elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Alcaldes i alcaldesses de ciutats Capital Mundial del Disseny es reunixen al Saló de Cristall per a intercanviar experiències

Alcaldes i alcaldesses de ciutats Capital Mundial del Disseny es reunixen al Saló de Cristall per a intercanviar experiències
  • Ribó destaca este “espai on posar en comú polítiques públiques per a millorar la vida de les persones, en què el disseny és imprescindible”

MÉS FOTOS
Alcaldes i alcaldesses de ciutats Capital Mundial del Disseny es reunixen al Saló de Cristall per a intercanviar experiències - (foto 2)

El Saló de Cristall ha acollit este matí el “World Design Cities Meeting”, un fòrum per a càrrecs polítics amb capacitat de prendre decisions sobre disseny urbà, que inclou els alcaldes i alcaldesses de ciutats que han estat designades Capital Mundial del Disseny. L’alcalde, Joan Ribó, els ha donat la benvinguda com a representant de l’urbs que ostenta el títol enguany. Durant la trobada, la màxima autoritat municipal ha compartit experiències amb les delegacions institucionals de Torí (Itàlia), Seül (Corea del Sud), Hèlsinki (Finlàndia), Ciutat del Cap (Sud-àfrica), Taipéi (Taiwàn), Ciutat de Mèxic (Mèxic), Lilla (França), San Diego (Estats Units) i Tijuana (Mèxic).

Joan Ribó ha destacat este “espai on podem intercanviar opinions, col·laborar i posar en comú les polítiques públiques que estem desenvolupant per a millorar la vida de les persones i en què el disseny és un aliat imprescindible”. Entre les mesures impulsades a València, hi ha la creació del primer Consell del Disseny; el desenvolupament, junt amb València Capital Mundial del Disseny 2022 i l’Associació de Dissenyadors de la Comunitat Valenciana (ADCV), de la primera Guia per a la gestió i contractació de disseny; la constitució de la Fundació del Disseny de la Comunitat Valenciana o la instal·lació de l’Àgora València a la plaça de l’Ajuntament.

El primer edil s’ha referit així mateix al valor d’esta disciplina en les “noves fórmules per a fer més amable l’espai públic per a les persones, les alternatives de mobilitat sostenible, les solucions de renaturalització dels nostres barris i la potenciació de la nostra cultura i art”. En eixe sentit, Ribó ha manifestat que el fet que València haja estat nomenada Capital Mundial del Disseny ha suposat “tot un repte i una gran oportunitat” i ha deixat un “llegat” que s’integrarà en els projectes com a Capital Verda Europea 2024 i com a candidata a Capital Europea de la Innovació.

Per la seua part, sobre l’encontre de les ciutats, el director de València Capital Mundial del Disseny 2022, Xavi Calvo, ha assenyalat que “il·lustra molts exemples, que ens donen pistes sobre com desenvolupar polítiques de disseny”. Calvo ha posat l’exemple de Hèlsinki que, deu anys després de ser capital de disseny, ha constituït una oficina de disseny i és ciutat creativa per la UNESCO.

Antecessores i successores

Torí va inaugurar el títol de Capital Mundial del Disseny en 2008, un premi que la World Design Organization atorga cada dos anys per a distingir les bones pràctiques de ciutats de tot el món en el camp del disseny. Seül, Hèlsinki, Ciutat del Cap, Taipéi, Ciutat de Mèxic i Lilla, per este ordre, van prendre el relleu abans que València. Anit, durant una gala al Palau de l’Exposició, es va conèixer oficialment que San Diego i Tijuana seran les successores en 2024.

Pujar