Els joves somiadors de ‘10 Sentidos’ activen el Centre del Carme amb cinema, música i lletres
‘Soñadores’ de Bernardo Bertolucci inaugura aquesta nit el cicle de cine al claustre gòtic del Centre del Carme que projectarà cinc films fins diumenge que ve
El Festival 10 Sentidos ha programat un cicle de pel·lícules amb la col·laboració del Centre del Carme Cultura Contemporània, una de les seus habituals del festival. S’hi celebrarà també un cicle de concerts el pròxim 1 d’octubre, amb el suport de la Direcció General de Cultura i Patrimoni de la Generalitat i la presentació del ‘fanzine’ ‘Dolora’ el 3 d’octubre.
Quan en el primer colp de manovella els germans Lumière van immortalitzar la façana de la seua fàbrica, probablement ignoraven que un regiment de somiadors secundaria els seus treballadors anònims. Si alguna cosa va aconseguir l’art cinematogràfic va ser precisament identificar-nos, traslladar la nostra ment a les peripècies dels seus herois i heroïnes i, amb això, potenciar la nostra imaginació somiadora. A tots ells va destinat el lema de la novena edició del Festival 10 Sentidos, ‘Somiadors’.
El director del Centre del Carme, José Luis Pérez Pont ha assenyalat que “prop de 30 activitats gratuïtes es concentraran aquesta setmana als claustres i sales d’aquest centre, entre sessions de cinema, representacions d’arts escèniques, xarrades, conferències i tallers, en col·laboració amb diferents festivals i agents culturals de la ciutat. Una programació en què tampoc podia faltar el Festival 10 Sentidos, enguany amb un lema molt especial: ‘Somiadors’. En aquesta nova temporada que acabem d’iniciar, el Centre del Carme es converteix en el lloc en el qual els sons de creadors i programadors culturals, juntament amb els públics, es fan realitat, al mig d’aquesta nova normalitat en què, des de les arts vives, ens estem cuidant, per a continuar gaudint de la cultura de manera segura”.
El cicle de cine ‘Somiadors’ sumarà un total de cinc títols. La primera projecció, ‘Soñadores’ de Bernardo Bertolucci el 22 de setembre, proposa recordar com el cineasta italià va transgredir les normes establides a les portes d’un nou mil·lenni i va reflectir la pèrdua d’innocència en uns protagonistes als quals se’ls esgotaven els seus sons. Des d’aquest dia i fins al 27 de setembre, es projectaran davall del cel del claustre gòtic a les 22 hores títols com ‘El viajero’ (Abbas Kiarostami), ‘Meduzot’ (Shira Geffen i Etgar Keret), ‘Nada personal’ (Urszula Antoniak) i ‘Ratcatcher’ (Lynne Ramsay). La selecció ha sigut realitzada pel crític cinematogràfic Daniel Gascó que, com a programador del cicle, confessa que aquestes pel·lícules elegeixen somiadors “que no van deixar escapar la seua joventut, que van mantindre la utopia del fet que la seua existència real no diferiria de la somiada. Descartem somiadors a temps parcial i donem protagonisme a aquests bojos despreocupats, divertits i insensats, que encara no han caigut en el laberint de la lògica.”
La jove escena valenciana que sonarà al claustre
Entre les propostes escèniques de ‘10 Sentidos’, el cicle de concerts de l’1 d’octubre farà pujar els decibels del claustre gòtic del Centre del Carme amb les actuacions d’algunes de les formacions musicals emergents més cridaneres de l’escena valenciana actual.
El públic assistent gaudirà, des de les 18.00 hores i en aquest ordre, de la ‘playlist’ que JuAnKmUS* DJset té preparada i que conjuga temes clàssics amb troballes més contemporànies, així com de la fusió de guitarres i sons orgànics de la jove valenciana Carlota i del ‘punki pop’ de Lisasinson, com li agrada definir la seua identitat a la recent formació.
El torn d’actuacions següent rebrà l’‘electrapical’ de Mueveloreina, una barreja entre electrònica, ‘trap’ i ritmes tropicals que porta ja un temps conquistant escenaris de tot el país i les notes finals queden reservades per al col·lectiu Cero en Conducta, centrat en la difusió de la música des de distintes òptiques i gèneres, i que ha posat la ciutat de València en l’eix de les noves tendències musicals. Nous sons per a les noves realitats.
Naix el ‘fanzine’ ‘Dolora’
‘Dolora’ és l’expressió plana de la curiositat de l’ésser humà i ‘Dolora’ és també el nom que rep aquest projecte cultural sorgit de la inquietud de nou dones en els temps de pandèmia. Un ‘fanzine’ el punt d’origen del qual és l’anhel comú de crear un espai propi d’expressió que ocupe el lloc d’un tipus de publicació, més accessible, estimulant i, en definitiva, més pròxima als interessos de la nova generació: “que parle el nostre propi argot”, expressen les seues promotores.
Impulsat per aquest grup de dones procedents principalment de l’àmbit de la comunicació i la gestió cultural, ‘Dolora’ tractarà, entre els seus objectius, de donar veu a artistes rellevants entre la cultura valenciana a través de la seua relació amb la literatura. Entre les seues pàgines, trobarem una reflexió sobre la vida i la seua connexió amb el món literari, una selecció d’obres triades per elles mateixes, títols imprescindibles, entrevistes i il·lustracions per a submergir-se un poc més, si és possible, en el món màgic dels llibres.
La presentació de ‘Dolora’ el pròxim 3 d’octubre al Centre del Carme Cultura Contemporània servirà de trobada entre lectores i lectors a la recerca d’inspiració i noves propostes literàries que els inviten a arribar a un lloc diferent del que es troben. El públic que llegirà ‘Dolora’ busca ampliar la seua relació amb la literatura, estretir-la i connectar amb un gaudi sorprenent, amb l’inesperat.
Aquesta activitat s’emmarca dins de ‘Lletres somiades’, prevista de l’1 a l’11 d’octubre, amb la qual un any més les llibreries valencianes i ‘10 Sentidos’ s’alien i proposen una ruta literària vinculada al lema de l’edició. En cada llibreria, els seus responsables s’encarregaran de seleccionar títols que tinguen relació amb la temàtica del Festival, ‘Somiadors’. Bartleby, Miranfú, La Batisfera, Primado, Railowsky, La Rossa, Bangarang, Imperio i La Primera són les llibreries que han decidit sumar-se a la IX edició del Festival 10 Sentidos.