La col·laboració de l'Ajuntament amb les ONG de recollida de roba usada ha permés la inserció laboral de 153 persones des de 2019
La regidora Isa Lozano ha destacat que “al vessant mediambiental d'esta activitat, en termes de contribució al reciclatge, se suma el vessant social de recuperació de persones de difícil ocupabilitat”
La col·laboració entre l'Ajuntament de València i les ONG de recollida de roba i calcer usats a la ciutat els últims quatre anys ha aconseguit la reinserció social i laboral d'un total de 153 persones de difícil ocupabilitat. La regidora de Servicis Socials, Isabel Lozano, ha realitzat un balanç de l'activitat desenvolupada des de 2019 per les ONG El Rastrell, la Casa Grande i la Fundació José María Haro-Intra, que han renovat la seua col·laboració amb l'Ajuntament per quatre anys més, mitjançant un conveni que tanca la seua primera etapa, des de 2019, amb un total de 2.000 tones de calcer i roba recollides cada any per al seu reciclatge.
“L'Ajuntament de València renova la col·laboració que va iniciar fa quatre anys amb les tres entitats que gestionen a la nostra ciutat un total de 300 contenidors de recollida de roba i calcer usats”, ha explicat Lozano, qui ha destacat els resultats d'esta col·laboració que permeten, en primer lloc, el reciclatge de roba usada, en una iniciativa d'economia circular que redunda en la protecció del medi ambient i la reducció de l'explotació de recursos. Tal com ha donat a conéixer la regidora, el volum de roba i calcer recuperats ha sigut de quasi 2.000 tones cada any, és a dir, un total de 8.000 tones entre 2019 i 2022.
“Però, a més, -ha afegit la regidora- esta activitat impulsa també tot un vessant social, ja que s'aconseguix que persones que tenen una molt difícil ocupabilitat tinguen una oportunitat de vida i troben un futur”. I és que durant estos quatre anys de col·laboració han sigut 153 les persones en situació de risc o exclusió social que han sigut contractades per les ONG per a realitzar les labors de recollida, classificació, tractament, recuperació i posada fent ús de la roba i el calcer depositats en els contenidors. “Estes entitats, El Rastrell, la Casa Grande i la Fundació José María Haro, funcionen, a més de com a entitats socials, com a empreses d'inserció laboral”, ha subratllat Lozano, qui ha afirmat que “es tracta d'un acord molt interessant per a la nostra ciutat, tant pel vessant mediambiental com també per tot el vessant social, ja que aconseguixen que persones amb difícil inserció laboral troben oportunitats”, ha conclòs.
El vigent conveni entre l'Ajuntament de València i la Fundació José María Haro-Intra, l'Associació la Casa Grande i l'Associació El Rastrell per a la gestió de 300 contenidors de roba i calcer usat a la ciutat i pobles de València va ser aprovat per la Junta de Govern Local al març de 2019, amb una duració de quatre anys prorrogables per un període de fins a quatre anys addicionals.
El destí de la roba establit en l'acord és l'arranjament i adequació per a la donació o revenda, i els beneficis de la qual es destinen a fins socials. A més, les entitats col·laboradores es comprometen també a proporcionar roba de manera gratuïta a aquelles persones en situació d'extrema necessitat, derivades des dels servicis socials municipals.
Cada trimestre, les entitats aporten la quantitat de roba recollida en els contenidors, i s'informa al Servici de Gestió Sostenible i de Neteja de l'Espai Públic perquè procedisca al manteniment i neteja dels contenidors. Des de 2019, les quantitats recollides han sigut 1.943.984 quilos en 2019, 2.005.685 en 2020, 1.988.388 en 2021, i 1.950.842 quilos el passat 202. Quant a les 153 persones contractades durant estos quatre anys, 19 ho han sigut per la Casa Grande, 24 per El Rastrell, i 29 per la Fundació José María Haro, amb contractes de diferent duració.