El nou disseny de la plaça de l'Ajuntament de València ja té data
Després complir-se un any de la peatonalització, ara es vol definir com serà
L’Ajuntament de València aprovarà en un mes aproximadament les bases del concurs de disseny de la futura plaça de l’Ajuntament. Així ho ha confirmat la vicealcaldessa i regidora de Desenvolupament Urbà, Sandra Gómez, qui ha afirmat que “demà fa un any de la peatonalització de la plaça de l’Ajuntament i ha arribat el moment que els valencians i valencianes trien com volen que siga la seua nova plaça”.
Sandra Gómez ha destacat que, fins fa un any, “la plaça era una rotonda i el 70% de l’espai l’ocupava el trànsit rodat. Però esta generació reclama més espais comuns, la retirada del trànsit i ha de fer la seua pròpia plaça”. La regidora ha destacat que “les places són reflex del model de ciutat, un lloc de trobada i la plaça de Ajuntament ha de ser una icona, el reflex de la ciutat de places, un projecte per a recuperar milers de metres quadrats per a les persones que transformarà la manera de viure València”.
La regidora ha destacat que la plaça serà peatonal, mantindrà els llocs de flors i la font circular, tot i que canviant el seu disseny, i disposarà de fonts per beure, ombra, vegetació i l’espai per plantar la falla o disparar la mascletà, a més de guals per a càrrega i descàrrega. El pressupost aproximat de la nova plaça serà de 8.639.400,00€ (IVA inclòs), aproximadament. S’espera que el concurs i els tràmits administratius duren fins 2022 i les obres comencen entre l’any que ve i el 2023.
BASES DEL CONCURS
Les bases del concurs de disseny seran aprovades en la Junta de Govern Local en un mes aproximadament i, tot seguit, seran publicades en la plataforma del consistori. El concurs constarà de dos fases: una primera, en què es farà una primera selecció entre els equips presentats per tal d’acreditar la professionalitat dels seus membres; i una segona, en què es presentaran les propostes de forma anònima i es seleccionaran entre 3 i 5 propostes, que passaran a la final. Els projectes seleccionats s’exposaran públicament i s’obrirà un procés de participació ciutadana per incorporar suggeriments de la ciutadania. Per últim, es triarà el projecte guanyador.
Els equips que es presenten hauran d’incloure un arquitecte, un arquitecte tècnic, un enginyer civil i un enginyer industrial especialitzats en àrees urbanes històriques i protegides, a més d’especialistes en mobilitat, jardineria, paisatgisme i arqueologia.
Per la seua banda, el jurat que triarà el projecte guanyador serà un tribunal paritari i multidisciplinar que integrarà tècnics de la Conselleria de Cultura, el Col·legi d’Arquitectes, el Col·legi d’Enginyers i tècnics municipals dels serveis de Projectes Urbans, Jardineria, Mobilitat i Infraestructures.
El projecte guanyador, que serà l’adjudicatari, obtindrà 350.900 euros (IVA inclòs) per la redacció del projecte bàsic i d’execució mentre que els equips finalistes que arriben a la final rebran 9.680 euros (IVA inclòs) per fer front a les despeses i el treball realitzat.