VALENCIA | URBANISME I INFRAESTRUCTURES

L'Ajuntament comptarà amb la col·laboració d'arquitectes i aparelladors en el procés d'agilitació de llicències que està impulsant

ELPERIODIC.COM - 24/05/2022

L'alcalde, Joan Ribó, s'ha reunit este dimarts amb una representació del sector d'obres, amb els qui ha compartit el model de ciutat consolidada i compacta, amb límits definits i desenvolupament interior

L'alcalde de València, Joan Ribó, s'ha reunit este dimarts amb una representació dels sectors de l'arquitectura, la promoció i les obres de la ciutat, amb els qui ha assentat les pautes per a donar suport i col·laborar en la labor de millora de la tramitació de les llicències d'activitat i d'obres i de reducció dels terminis, que està duent a terme l'Ajuntament, i que ha permés reduir notablement el volum d'expedients en els últims anys. De fet, en el cas de les llicències d'obres, s'ha passat dels més de 10.000 expedients acumulats en 2015 a no més de 1.200 actuals; i això malgrat a l'increment de projectes que es presenten cada any, que han augmentat de 300 a 3.000 en estos set anys.

Acompanyat per la vicealcaldessa i regidora de Desenvolupament Urbà Sostenible, Sandra Gómez, i per la regidora d'Activitats, Lucía Beamud, l'alcalde ha subratllat el model de ciutat que impulsa el Govern municipal, que és “un model de ciutat compacta, és a dir, que l'objectiu no és ampliar-la, sinó millorar la reurbanització del sól que ja existeix a la ciutat”. “Des de l'Ajuntament –ha explicat Ribó- volem executar els espais que hi ha en els diferents barris i la rehabilitació d'habitatges; estes són les tasques que s'han de dur a terme en els pròxims anys, i no contemplem cap ampliació que, a més, està limitada pel PAT de l'Horta. Han participat en la reunió representants de les entitats CAATIEV, APROVA, FEVEC, FECOVAL i CTAV.

Davant tots ells, l'alcalde ha recordat la voluntat decidida del Consistori de “continuar impulsant mecanismes que permeten optimitzar el temps de concessió de llicències, tant en activitats com de construcció”, i ha recordat els avantatges del denominat projecte RAYO (Registre d'Activitats i Obres), una iniciativa finançada amb fons europeus EDUSI, que consisteix en una sèrie d'eines informàtiques per a millorar el procediment i agilitar la concessió de llicències d'activitats i obres, amb l'objectiu de reduir el temps de concessió i contribuir així a la recuperació econòmica.

Per part seua, la vicealcaldessa i regidora d'Urbanisme, Sandra Gómez, ha subratllat la importància d'esta “posada en comú de dades objectives, que servixen per a contrastar i desmuntar la informació que es manipula deliberadament des de determinades instàncies per a oferir una imatge de la ciutat que no és real”. Gómez ha subratllat la importància de la col·laboració dels col·legis d'arquitectes i d'aparelladors, que oferiran al municipi “suggeriments, proposta, idees i mecanismes que ens poden ajudar a millorar, perquè òbviament marge de millora sempre tenim”. Per això, ha explicat, s'ha acordat mantindre reunions formals periòdiques que redundaran, per exemple, a millorar la modificació de l'Ordenança d'Obres, ha assenyalat Gómez.

De la paràlisi a l'agilització

Per part seua, la regidora d'Activitats, Lucía Beamud, ha recordat la “paràlisi absoluta i total que patia la ciutat de València fa uns anys, i com hem anat eixint d'eixa situació”. “Però no ens podem conformar amb això –ha afegit- perquè necessitem major agilitació i per això posem diferents accions sobre la taula, com la revisió de tota l'Ordenança d'Obres i Activitats, una qüestió molt reclamada des de fa anys pels diferents sectors”. La regidora ha assegurat que des del Govern municipal “tenim les portes obertes per a treballar amb els col·legis professionals i tots els sectors implicats, que col·laboraran en la revisió de tots els processos administratius per tal que siguen com més àgils millor”.

En acabar la reunió, han parlat davant els mitjans de comunicació Marina Sender, presidenta del Col·legi Territorial d'Arquitectes de València, i Federico Esteve, secretari del Col·legi Oficial d'Arquitectes Tècnics i Aparelladors de València. Tots dos han qualificat la trobada de “satisfactòria i fluida”, i han destacat el “bon acolliment” per part del Govern municipal a la col·laboració de les entitats professionals amb els servicis municipals, “perquè l'objectiu d'agilitació que perseguim –han afirmat- és comú, tant per a l'administració, com per al sector professional, per al teixit empresarial i per a la ciutadania”