‘Atrapats, infàncies explotades’, fotografies de Lucas Vallecillos, al col·legi major Rector Peset
La Sala de la Muralla del Col·legi Major Rector Peset inaugura aquest dimecres ‘Atrapats, infàncies explotades’, un assaig fotogràfic que el fotoperiodista Lucas Vallecillos ha desenvolupat al voltant de la vulneració dels drets humans en la infància.
Lucas Vallecillos (Barcelona, 1970) ha desenvolupat aquest treball a partir de la situació que pateixen a Senegal els talibés, xiquets preferentment de les zones rurals del país que són confiats pels seus familiars a les daares, escoles alcoràniques per a la seua educació religiosa.
Els talibés de les zones urbanes són els que pateixen les pitjors condicions, segons Cherip Diop, líder religiosos i lluitador per l’eradicació de l’explotació infantil a les daares: “Els pares no aporten gens de diners en efectiu, i els marabouts, mestres alcorànics de les daaras, a les ciutats no disposen de terres per a cultivar, i tampoc poden exigir als progenitors una aportació econòmica obligatòria perquè socialment serien sancionats per la comunitat. A més, encara que el marabout no tinga recursos per a alimentar a un xiquet no pot rebutjar el seu ingrés en la daara. Aquest és l’origen de la mendicitat”.
La situació en l’actualitat, segons Amnistia Internacional, en relació a la situació dels xiquets i xiquetes i els drets de la infància continua estancada, malgrat l’adopció pel govern d’un projecte de llei per a modernitzar l’educació alcorànica, el text proposat no ha sigut sotmès a votació parlamentària. La llei contribuiria a impedir la mendicitat forçada de xiquets i a protegir els drets de la infància en el sistema educatiu. El projecte de Codi de la Infància encara no havia sigut examinat pel govern.
Per la seua banda, el Comitè per a l’Eliminació de la Discriminació Racial de Nacions Unides en les diferents sessions celebrades a l’agost de 2023, valora la tasca realitzada per l’Estat per a modernitzar les escoles alcoràniques i lluitar contra l’explotació infantil no obstant, hi ha aspectes que continuen preocupant, com els abusos, maltractament i l’explotació a la que son sotmesos els xiquets i xiquetes. Així com el fet que el projecte de llei per a incloure les daares en el sistema educatiu no haja estat aprovat.
La mostra està conformada per 23 fotografies que reflecteixen la realitat quotidiana d’aquests xiquets i xiquetes.
Llicenciat en Geografia per la Universitat de Barcelona, i postgrau en fotoperiodisme per la Universitat Autònoma de Barcelona, Lucas Vallecillos és fotògraf professional des de l’any 2000, i està especialitzat en el reportatge de caràcter documental. Participa com a professor del Postgrau en Fotoperiodisme de la Universitat Autònoma de Barcelona.
Al llarg de la seua trajectòria ha realitzat un incalculable nombre de reportatges, que han aparegut en mitjans com National Geographic, GEO, Lonely Planet magazine, El País, El Periódico, El Mundo, Ashahi Shimbun, Altair, La Repubblica, The Guardian, The New York Times, The Wall Street Journal, i molts altres mitjans nacionals i internacionals. Ha rebut els premis de periodisme José Padrón Machín i el Pica d´Estats.
L’exposició serà inaugurada a les 19 hores per Lucas Vallecillos, fotoperiodista i Carles Xavier López, director del Rector Peset. Estarà oberta al públic del 13 de desembre de 2023 al 4 de febrer de 2024, de dimarts a diumenge, d’11 a 19, a la Sala de la Muralla del Col·legi Major Rector Peset de la Universitat de València (plaça del Forn de Sant Nicolau, 4. València).