VALENCIA | POLÍTICA

Catalá: “En 2025 la ZBE serà informativa i no se sancionarà”

ELPERIODIC.COM - 14/06/2024

L'alcaldessa de València ha explicat que la normativa “s'aplicarà de manera progressiva perquè la ciutadania puga planificar el canvi de vehicle”

A més, destaca la seua aposta per un “transport públic de qualitat com la millor via per a afavorir la mobilitat sostenible”

L'alcaldessa de València, María José Catalá, ha anunciat, durant una entrevista en la cadena COPE, que la normativa de Zona de Baixes Emissions (ZBE) de la ciutat “actualment s'està ultimant i la nostra previsió és que la setmana que ve passe per comissió i s'emporte al Ple de l'Ajuntament d'este mes per a la seua aprovació”.

Així, Catalá ha explicat que “l'aplicació de la ZBE serà progressiva i durant tot l'any 2025 no se sancionarà a ningú perquè serà només informatiu perquè la ciutadania a partir d'eixe any sàpia quines seran les restriccions i com s'aniran incorporant. D'esta manera donem el respir d'un any per a informar i per a planificar l'economia de les famílies, que és important”.

A més, l'alcaldessa ha assenyalat que la seua aposta per la mobilitat sostenible “no sols passa pels quilòmetres construïts de carril bici, molts d'ells fets per nosaltres en l'etapa anterior i en este any, sinó a donar alternatives a la gent quan es demana reduir el vehicle privat en el centre de la ciutat”.

En este sentit, la primera edil ha indicat que “farem una aposta molt seriosa pel transport públic per a afavorir la mobilitat sostenible, ja que l'EMT és una prioritat. Per això, en la JGL d'este divendres aprovarem un pla d'inversió històric de 172 milions d'euros amb l'objectiu que en 2028 el 92,4 % de la flota siga híbrida i elèctrica”.

EMT i turisme

Això es traduïx, segons Catalá, “en una inversió de 34,3 milions d'euros a l'any per a tindre una flota de l'EMT eficient amb 167 punts de recàrrega que s'instal·laran per als autobusos elèctrics”. A més, l'alcaldessa ha indicat que “com tenim un compromís amb la Capitalitat Verda Europea, d'ací a final d'any el 70 % dels autobusos seran híbrids o elèctrics”.

D'altra banda, María José Catalá ha indicat que “la sensació de seguretat ciutadana ha augmentat en determinades zones on era necessari actuar”. Així ha recordat les càmeres instal·lades a Orriols, “on els avisos a la Policia Local han baixat en un 30 %, a Benimàmet, amb un descens d'un  20 % o en la Punta i ha anunciat la col·locació de 10 noves càmeres a la setmana des d'ara mateix, la qual cosa implica que en 2025 tindrem 278 càmeres”.

“Les càmeres – ha continuat l'alcaldessa – produïxen un efecte dissuasiu important per a la mobilitat i, sobretot, per a la seguretat i per això, sol·licitaré al govern d'Espanya, a través de la Delegació de Govern, que autoritze la instal·lació de càmeres de seguretat en Torres dels Serrans, plaça de la Mare de Déu, plaça de la Reina, carrer de Sant Vicent Màrtir, avinguda de María Cristina, plaça de l’Ajuntament, etc, ja que tot eixe recorregut de Ciutat Vella ens interessa molt controlar-lo”.

Respecte a les llicències per a apartaments turístics, l'alcaldessa ha apostat per un turisme de qualitat, “perquè el pes econòmic d'este sector en la nostra terra és important, però per un model sostenible, mitjançant el control de la il·legalitat”.

En l'actualitat, l'Ajuntament ha realitzat 300 inspeccions i s'han emés 200 ordes de tancament. “El que necessitem és regular l'activitat legal i perseguir la il·legal. Realitzarem una anàlisi de la ciutat, barri per barri, per a conéixer l'oferta i regular tot per a donar seguretat jurídica perquè un turisme no regulat, perjudica el legal i de qualitat”, ha assenyalat Catalá.

Plaça de l'Ajuntament i La Marina

Pel que respecta al projecte de la plaça de l'Ajuntament, la primera edil ha indicat que “es tracta d'un projecte emblemàtic que té tota la prioritat, perquè juntament amb la neteja o la seguretat és una altra de les qüestions que em preocupa, si bé ara mateix no està intransitable, encara que sí lletja”. En este sentit, ha assegurat que “l'urbanisme tàctic no serà una opció, per la qual cosa s'està treballant en equip per a poder dur a terme les obres” i ha assenyalat que “tota actuació que es realitze haurà de ser entre febrer i abril de l'any següent, és a dir, per fases, perquè les Falles es mantindran intactes”.

En la línia dels grans projectes de la ciutat, quant a La Marina, Catalá ha emfatitzat que “serà una de les zones que més alegries em done, ja que ho estem desbloquejant, perquè en huit anys allí no ha passat res, mentre que en un any s'ha aconseguit cedir la base de l’Alinghi a La Marina d'Empreses per a la seua ampliació. Això ha suposat la punta de llança perquè altres projectes de la zona es posen en contacte amb nosaltres per a ampliar instal·lacions i continuar treballant, per fi esta zona comença a convertir-se en el que estava destinada a ser, un hub tecnològic d'emprenedoria”.

València CF i relació amb el govern d'Espanya

En relació al nou estadi del València CF, l'alcaldessa s'ha pronunciat respecte a un acord amb VOX per a assegurar que la propietat del club no aconseguisca tots els avantatges urbanístics que suposa l'alçament de la suspensió de llicències, “sense comprometre's de manera clara amb la ciutat i finalitzar les obres del nou estadi, ja que València no pot continuar mostrant eixa imatge en una de les seues entrades principals”, ha recalcat.

Finalment, Catalá ha reconegut que “el govern d'Espanya ha donat llum verda a l'ampliació del port, però perquè no havia de posar diners, des de llavors no hem rebut ni diners ni afecte, hem reclamat que es concedisca a la Capitalitat Verda el títol d'Esdeveniment d'Excepcional Interés per dos anys, no pot ser que se l'haja reconegut a Vitòria i a València no, així com el finançament del soterrament de Serradora, perquè no pot haver-hi col·laboració amb Barcelona i Bilbao i no amb València. Per a aconseguir tot això, no quedarà més remei que ser insistents”.

MÉS FOTOS