Absolts els quatre acusats del 'cas Palau'
La Secció Segona de l'Audiència Provincial de València ha absolt als quatre acusats per les irregularitats en els contractes subscrits per la Fundació Palau de les Arts Reina Sofia amb tres empreses entre els anys 2008 i 2011, en considerar que no ha quedat degudament acreditada durant el judici la perpetració de delictes de prevaricació i malversació.
En la sentència, notificada aquest divendres a les parts, el tribunal únicament valora la prova relativa als fets que finalment van ser objecte d'acusació, després que la Fiscalia modificara les seues conclusions provisionals i reduïra el contingut de la seua pretensió acusatòria.
Aqueixos fets es divideixen en tres blocs. El primer d'ells es refereix a la contractació de la fundació pública amb Patrocini dels Arts SA i la seua filial Viva Europa *24th per al patrocini i l'organització dels esdeveniments denominats Visca Europa.
Encara que els magistrats qüestionen la legalitat de la fórmula utilitzada per als contractes de patrocini signats el 19 d'abril de 2008 i 1 de setembre de 2009, consideren “plausible” que els acusats Ernesto Rafael M.M., director administratiu de la fundació, i el president i el conseller delegat de *Patrocini, José Antonio N.P. i Joaquín M.R., respectivament, “actuaren en la creença certa que no suposaven cap contravenció de la normativa en matèria de contractació del sector públic”.
Així, segons la resolució, “mediaven circumstàncies que avalaven l'aparent correcció jurídica de la forma de conducta de tots dos contractes” com un informe d'un funcionari de la Generalitat i un altre emés pel llavors president del Consell Jurídic Consultiu.
Quant als esdeveniments denominats Visca Europa dels anys 2009, 2010 i 2011, l'Audiència creu que les “particularitats” d'aqueixos contractes “permetien considerar com no descartable l'opció de contractació que es va portar a terme”, ja que no existia “cap reserva o qüestionament de legalitat, ni pels serveis jurídics del Palau ni des de les conselleries de la Generalitat Valenciana”.
La Sala admet que la creació de l'empresa Patrocini dels Arts SA i l'adjudicació a la mateixa en exclusiva dels serveis de patrocini del Palau “revelen falta de transparència, falta de publicitat i eliminació de qualsevol possibilitat de concurrència”, però no ha quedat demostrat que tot això “es fera amb incompliment groller dels procediments de contractació administrativa” ni que tinguera com a finalitat “executar un pla d'obtenció de beneficis il·lícits i de desviament de fons públics”.
De la mateixa manera, el tribunal no aprecia un perjudici patrimonial per a la fundació, perquè Patrocini dels Arts va renunciar a cobrar per l'organització de l'esdeveniment Visca Europa 2010 i per la captació de nous patrocinadors durant aqueix any i durant 2011, la qual cosa venia a compensar el sobrecost pagat per la fundació, 143.525 euros, per l'edició de Viva Europa 2009.
La mateixa conclusió recull la sentència per al segon bloc de fets: la contractació amb l'empresa Radcliffe i Associats SL de determinats encàrrecs de disseny i impressió del departament de dramatúrgia del Palau.
Segons la fallada, el facturat es corresponia “amb treballs efectivament realitzats” i no consta que els preus cobrats estigueren “fora dels propis del mercat en les dates en què es van executar”.
La Sala recorda que la decisió d'adjudicar aquests treballs a la mercantil va ser adoptada per tots els membres de la Mesa de Contractació “sense que mediara reserva d'il·legalitat per part de cap dels intervinents”.
Tampoc ha quedat acreditat que existira entre el llavors director administratiu de la fundació, Ernesto Rafael M.M., i l'apoderat de Radcliffe i Associats, Pablo Gustavo B.D., “relació d'amistat”, ni que el primer intervinguera en el procés per a afavorir al segon.
Finalment, en relació al tercer bloc fàctic, l'Audiència tampoc aprecia prevaricació ni malversació en el contracte adjudicat a Radcliffe i Associats SL per a la impressió de 200.000 postals promocionals que van ser distribuïdes durant la celebració del Gran Premi de Fórmula 1 de València. “Ni va haver-hi apropiació de fons públics, ni va haver-hi desviament de fons públics de les finalitats pròpies, ni desviació de fons públics en benefici indegut de tercers”, conclou.