En busca del raig verd...
La sala La Gallera de València acollirà els dies 22 i 26 d'octubre l'activitat 'Fugaçment extraordinari', una proposta educativa de l'artista María Vidagañ entorn de la mostra 'El raig verd', de Fermín Jiménez Landa.
L'exposició de Jiménez Landa, que exhibirà La Gallera fins al 18 de desembre, està inspirada en el fenomen atmosfèric del raig verd. La seua naturalesa incopsable i fugaç ha provocat nombroses creacions literàries, musicals i cinematogràfiques relacionades amb el desig, amb allò factible i amb l'impossible, com la novel·la homònima de Jules Verne de 1882, pertanyent a la seua sèrie de viatges extraordinaris.
L'activitat que proposa l'artista i educadora María Vidagañ se centra a indagar en el terreny dels fenòmens extraordinaris, en aquells successos que només es poden experimentar una vegada en la vida o inclús ni això. Al mateix temps s'estudiarà la brevetat d'aquest tipus de successos, tan breus que realment la construcció de la vivència comença quasi en el moment de la memòria d'allò viscut. Allò que s'ha viscut és tan fugaç que forma part de l'estat de sorpresa, més que de l'estat de gaudi.
A partir d'aquestes idees, els xiquets, amb edats compreses entre els 8 i els 13 anys, iniciaran la cerca del seu propi raig verd. Les seues experiències personals en relació a fenòmens fugaços, quasi imperceptibles i irrepetibles, serviran de punt inicial per a endinsar-se en el camp dels fenòmens únics i inclús de la fantasia. Per això Vidagañ proposa que els participants els conten les seues pròpies experiències amb algun fenomen extraordinari i fugaç o, en cas que no l'hagen conegut, que n'imaginen algun que els agradaria viure. A partir d'aquest punt, crearan una sèrie de representacions per a poder explicar cadascuna de les seues experiències.
Aquesta activitat, emmarcada dins del programa d'Educació i Mediació del Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana, pretén fomentar el coneixement de l'art contemporani entre els jóvens, aproximant l'obra d'art a la seua pròpia experiència personal.
El taller s'oferirà en dues sessions, de dues hores de durada, el dissabte 22 i el dimecres 26, a les 17.00 hores.
María Vidagañ
María Vidagañ va estudiar Belles Arts a la Universitat Politècnica de València, a Mimar Sinan Universitesi a Istanbul i a L'École des Beaux Arts de Rennes. Actualment investiga sobre els llocs comuns entre l'art i l'educació. El fruit d'aquestes investigacions l'aplica tant en la seua pràctica artística com en la seua pràctica docent.