La Diputació inverteix als centres educatius públics de València més d'1 milió d'euros en tres anys
Les escoletes infantils, col·legis i conservatoris de titularitat municipal de la ciutat de València milloraran les seues condicions gràcies a la inversió de més d'1 milió d'euros que realitzarà la Diputació de València. Les diverses actuacions als centres educatius de la ciutat s'inclouen al Pla de Millora d'Espais Educatius 2018-2019 i el Pla de Manteniment d'Escoles de l'ens provincial.
El CEIP Gaspar Gil Polo, al barri de Tres Forques de València, és un dels centres on la Diputació invertirá 130.000 euros del Pla d'Estalvi Energètic. La vicepresidenta de la Diputació, Maria Josep Amigó, i l'alcalde de València, Joan Ribó, han visitat les instal·lacions d'aquest col·legi on es realitzaran diverses millores i han anunciat les noves inversions educatives de la corporació provincial a la ciutat.
"Un dels nostres objectius, des que vàrem entrar a la Diputació al 2015, era i és millorar la qualitat de les nostres escoles públiques que durant molts anys havien estat les grans oblidades i les grans abandonades", així ho ha assegurat la vicepresidenta durant la visita. Amigó també ha explicat que "és una prioritat millorar els espais educatius, i per això ja començarem l'any passat amb el primer pla de canvi de portes i finestres per a incrementar l'eficiència energètica, i enguany el reeditem junt amb el nou pla de millora de tots els espais educatius".
La vicepresidenta ha indicat a més que "tenim clar que les administracions estem no per competir, sinó per millorar la qualitat de vida dels nostres veïns i veïnes". "Aquests xiquets i xiquetes que hui ens acompanyen ací els dóna absolutament igual qui pose els diners, siga la Generalitat, l'Ajuntament o la Diputació, el que volen és que la seua escola tinga les condicions que es mereix, i per a això estem, per col·laborar i millorar, en aquest cas, els espais educatius".
L'alcalde de València, Joan Ribó, ha valorat positivament les noves inversions, i ha aprofitat per subratllar que "l'eficiència energètica dels col·legis, millorar el que se'n diu el recobriment per a que ni entre tanta calor, ni tant de fred, per dir-ho així, és un pas important sobre tot per a la qualitat de vida dels que estan dins, també per a l'aïllament acústic, i per disminuir els consums energètics".
"Nosaltres estem treballant en general en projectes de millora dels col·legis públics, perquè el nostre objectiu és que un col·legi públic ha de tenir, almenys, tanta qualitat en la seua infraestructura com un concertat o privat", ha afegit l'alcalde Ribó. "La situació era prou deficient, els col·legis havien estat prou abandonats, i ara entre la Generalitat, la Diputació i l'Ajuntament estem donant passes importants per canviar eixa situació".
La Diputació, a través del nou Pla de Millora d'Espais Educatius Municipals 2018-2019, invertirà 418.000 euros per tal de millorar 11 centres municipals d'educació reglada de la ciutat. Aquests diners serviran per millorar 10 escoletes infantils i 1 conservatori municipal, cadascun dels quals percebrà una ajuda de 38.000 euros.
Amb el Pla Municipal de Manteniment d'Escoles de 2018, València percebrà 230.000 euros per tal de condicionar i millorar l'eficiència energètica dels col·legis Juan Manuel Montoya i Torrefiel. Aquestes ajudes de la Diputació complementen el Pla Edificant que desenvolupa la Conselleria d'Educació i estan destinades als centres que no s'inclouen al pla autonòmic, d'acord amb els criteris definits pel personal tècnic de la Conselleria.
El Pla de Millora d'Espais Educatius Municipals 2018-2019
El nou programa de la Diputació per al finançament de millores als espais educatius municipals comptarà amb un pressupost global de 10,3 milions d'euros i desenvoluparà un total de 270 actuacions en 160 municipis valencians: 169 a escoletes infantils, 13 a conservatoris musicals, i 88 a centres formatius d'adults. Durant el 2018 s'invertiran 6,4 milions d'euros que es destinaran als centres infantils, i al 2019 els 3,8 milions d'euros restants s'invertiran als conservatoris i les escoles d'adults.
El repartiment d'aquestes subvencions s'ha realitzat segons criteris objectius. El 44% del total es dedicarà a 86 municipis de menys de 5.000 habitants, inclosos dins del tram 1 del pla. El 30,7 % serà per als 46 municipis d'entre 5.000 i 20.000 habitants del segon tram, i el 25.5 % restant arribarà a les 69 localitats de més de 20.000 habitants.
Segons el tipus de centre educatiu, el 63% dels recursos del pla seran per a la millora de les escoletes infantils, el 32,5% per als centres de formació d'adults, i el 5 % per als conservatoris municipals.
El Pla Municipal de Manteniment d'Escoles 2018
La segona fase del pla que s'inicià al 2017 en col·laboració amb la Conselleria d'Educació comptarà amb un pressupost de 5.5 milions d'euros. El programa arribarà a 38 centres educatius d'infantil i primària de 34 pobles valencians per tal de millorar l'eficiència energètica d'aquells centres que no s'han acollit al Pla Edificant de la Conselleria.
Aquestes noves actuacions es sumen a les 44 intervencions realitzades durant el 2017 i suposen, en total, la millora de les condicions de més de 20.000 alumnes de 76 localitats. En els dos exercicis, el Pla Municipal de Manteniment d'Escoles haurà destinat 12,5 milions d'euros i haurà permés el condicionament de 82 centres públics d'educació.
La Diputació dedica 23 milions d'euros a l'educació pública
A través d'aquests plans, des del 2017 la corporació provincial ha destinat 23 milions d'euros a la millora dels centres educatius públics valencians. Al final de la legislatura, s'hauran realitzat 352 actuacions en centres educatius en un total de 180 municipis de les comarques valencianes. Amb això, dos de cada tres municipis hauran rebut de la Diputació una inversió específica per a millora dels centres educatius.