elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Investigadors de la UV despleguen la seua oferta tecnològica multidisciplinària per a la indústria alimentària

Investigadors de la UV despleguen la seua oferta tecnològica multidisciplinària per a la indústria alimentària

    Investigadors de diferents àrees científiques de la Universitat de València s'han reunit aquest matí en el Parc Científic amb directius i representants de R+D+i de la firma valenciana Embutidos Martínez, companyia capdavantera en la fabricació d'embotits frescos i preparats càrnics. L'objectiu, identificar aplicacions innovadores per a la seua transferència a diferents àmbits de la indústria alimentària.

    Embalatges intel·ligents, processos d'higiene més barats, etiquetes nanosensoritzades per a detectar en temps real l'estat del producte, bacteris làctics per a la conservació d'embotits, tecnologies pròpies per a l'anàlisi tridimensional de mostres, control de patògens, additius d'origen natural o sistemes per a bioconservació d'aliments són algunes de les propostes amb que els investigadors de la Universitat de València han tractat de donar resposta a la demandes d'una de les primeres empreses càrniques valencianes, Embotits Martínez.

    Presidit per la vicerectora d'Investigació i Política Científica de la Universitat de València, Pilar Campins, la vicegerenta df'Investigació, Transferència i Innovació de la institució acadèmica, Lucía Echevarría, i el director de Parc Científic, Juan Antonio Raga, la trobada s'emmarca dins de les accions que la Universitat duu a terme per a la transferència del coneixement. "És més necessari que mai posar en valor el coneixement i acostar-ho a les empreses perquè aquest siga un valor afegit en la gestió dels seus processos", ha assenyalat Pilar Campins. "Acadèmia, institucions i empreses hem d'avançar junts en aquesta adreça, que és la que marca Europa", ha dit.

    L'acte ha comptat amb la participació del Conseller delegat d'Embutidos Martínez, Francisco Martínez, així com de la directora de Qualitat i Seguretat Alimentària, el director d'Enginyeria i el director de Desenvolupament de Negoci de l'empresa –María Cardona, Rafael González i Raúl Martín, respectivament.

    En la seua intervenció, Raúl Martín ha plantejat els diferents reptes tecnològics d'una companyia que innova en la seua gestió i en els seus productes; que es recolza en el coneixement per a la resolució de problemes, a la cerca de noves tècniques de seguretat alimentària, conservació d'aliments, envasat intel·ligent, o d'aplicacions de la genètica al disseny de productes personalitzats, per posar-ne alguns exemples.

    Per part de la Universitat de València, diferents grups de recerca han presentat la seua oferta tecnològica adaptada a les necessitats d'aquesta companyia, el model empresarial de la qual consta de 4 firmes assentades en el mercat i una cinquena en procés de desenvolupament. Totes les empreses del grup funcionen de manera matricial, multidisciplinària i multifuncional, amb diferents àrees d'especialitat en funció de les necessitats de la indústria i definides per sectors del mercat per a oferir solucions integrals. Amb més de 900 empleats i 250 milions d'euros en facturació, l'empresa compta amb sis centres productius. Es tracta de la primera empresa càrnica amb certificació en sosteniment global.

    Els investigadors que han participat en aquesta jornada Expo Day són Manuel Martínez Corral (Laboratori d'Imatge i Display 3D - 3DID Lab), Jorge Gálvez (Unitat de Disseny de Fàrmacs i Topologia Molecular), Giuseppe Meca (Grup de recerca de Contaminació d'Aliments-COAL), José David Martín Guerrero (Laboratori d'Anàlisi Intel·ligent de Dades-IDAL), Rafael Abargues (Unitat de Materials i Dispositius Optoelectrònics-UMDO), Pilar Campins Falcó (Miniaturització i Mètodes totals d'Anàlisi-MINTOTA), Manuel Porcar Miralles (Grup de Biotecnologia i Biologia Sintètica), Pau Calatayud Vernich (Seguretat Alimentària i Mediambiental-SAMA) i Ángel Morales (Grup de Solucions i Innovacions en Química Analítica-SOLINQUIANA).

    Pujar