L’Ajuntament de València elaborarà el III Pla d’igualtat amb la participació de la plantilla municipal
La regidora Lluïsa Notario destaca que “el 80’7 % de l’actual pla d’igualtat està executat o en procés d’execució”
La comissió d’igualtat de l’Ajuntament establirà un mecanisme de col·laboració amb els treballadors i treballadores de la corporació perquè donen trasllat de les situacions de desigualtat detectades i facen aportacions i propostes per elaborar el tercer pla municipal d’igualtat. La regidora de Gestió de Recursos i presidenta de la comissió d’igualtat, Lluïsa Notario, ha destacat que “involucrar i sensibilitzar tot el personal que treballa en l’administració local sobre la necessitat de la integració de la igualtat real i efectiva entre hòmens i dones des de tots els àmbits i en tots els aspectes és un objectiu específic del mateix pla, per la qual cosa implicar-los en la seua elaboració ens ha semblat una acció molt oportuna”.
La comissió d’igualtat ha pres este acord a partir de l’informe de seguiment de l’actual pla d’igualtat presentat en la última reunió d’este òrgan, en què també es va aprovar prolongar la seua vigència fins el 31 de desembre de 2023. Notario ha manifestat que, “tot i que el nivell d’execució del pla és elevat, ja que el 80’7 % n’està a hores d’ara executat o en procés d’execució, s’ha desenvolupat en un context de dos anys de pandèmia i això ha fet que l’execució d’algunes accions s’han alentit”. El pla tenia una vigència de quatre anys, és a dir, fins al pròxim 7 de març, i en la pròxima Junta de Govern Local s’aprovarà la pròrroga fins finals de 2023.
Pel que fa al nivell d’execució, de les 57 accions que recull el pla d’igualtat, 36 estan totalment realitzades, deu es troben en procés, i 11 encara no s’han iniciat. Les accions estan estructurades en nou àrees d’intervenció i la que fa referencia a la prevenció i l’actuació davant de l’assetjament sexual i per raó de sexe és on s’ha aconseguit un major nivell d’execució, amb les cinc accions plantejades executades. Entre d’elles, hi ha l’elaboració d’un informe anual estadístic sobre els expedients d’assetjament, així com la formació impartida a totes les persones amb responsabilitat en àrees, servicis, seccions i direccions en matèria d’assetjament sexual, per raó de sexe i violència de gènere i sobre els protocols de l’Ajuntament.
També s’ha assolit un alt nivell d’execució en l’àrea d’ordenació del temps de treball, coresponsabilitat i conciliació, la de transversalitat i incorporació de la perspectiva de gènere, i la de comunicació, difusió i publicitat no sexista. Així, entre les accions dutes a terme destaca l’elaboració de mesures de conciliació reconegudes per l’actual acord laboral per a informar a la plantilla dels seus drets laborals, donar continuïtat als cursos i tallers sobre coresponsabilitat i noves masculinitats adreçats principalment a hòmens, o el desplegament d’una enquesta a tota la plantilla, que es va fer en febrer de 2022, per obtindre dades sobre quin és el seu coneixement sobre els recursos d’igualtat amb què compta el consistori i fer un diagnòstic sobre la percepció que tenen de la integració de la igualtat d’oportunitats entre dones i hòmens en l’administració local.
“Encara queda molt per arribar a una igualtat de gènere real i efectiva, també per a les persones LGTBI, però som un govern compromés i sensibilitzat que continuarà treballant per acabar amb totes les desigualtats”, ha remarcat la regidora de Gestió de Recursos. “Estem treballant molt des de la comissió d’igualtat dotant a la plantilla de formació i eines en matèria de igualtat”, ha manifestat l’edil. En eixe sentit, s’ha referit a la creació d’un espai per a lactància i descans per a embarassades a l’edifici de Tabacalera o les actuacions encaminades a la prevenció i actuació davant de l’assetjament sexual, “amb resultats molt significatius, com la reducció a zero dels casos d’assetjament sexual i per raons de sexe instruïts durant 2022 a l’Ajuntament”.
Per la seua part, la regidora d’Igualtat, Polítiques de Gènere i LGTBI, Lucía Beamud, ha assegurat que “la igualtat és una de les peces clau sobre la qual es desenvolupa la política del govern de Joan Ribó, perquè treballem per una ciutat capdavantera amb la igualtat entre hòmens i dones tots els dies de l’any”. Beamud ha subratllat que “estem obrint oficines d’igualtat que treballen amb dones víctimes de violència i els seus familiars en diversos barris de València, impulsem les parades violeta en el servici nocturn de l’EMT i instal·lem punts violeta en les localitzacions més concorregudes en les grans celebracions, com ara les campanades d’Any Nou o les Falles”.
Respecte al tercer pla d’igualtat, Beamud ha recordat que “ja en vam posar en marxa un en l’anterior mandat, i ara continuem en la línia d'implementar les polítiques d'igualtat de manera transversal en cadascuna de les àrees municipals i, per extensió, de la ciutat de València”. A tall d’exemple, la titular d’Igualtat ha mencionat la guia de recursos per a dones víctimes de violència de gènere que treballen a l’Ajuntament o la formació a les persones funcionàries del consistori en temes d’igualtat.