El Ple aprova el Pla de Natzaret amb el Parc de Desembocadura i una zona verda i esportiva que revitalitzará el barri
L’alcalde Joan Ribó explica que esta actuació compensa l’agressió que va patir el veÏnat amb l’ampliació del Port
El Ple ha aprovat, de forma provisional, el Pla Especial de la Zona Sud 1 del Port de València- Natzaret Est que contempla, entre altres intervencions urbanístiques el nou Parc de Desembocadura de 64.000 metres quadrats i la nova ciutat esportiva del Llevant UD de 87.000 metres quadrats. “Es tracta d'un projecte important que dignificarà molt el barri de Natzaret i, d'alguna manera, compensa l'agressió que va sofrir amb l'ampliació del Port”, tal com ha manifestat l'alcalde de València, Joan Ribó, abans d'iniciar-se la sessió plenària. Per la seua part, la regidora de Desenvolupament i Renovació Urbana, ha posat en valor que “hui podem dir que després de 30 anys resoldrem un deute històric que rescabala d'alguna forma la pèrdua de la platja i de l'horta de Natzaret”.
Este acord, que s'ha introduït en el Ple de manera extraordinària i s'ha adoptat amb els vots favorables de tots els grups municipals a excepció de Vox, que s'ha abstingut, ja ha passat pel període d'exposició pública, i ha estat objecte de 600 al·legacions que l'Ajuntament ha contemplat. En aprovar-se hui es remetrà a l'Autoritat Portuària de València perquè del vistiplau i posteriorment a la Comissió Territorial d'Urbanisme. La regidora de Desenvolupament i Renovació Urbana, Sandra Gómez, ha agraït “la confiança dipositada per l'oposició” al mateix temps que ha remarcat que “les grans qüestions i projectes de la ciutat haurien de comptar amb un ampli consens per a donar certitud als veïns i les veïnes”.
Gómez ha recordat que “este pla naix a través de la signatura d'un conveni entre el Port de València i la ciutat en 2017, un projecte compartit perquè no podem entendre el port sense la ciutat i viceversa”. Així mateix, Gómez ha posat en valor la futura nova ciutat esportiva del Llevant UD amb la qual “el club torna als seus orígens i que a més generarà molta ocupació i desenvolupament”. La vicealcaldessa ha puntualitzat que “hem demanat al Port de València una retribució per a no tancar cap parcel·la de Natzaret a la nova frontera verda”.
Per la seua part, el regidor de Ciutadans Narcís Estellés ha valorat “molt positivament” un pla que conforma “el pas definitiu de culminació del pla”. El seu company del partit, Fernando Giner, ha sol·licitat a Gómez que “es comprometa a explicar als veïns i veïnes el projecte de la mateixa manera que ho ha fet amb els grups polítics”. Pel que fa al Partit Popular, la regidora i portaveu María José Catalá, ha agraït al Llevant UD per “revitalitzar esta zona que reactivarà l'economia i este barri” al mateix temps que ha assegurat que malgrat el seu vot favorable al Pla “tenim dubtes ja que la tramitació final ha estat massa ràpida sense portar a la Comissió”. “Hui aprovem això perquè així ho desitja la iniciativa privada, que a vegades genera més oportunitats i més llocs de treball que la pública”.
BALANÇ DE JUSTÍCIA D'ONGS i ASSOCIACIONS DE LA CIUTAT
En un altre ordre de coses, el Ple ha aprovat una moció alternativa a la presentada pel Grup Municipal Ciutadans sobre el Balanç de Justícia per a les associacions socials realitzades per les ONG i associacions de voluntariat que ha sigut presentada per la regidora d'Educació, Acció Cultural, Joventut i Migració, Maite Ibáñez, i que ha comptat amb els vots favorables de l'equip de govern, Partit Popular i Ciutadans i l'única abstenció de Vox. Ibáñez ha explicat que es realitzarà “un diagnòstic de la labor realitzada per les ONG i voluntariat de la ciutat a través del marc del Document de Conclusions de la Comissió de Reconstrucció de la Ciutat”; així com “un seguiment de les accions realitzades durant la pandèmia per part d'aquestes organitzacions, des de la participació i interlocució, tal com s'ha realitzat en els diferents panells de la Comissió de Reconstrucció de València”.
Ibáñez, que ha posat en valor la labor exercida per les ONG i les associacions de voluntariat durant la pandèmia de la COVID-19 i l'ampliació pressupostària per part del consistori per a nous recursos a les persones més vulnerables, ha remarcat que “valorar estes accions en termes monetaris no responen a la fi de les ONG i associacions de voluntariat, que és sinònim de generositat i per això rebutgem posar termes monetaris”. “A més no tot té preu, moltes d'eixes associacions mostren resistència a l'hora de quantificar la seua labor per anar en contra de la seua essència per tant no ho instrumentalitzarem”, ha conclòs.
Per part seua, el regidor de Ciutadans, Javier Copoví, per a “realçar la labor de les ONG i associacions de voluntariat, que s'ha multiplicat com a conseqüència de la COVID-19”, presentava la moció del seu grup municipal amb la proposta de crear un Balanç de Justícia per a “quantificar, valorar i considerar la seua vertadera repercussió sobre les persones, un impacte social ”i no econòmic”. En representació del Partit Popular, la regidora Marta Torrado ha manifestat que “volem reconéixer la seua importantíssima labor que s'ha posat en manifest més que mai lamentablement en aquesta crisi que estem passant i, per tant, apostem per valorar aqueix treball”.
AJUDES AL SECTOR HOSTALER
D'altra banda, la popular Paula Llobet ha presentat una moció sobre mesures per a fer costat al sector hostaler i comercial que ha sigut rebutjada. En esta proposta Llobet defensava que “mesures que salven les nostres empreses perquè darrere d'eixes empreses hi ha famílies, un pla que inclou mesures relacionades amb l'activitat i fins i tot esta ha cessat estos mesos”. En ella plantejaven set propostes entre les quals destaquen, per exemple, la bonificació del 25% de l'Impost d'activitats Econòmiques per a les empreses que garantisquen el manteniment d'ocupació durant 2020.
El regidor d'Hisenda, Ramón Vilar, ha replicat que “esta moció ja l'han portada moltes vegades” i que “presenten coses que són meres ocurrències”. Una línia que també ha defensat el regidor de Vox Vicente Montáñez, qui ha manifestat que “encara que puguem coincidir en molts punts, en unes altres la nostra posició sempre ha sigut clara”; mentre que el regidor de Ciutadans Rafael Pardo ha reiterat que “els autònoms necessiten davant esta situació excepcional mes ajudes per a eixir d’esta crisi i rebaixes d'impost”.
Finalment, el regidor d'Hisenda, Ramón Vilar, ha presentat una moció alternativa a la plantejada pel Grup Municipal Partit Popular i amb la qual el consistori es compromet a “continuar contribuint a l'estímul econòmic i social necessari per a fer front a les conseqüències de la COVID-19” on s'inclou les modificacions de crèdit presentades en la sessió plenària de hui de més de 30 milions d'euros que s'han assignat a partides per a afrontar les conseqüències socials i econòmiques de la pandèmia. Una moció que ha sigut aprovada amb els vots favorables de l'equip de govern, els vots en contra de Partit Popular i Ciutadans, i l'abstenció de Vox.
DIA INTERNACIONAL DE L'ORGULL LGTBI
Així mateix, l'equip de govern ha presentat una moció sobre el Dia Internacional de l'Orgull LGTBI en la qual la regidora d'Igualtat i Polítiques de Gènere i LGTBI, Lucía Beamud, ha explicat que es denuncia de manera explícita “l'homofòbia, leslofòbia, bifòbia i transfòbia” així com es reforça la defensa del consistori de l”ús drets de qualsevol persona a expressar lliurement la seua orientació sexual o identitat de gènere”. Així mateix s'estipula “posar en marxa mesures des de l'Ajuntament per a promoure el respecte i erradicar la xacra social que suposa l'homofòbia, lesbofobia, bifòbia i transfòbia” i la reivindicació d'“una educació que atenga la diversitat on imperen els valors democràtics i de tolerància, perquè és la millor vacuna per a lluitar contra això”. En última instància, Beamud ha manifestat que es demana al govern d'Espanya la “despatologización de les identitats trans. i intersexuals” així com la tramitació d'una Llei integral LGTBI ja que “això no tracta de respecte, sinó de drets humans”.
El regidor de Vox, José Gosálbez, ha manifestat el vot negatiu del seu partit per considerar que es tracta d'“una moció ideològica que busca la diferenciació i l'enfrontament, perquè tots els espanyols mereixen el mateix respecte i que no se'ls tracte de manera desigual”. “Creiem tant en la igualtat que som l'únic partit que denuncia que la Llei de violència de gènere no empara a les parelles homosexuals. Nosaltres denunciem qualsevol mena de discriminació i reivindiquem la llibertat d'educació dels pares”, ha conclòs.
Per part seua, Rocío Gil (Ciutadans), ha lamentat que la moció de l'equip de govern no siga una Declaració Institucional per la negativa de Vox, ja que “tots tenim dret a estimar a qui vulguem i pensar com vulguem” i ha afegit que “com a càrrecs públics els dic que siguen capaços d'arribar a acords per a defensar drets i llibertats que tenim tots els ciutadans”. Sobre el Dia de l'Orgull, Gil ha remarcat que “no és d'esquerra o de dreta, sinó un dia de celebració que tots hem d'estar en la mateixa línia. Sempre hem estat al costat del col·lectiu LGTBI i sempre ho estarem. I m'hauria agradat que haguera acabat sent declaració institucional perquè tenim dret a estimar a qui volem i pensar com volem.
La regidora del Partit Popular, Marta Torrado, qui ha donat el seu vot positiu ha agraït l'esmena acceptada per l'equip de govern en la seua moció i ha lamentat també que no siga una Declaració Institucional. “Les institucions hem d'actuar contra l'odi i la discriminació amb campanyes de conscienciació, hem de bolcar-nos per a la integració real del col·lectiu LGTBI”.