El Centre del Carme rep la distinció ‘Una Gota MAV’ pel seu compromís amb la igualtat
Concedida per l’associació estatal Mujeres en las Artes Visuales, que reuneix artistes, comissàries, historiadores d’art, gestores culturals, crítiques, galeristes i investigadores
El Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana i el Centre del Carme desenvolupen una tasca contínua de reivindicació de la igualtat, el respecte i la inclusió, alhora que treballen en diferents iniciatives, projectes i activitats per a donar impuls, suport i visibilitat a les dones artistes. Per aquest motiu, l’associació Mujeres en las Artes Visuales (MAV), ha atorgat al CCCC la distinció ‘Una Gota MAV’, que reconeix el treball de museus i centres d’art per la igualtat.
“Des del Consorci de Museus i el Centre del Carme fa sis anys que desenvolupem projectes, metodologies de treball, convocatòries i llenguatges que asseguren la igualtat, la representació i la participació, amb independència del gènere, i garanteixen les oportunitats i la visibilitat de les professionals de l’art. Desenvolupem, a més, iniciatives que donen suport a les artistes residents a les àrees rurals i fomentem la participació femenina en tots els nostres projectes. És un honor rebre aquesta distinció que reconeix el nostre treball continu per a normalitzar funcionaments i fer extensiva una cosa tan natural com la igualtat i la inclusió”, assegura el director del Consorci de Museus i del CCCC, José Luis Pérez Pont.
Un autodiagnòstic en favor de la igualtat
La menció ‘Una Gota MAV’ és un reconeixement per als museus i centres d’art compromesos amb les bones pràctiques, que han fet un esforç d’autodiagnòstic omplint l’Eina MAV per a la Igualtat, una aplicació en línia impulsada per l’associació MAV que els ajuda a comprovar i visualitzar en quins paràmetres compleixen o no amb la igualtat i el respecte a la diversitat existent en la societat.
A partir del desenvolupament de l’Eina MAV es va constituir, el passat mes de juny, la Xarxa de Museus per la Igualtat, amb la participació del director del Consorci de Museus i el Centre del Carme, José Luis Pérez Pont. Aquesta iniciativa, impulsada per MAV, ha sumat ja més de 35 institucions museístiques de tot el territori nacional, incloent-hi museus com el Reina Sofia, el Thyssen-Bornemisza, Artium, CCCC, el MACA, l’IVAM, Es Baluard Museu, el MACBA, el Museu Nacional d’Antropologia o el Museu Nacional d’Arts Decoratives, que es van comprometre en el curs d’una trobada telemàtica a avaluar i reflexionar sobre les seues pràctiques, i a transitar el camí de la igualtat, l’equitat i la diversitat.
Creada en 2009 per a afavorir la igualtat en el sector de l’art, l’associació MAV reuneix 675 sòcies repartides per tota Espanya i entre les seues files compta amb artistes, comissàries, historiadores d’art, gestores culturals, crítiques, galeristes o investigadores.
Visibilitzar les dones artistes
Entre les propostes del Consorci per a donar impuls i visibilitat a les dones artistes destaca el projecte DAR (Dones Artistes Rurals), una iniciativa que treballa amb dones artistes rurals per a impulsar el seu desenvolupament personal i professional, promocionar la seua producció artística, generar projectes col·laboratius i fomentar la creació de col·lectius artístics. Enguany, el projecte celebra la segona edició amb nou dones artistes visuals de la Mancomunitat de l’Alcoià i el Comtat, a la província d’Alacant.
El Consorci de Museus ofereix també noves perspectives de gènere amb els projectes ‘Màtria’ i ‘Mater’, seleccionats en l’última edició de la convocatòria ‘Reset. Relectures de gènere i multiculturalitat’. Es tracta de dos projectes que apliquen la perspectiva de gènere i reflecteixen la diversitat cultural en la narració històrica a través de la mediació cultural en museus, i que es desenvolupen fins a desembre de 2022 en el Museu de Belles Arts de València i en el Museu d’Art Contemporani Vicente Aguilera Cerni de Vilafamés.
La doctora en Història de l’Art i membre del Consell Valencià de Cultura Irene Ballester Buigues desenvolupa en el Museu de Belles Arts de València ‘Màtria’, un projecte que proposa sis nous itineraris o relectures d’obres del museu valencià que conviden a reflexionar sobre la societat que volem, denunciant la societat en què vivim, representada amb narratives patriarcals que han conformat la nostra quotidianitat. Per la seua banda, ‘Mater’, de Nerea Bella García, busca oferir relectures sobre la maternitat en el Museu d’Art Contemporani Vicente Aguilera Cerni (MACVAC) de Vilafamés.
En la mateixa línia, el passat mes de juny, el Consorci de Museus presentava l’exposició ‘Cap a poètiques de gènere. Dones artistes a Espanya: 1804-1939’, que es podrà visitar fins al 18 de setembre en el Museu de Belles Arts de València.
Coproduïda pel Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana i l’IAACC Pablo Serrano de Saragossa, la mostra recorre la història de l’art a Espanya des de 1804 fins al final de la Guerra Civil per mitjà d’un centenar d’obres d’un ampli grup de creadores que van estar actives durant aquell període i que, a pesar dels nombrosos obstacles que van haver d’esquivar pel fet de ser dones, es van incorporar a l’escena artística a través de les vies habituals. L’exposició qüestiona el relat hegemònic de la història de l’art contemporani, en el qual les artistes ocupaven un lloc residual, i el substitueix per un altre més coincident amb la realitat per a donar visibilitat al treball d’un ampli conjunt de pintores, escultores, fotògrafes, il·lustradores i dissenyadores en un període concret de la història.