elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Caslletar-l’Oliveral inaugura la primera Comunitat Energètica Local de la ciutat de València

Caslletar-l’Oliveral inaugura la primera Comunitat Energètica Local de la ciutat de València
  • Seixanta-tres veïns associats tenen participacions en la instal.lació fotovoltaica i gràcies a l’energia solar podran estalviar-se una mitjana de 140€ a l’any. Malilla, Aiora i el barri del Carme també tenen projectes en marxa

MÉS FOTOS
Caslletar-l’Oliveral inaugura la primera Comunitat Energètica Local de la ciutat de València - (foto 2)

Este dissabte s’ha inaugurat la primera comunitat energètica de la ciutat de València, impulsada per la Fundació València Clima i Energia, de l’Ajuntament de València, gràcies a la constitució d’una associació de la que formen part veïns i xicotets comerciants de Castellar-l’Oliveral. En total 63 socis que ja han començat a produir energia neta i de proximitat per a autoconsum gràcies a la instal.lació d’una planta fotovoltaica ubicada en la teulada del centre cívic municipal La Cebera, cedida gratuïtament per l’Ajuntament.

Per a Joan Ribó, alcalde de València, “És un dia històric per a València que viu nàixder la seua primera comunitat energètica. Suposa una autèntica revolució. Els veïns s’empoderen. Passen de ser consumidors i clients de multinacionals energètiques a ser generadors i gestors de la seua pròpia energia.”

Esta comunitat energètica, que genera energia neta, amb energia solar, permetrà estalviar l’emissió de prop de 12.000 kg de CO2 a l’atmosfera, l’equivalent al que fan 375 arbres. Es tracta del primer exemple d’associació sense ànim de lucre constituïda com a comunitat energètica autogestionada pels socis. L’associació és la titular i la propietària de les instal.lacions fotovoltaiques i cada soci participa amb un número de plaques solars determinades. Poden contractar des de 0,50 kWp per 600 euros o 1.00 kWp per 1.190 € amb un estalvi energètic del 18% en el primer cas i del 36% en el segon. Això sense contar la subvenció rebuda per l’IVACE que equival al 43% dels costos de la instal.lació i que la associació pensa en reinvertir.

Per a Alejandro Ramon, regidor d’Emergència Climàtica i Transició Energètica, “la creació de comunitats energètiques suposa beneficis per a la butxaca del veïnat, però també beneficis per al medi ambient. Esta comunitat energètica, que generarà energia neta, permetrà estalviar l’emissió de prop de 12.000 kg de CO2 a l’atmosfera, l’equivalent al que fan 375 arbres. Estem parlant d’energia renovable, de proximitat, que permet l’autoconsum i la reducció de la dependència de les grans companyies distribuïdores. Són tot avantatges, econòmics i mediambientals”.

La de Castellar-l’Oliveral que ja pensa en estendre a altres zones dels pobles del sud, es la primera de moltes altres que estan en distintes fases de gestació en València. Ja s’han constituït comunitats energètiques al barri d’Ayora, en col.laboració amb AEIOluz, i estan en procés també al barri del Carme i Mailla. Altres barris com Benimaclet, la Font d’en Corts i l’Albereda també han fet consultes als tècnics de l’Oficina municipal de l’Energia que gestiona la Fundació València Clima i Energia de l’Ajuntament. El passat 15 de setembre, organitzat per esta fundació, va tindre lloc la primera Trobada de Comunitats Energètiques Locals de València al palauet del Jardí d’Ayora.

Segons l’alcalde Joan Ribó “es tracta d’una iniciativa dels veïns i les veïnes de Castellar. L’Ajuntament ha posat al seu abast l’experiència i el recolzament de la Fundació municipal València Clima i Energia que ha impulsat i assessorat la comunitat, ha ajudat en la cessió de la teulada del centre cívic municipal de la Cebera per instal.lar les plaques fotovoltaiques i ha ajudat a tramitar les ajudes de les diferents administracions, però el protagonisme es la inicitativa veïna i l’Ajuntament sempre estarà al costat d’este tipus d’inicitaves per recolzar-les en tot allò que siga posible”.

Inicitativa solidaria

A més de veïns i pimes de Castellar-l’Oliveral, la Fundació València Clima i Energia també participa com a soci de la comunitat i cedirà la produció energética que li correspon, de forma gratuïta, a tres famílies del poble en situació de vulnerabilitat.

Durant l’acte d’inauguració l’alcade Joan Ribó també ha recordat que el col.legi públic Ballester Fandos, en la districte Marítim de València, també ha posat en marxa una comunitat energètica solidària, que autoabastirà d’energia neta el centre escolar i també cedirà gratis energia elèctrica a famílies vulnerables que visquen en les proximitats del centre.

Pujar