CULTURA I ESPECTACLES

València viu una nit de cinema amb els Goya més berlanguians

CARLOS MEDINA - 13/02/2022

La 36 edició dels premis ha sigut la del retrobament després de la pandèmia

Els Goyas de 2022 es preveien especials, uns “goyas del retrobament” per a tornar després de la pandèmia, com molts els denominaven. I ho feien coincidint amb el centenari del naixement de Luis García Berlanga, el cineasta valencià més universal.

Finalment, les previsions s'han complit i El Buen Patrón, que competia com a favorita amb fins a 20 nominacions, va acabar emportant-se fins a 6 estatuetes, entre elles les de millor actor pel·lícula, guió, direcció i actor protagonista. La medalla de plata va ser per a Las Leyes de la Frontera, que va aconseguir 5, seguida de Mediterraneo amb 3.

També va ser la nit de José Sacristán, que va rebre el Goya d'honor, encara que gran part dels focus estaven posats en l'estrela internacional, Cate Blanchett, ja que l'australiana va visitar la ciutat per a recollir el premi a la trajectòria internacional.

Les referències a Berlanga no van ser excessives, malgrat que l'ambient, el moment i el lloc era propici, però Carmen Machi sí que va voler recordar-se del valencià en el seu monòleg inicial, on va tractar de buscar les similituds entre l'univers austrohongarés de Luis García i l'actualitat que ens ha tocat viure i va qualificar el cinema de Berlanga com “un lloc de trobada per a tots”.

No van faltar tampoc us recordatoris als que recentment ens han deixat, com va fer el director de l'Acadèmia, Mariano Barroso, que va voler dedicar unes paraules a Verónica Forqué que, va assegurar “era tan bona actriu que ocultava el seu dolor darrere d'una màscara” o la força creadora d'una altra artista morta recentment com Almudena Grandes, que “regalava amb les seues històries una mirada diferent de la realitat”.

Desfilada d'estreles

A partir de les sis de la vesprada van començar a desfilar els primers convidats pels 58 llargs metres de catifa roja. Tots els fotògrafs tenien l'ull posat en la parella cinematogràfica de l'any, de Javier Bardem i Penélope Cruz, recentment nominats als Oscars de Hollywood per partida doble.

Un altre dels moments més icònics de l'entrada ha sigut l'arribada de Macarena Gómez i Aldo Comes, que van homenatjar a Verónica Forqué amb dissenys creats per Juan Avellaneda en honor a la desapareguda actriu.

La política valenciana, en els Goya 2022

La política valenciana tenia marcada en roig la cita d'aquesta nit i van ser pocs els que van faltar. Així, van desfilar per la catifa roja el president de la Generalitat, Ximo Puig, al costat de la consellera de Justícia, Gabriela Bravo, la vicealcaldessa de València, Sandra Gómez o la vicepresidenta del Consell, Mónica Oltra.

Puig ho va fer vestit d'esmòquing, Oltra amb un vestit negre de tirants de Studio Savage, marca de roba valenciana o Sandra Gómez, molt elegant amb un vestit i capa blaves, i complementada amb una bossa artesana i berlanguiano creació del valencià Guillem Chanzá.

Com a representació nacional també han acudit les dues principals cares de la coalició governamental: el president Pedro Sánchez i la vicepresidenta i ministra de Treball Yolanda Díaz.

Dos premiats valencians

La valenciana d'adopció Sarai Rodríguez va ser la primera estatueta per a la Comunitat Valenciana, en aconseguir el Goya al millor maquillatge i perruqueria per les Lleis de la Frontera. Rodríguez va nàixer a la Rioja, però és veïna de la capital del Túria des de fa quasi 20 anys, on ha transcorregut la major part de la seua carrera professional.

Més tard va ser el torn de Daniel Montsó, que es va alçar amb el Goya a millor guió adaptat també per les Lleis de la frontera, versió cinematogràfica de la novel·la homònima de Javier Cercas. Montsó, que ha rebut el premi juntament amb el guionista basc Jorge Guerricaechevarría, també és valencià d'adopció. Encara que va nàixer a Palma, es va criar i viu actualment a València.

MÉS FOTOS