València és la ciutat europea on més ha pujat el preu del lloguer en l'últim any
El preu dels apartaments a València ha pujat un 51,9% respecte al mateix trimestre de l'any passat
Barcelona i Madrid registren un increment interanual dels preus dels apartaments del 20,8% i el 4,2%, respectivament
La inflació paneuropea, al costat de la recuperació del turisme, podria provocar una crisi immobiliària sense precedents
L'Índex Internacional de Lloguers de HousingAnywhere corresponent al segon trimestre de 2022 mostra que València és la ciutat europea on el preu del lloguer d'un apartament ha pujat més en l'últim any, a pesar que els seus preus continuen sent relativament baixos en comparació amb altres ciutats d'Europa. La ciutat ha experimentat un increment anual dels preus del 51,9% i un augment respecte al trimestre anterior del 14,3%. Barcelona registra un augment anual en el preu dels apartaments del 20,8% i Madrid, del 4,2%. Totes dues ciutats presenten augments trimestrals en els preus més continguts que unes altres de la resta d'Europa, amb una pujada trimestral del 3,9% i el 0,8%, respectivament.
La pujada dels preus del lloguer no és exclusiva d'Espanya, sinó que l'Índex mostra que el preu global dels lloguers a Europa ha augmentat un sorprenent 19,3% en l'últim any. Els preus dels apartaments han pujat un 20,8%, els dels estudis un 22,9% i el preu de les habitacions privades un 14,2%. Aquest dràstic augment en el conjunt dels preus està impulsat per un creixement de la demanda, que ja supera els nivells de la temporada alta de lloguer de l'any passat, que normalment té lloc en el tercer trimestre de l'any.
"El desig d'un estil de vida flexible i sense fronteres es va disparar quan es van eliminar les restriccions a la mobilitat imposades per la pandèmia", afirma Djordy Seelmann, director general de la plataforma. "Estem presenciant un augment de la demanda com a resposta del retorn a la mobilitat internacional amb finalitats laborals, per a estudiar o simplement per a una millora en la qualitat de vida. Les sol·licituds d'estudiants internacionals s'estan disparant i també l'ambició de les persones per construir una carrera més enllà de les fronteres del seu país d'origen. Ja no es tracta únicament d'estar on un deu, sinó de tindre la llibertat de poder estar on un vol”.
Recuperació del turisme
Des que es van alçar les restriccions als viatges, s'ha donat un augment en la demanda dels lloguers de curta duració. Atés que els mercats de l'habitatge en tota Europa ja estan tensionados de per si mateix, la recuperació del turisme i l'augment de la demanda de lloguers temporals no estan ajudant a alleujar les tensions. Moltes ciutats estan experimentant una escassetat d'allotjaments disponibles, provocant una pressió a l'alça en els preus dels lloguers per als residents de la ciutat.
Amb la relaxació de les restriccions de viatge, els turistes estan fent les maletes per a gaudir de les seues vacances d'estiu a l'estranger. A causa de l'alta demanda i al potencial major rendiment econòmic dels lloguers de curta estada, els propietaris tenen pocs incentius per a oferir els seus espais per a estades de mitjana i llarga duració. Amb la perspectiva que més lloguers de mitjana i llarga estada passen a oferir-se com a lloguers de curta duració, els ciutadans s'enfronten a una competència feroç per a trobar un immoble on viure.
En ciutats de referència com Amsterdam, Lisboa, París i Milà, ja s'observa un preu del lloguer rècord que continuarà pujant. A més, ciutats com Roma, Munic, Reykjavík, Berlín i Hamburg mostren increments trimestrals més pronunciats que en altres ocasions, fet que suggereix que no passarà molt temps fins que els seus preus igualen els de les ciutats de referència esmentades.
Sense solució immediata a la vista
“Instem a totes les parts involucrades en l'ecosistema del lloguer a trencar aquest cercle viciós. Davant l'expectativa que la demanda augmente encara més en el tercer trimestre, l'ecosistema del lloguer, que ja funciona de manera deficient, s'enfrontarà a una crisi de l'habitatge encara més intensa, promovent una vegada més les solucions immediates i aïllades que no actuen sobretot l'ecosistema de l'habitatge com a conjunt. L'aplicació de polítiques d'habitatge restrictives de curt termini no està aconseguint l'equilibri entre demanda i oferta", afirma Seelmann. "La mobilitat internacional s'està convertint en una opció d'estil de vida. Ja siga local o internacional, l'habitatge és el punt de partida fonamental sobre el qual les persones poden construir el seu dia a dia, amb el seu veïnat circumdant al qual la gent pot dir llar".
Canvis més notables fora d'Espanya
Amsterdam lidera les pujades trimestrals del preu del lloguer d'estudis amb un 24,5%, fet que eleva l'increment interanual al 51,1%. Actualment, el preu mitjà d'un estudi a Amsterdam és de 1.805 euros (enfront dels 1.195 euros del segon trimestre de 2021). Li segueixen Reykjavík, on el lloguer d'un estudi ha augmentat un 23,9%, i Hamburg, on el lloguer d'un estudi ha pujat un 17,7%. Les següents ciutats també han experimentat un fort augment anual dels preus dels estudis: Berlín (un 43,8%, pujant el lloguer fins als 1.237 euros), la Haia (un 45,6%, fins als 1.150 euros), Munic (un 42,1%, fins als 1.350 euros) i Budapest (un 53,9%, fins als 500 euros).