjançant processos de CPI.

El primer d'aquests tallers se celebrarà el pròxim 30 de març i estarà vinculat a l'àmbit de la salut. Així, l'objectiu de l'esdeveniment serà doble: en primer lloc, donar a conéixer el paper de la salut i el benestar individual en l'Estratègia Urbana de la ciutat de València; i, en segon lloc, treballar amb les persones assistents en la identificació i contrast de reptes, necessitats i expectatives vinculades a com la innovació pot servir de canal de desenvolupament en l'àmbit de la salut.

L'esdeveniment, dirigit tant a empleats i empleades públiques del propi Ajuntament de València, com a agents de l'ecosistema d'innovació valencià vinculats a l'àmbit de la salut, se celebrarà el dia 30 de març de 2021 en format en línia a través de la plataforma ZOOM de 09.00 a les 12.00 hores.

L'Agència Valenciana de la Innovació va seleccionar aquesta iniciativa d'impuls a la innovació de la ciutat de València subvencionant part del desenvolupament.

Pujar