L'Ajuntament llança un pla d'actuació contra la tracta de persones per a l'explotació sexual
La Junta de Govern Local ha aprovat hui el Protocol d'Intervenció amb Víctimes de Tràfic de Persones per a l'Explotació a la ciutat de València. Un pla, amb sis regidories implicades, que té un enfocament integral i en diferents àmbits per a millorar la intervenció, la combinació entre institucions i la col·laboració amb organitzacions i entitats que lluiten cada dia contra el tràfic de persones per a l'explotació sexual.
Segons dades de l'ONU, un 90 % de les dones que exercix la prostitució a Espanya són víctimes de la tracta. A més, Espanya és un dels països que més dones i xiquetes rep per trànsit de persones de tota Europa i cada any es detecten 12.000 casos a l'Estat espanyol, com ha recordat la regidora d'Igualtat i Polítiques Inclusives, Isabel Lozano, este matí en roda de premsa. "Si es detecten 12.000 casos, vol dir que n'hi ha milers i milers de casos que encara no podem arribar a detectar", ha dit la regidora. Amb l'objectiu de visibilitzar i denunciar esta situació, a més d'este pla, demà es penjarà a l'Ajuntament una pancarta amb motiu del Dia Internacional contra l'Explotació Sexual i la Tracta de Dones i Xiquetes.
Entre els objectius d'este pla d'actuació estan millorar la intervenció a l'hora de detectar, identificar, derivar, assistir i protegir a les víctimes d'explotació sexual a la ciutat de València; millorar la coordinació entre totes les institucions i definir els mecanismes de relació que han de tindre per a fer efectiva la seua tasca; i millorar la col·laboració amb les organitzacions i entitats que treballen amb dones que exercixen la prostitució.
El pla és fruit de tot un any de treball de la Coordinadora per a la Inclusió de Persones en Situació de Prostitució i Tracta, que es va crear en 2016, i en la que estan implicades sis regidories, les forces i cossos de seguretat, Fundació Pacto para el Empleo i altres tantes institucions i entitats. El pla d'acció contempla una intervenció en diferents nivells: social, jurídic, sanitari, psicològic, formatiu i laboral, "de manera que es puga garantir el procés de desvinculació de les màfies i, en els casos que siga possible, procedir a les denúncies", ha exposat la regidora Isabel Lozano.
"El Govern de la Nau té el compromís de defensar els drets humans i esta és una de les formes més dramàtiques de cosificació i mercantilització del cos de les dones. Per tant tenim l'obligació de visibilitzar i denunciar esta realitat. Consumir prostitució significa, en el 90 % dels casos, col·laborar en l'esclavitut sexual de milers i milers de dones i xiquetes", ha destacat Isabel Lozano.
Respecte als programes d'inserció laboral per a dones en esta situació, la regidora ha recordat que l'any passat va haver-hi una inserció de 30 dones. A més, ha indicat que als 250 itineraris d'acompanyament en la cerca de treball presentats esta setmana, en col·laboració amb Divalterra i la Mancomunitat de l'Horta Sud, es garantirarà que almenys un 10 % dels usuaris siguen dones que exercixen la prostitució.
CAMINANT PER LA LLIBERTAT
La regidora Isabel Lozano ha apuntat que el 14 d'octubre, a les 17 hores, tindrà lloc la marxa "Caminant per la llibertat", convocada per l'entitat A21, des de les Torres de Serrans fins a la plaça de Pinazos, per a denunciar la tracta de persones per a l'explotació sexual.