València i Alacant es posicionen en el top 6 de províncies amb més teletreball
ELPERIODIC.COM - 25/05/2022La radiografia del teletreball: grans ciutats, amb un gran dinamisme econòmic i digital, i algunes d'elles llocs costaners
El teletreball va irrompre amb força durant el confinament estricte al començament de la crisi sanitària de la covid fa dos anys. I, encara que el panorama des de llavors ha canviat molt, el treball en remot és una realitat a l'alça a Espanya: el nombre de vacants registrades en InfoJobs que recollien algun tipus de modalitat de teletreball durant els primers quatre mesos de 2022 duplica les xifres del mateix període de 2021 i multiplica per 10 les de 2020.
València i Alacant són dos de les províncies espanyoles on la presència del teletreball és més fort, juntament amb Madrid, Barcelona, Sevilla i Màlaga. En totes elles s'han disparat les vacants amb alguna modalitat d'acompliment en remot des de la irrupció de la covid.
D'una banda, estan Madrid i Barcelona, que ja partien amb milers de vacants per a treballar en remot en els primers mesos de 2020 i són les províncies que han experimentat un major creixement de llocs d'aquest tipus en 2021 i 2022.
En un segon nivell es troben les províncies de València i Sevilla, que en el primer tram de 2020 van oferir més de mil vacants de teletreball i on la presència d'aquesta mena de llocs ha crescut fins a les 10.000 de 2022.
Finalment, Màlaga i Alacant han mostrat una taxa de creixement del teletreball major que les dues províncies anteriors. Partint d'una oferta mínima inferior a les 500 vacants en el primer quadrimestre de 2020, han tancat el primer quadrimestre de 2022 amb xifres sensiblement superiors a València i Sevilla.
En qualsevol cas, encara és prompte per a saber com evolucionarà el teletreball en la geografia del país, no obstant això, és previsible esperar que aquestes sis províncies ocupen un lloc destacat, ja que són destinacions que conjuminen moltes de les característiques descrites en la radiografia del treball a distància perquè hi haja més opcions de treballar en remot: alberguen grans ciutats, amb un gran dinamisme econòmic i de l'activitat digital, i, diverses d'elles, són llocs costaners.
Les xifres del teletreball es dupliquen en un any
En concret, entre gener i abril de 2022 s'han registrat en InfoJobs 290.768 vacants que oferien la possibilitat de treballar en remot en major o menor mesura. Aquesta xifra suposa pràcticament duplicar (un increment del 92%) les 151.450 que va haver-hi en el mateix quadrimestre de 2021. En el mateix període de 2020 van ser 26.487 i en 2019 15.907. És a dir: s'ha passat d'una presència quasi testimonial del teletreball en el portal d'ocupació a un volum important.
“Hi ha dos fets que estan incidint en aquesta evolució —segons assenyala la directora de Comunicació i Estudis de InfoJobs, Mónica Pérez—: d'una banda, la necessitat d'incloure un cert marge de flexibilitat presencial per a atraure talent en alguns llocs amb poca competència perquè aquests perfils professionals s'han acostumat a modalitats híbrides; per un altre, abans podia haver-hi vacants que permeteren el teletreball, però no l'explicitaven en l'oferta i ara sí que ho fan precisament perquè és una variable que tenen molt en compte les persones candidates”.
Una evidència del mercat laboral
Les dades del portal d'ocupació fan referència a les vacants de teletreball oferides, però què està passant amb els treballadors en actiu? En aquest cas, el pes de l'acompliment remot és, lògicament, més moderat, encara que també és significativament major que abans de la pandèmia. Així, segons les dades de la EPA, durant el primer trimestre de 2022 al voltant del 13% de la població ocupada (2,6 milions) treballaven ocasionalment o més de la meitat de la seua jornada en el seu domicili.
És cert que aquest percentatge suposa un descens des del màxim aconseguit durant el segon trimestre de 2020 (referit al període del confinament estricte) quan quasi 1 de cada 5 treballadors (19,1%) espanyols van treballar a la seua casa, encara que no fora durant tota la seua jornada setmanal. Però no ho és menys que el percentatge és cinc punts més alt que el 8,4% de persones que treballaven (habitual o ocasionalment) des de la seua casa en 2019.
Si analitzem per separat les dues opcions que codifica la EPA observem que el percentatge dels qui passen més de la meitat dels dies treballant a casa ha anat gradualment descendint, passant del 16,2% de la població ocupada (3 milions de persones) en el segon trimestre de 2020 al 7,5% en el primer trimestre de 2022 (1,5 milions).
D'altra banda, augmenta el percentatge dels qui treballen ocasionalment en el seu domicili, que passen de ser el 2,9% de la població ocupada (539.000 persones) en el segon trimestre de 2020 al 5,6% (1,1 milions) en el primer trimestre de 2022.
Les dades de la EPA semblen indicar una tendència clara del mercat laboral: la convergència d'una part significativa dels treballadors a un model híbrid entre teletreball a casa i assistència a l'oficina. No obstant això, l'augment del teletreball presenta una barrera a llarg termini: la possibilitat que el lloc laboral siga convertible a modalitat en remot o no. La radiografia del treball a distància (maig 2022) de l'Observatori Nacional de Tecnologia i Societat (Ontsi) conclou que només un terç de les persones ocupades compten amb una ocupació que els permet treballar des de casa, ja siga totalment o parcialment.
Per sectors econòmics, aquest mateix informe detecta que hi ha quatre àrees on més del 80% dels ocupats podrien teletreballar: informació i comunicacions (87,8%), activitats immobiliàries (87,2%), activitats financeres i d'assegurances (86,7%), i activitats professionals, científiques i tècniques (80,7%).
Aquests són els sectors amb més oferta de teletreball
Encara que amb unes certes diferències respecte a aqueixes previsions, la realitat de l'ocupació oferida que contempla alguna modalitat de teletreball canvia segons els sectors. Així, d'acord amb les dades de InfoJobs, els tres que ofereixen més posats en remot en el primer quadrimestre de l'any són Comercial i vendes (171.295 vacants), Informàtica i telecomunicacions (51.715) i Atenció al client (15.506).
Per contra, els àmbits amb menys són el sector farmacèutic (207 vacants), Disseny i arts gràfiques (434) i Professions, arts i oficis (444).
Si estudiem el nivell de penetració que té el teletreball sobre el total de vacants oferides per sectors, veiem que hi ha àrees en les quals el treball en remot és la norma. Analitzant l'any 2021 en específic (últim exercici complet), observem que ja hi ha un sector amb més vacants de teletreball que de llocs presencials: Informàtica i telecomunicacions (61% del total de vacants oferides en 2021). Li segueixen altres dos sectors on 1 de cada 3 vacants inclouen alguna opció d'acompliment en remot: Comercial i vendes (37%) i Màrqueting i comunicació (33%).
Per contra, els quatre sectors en els quals el teletreball és pràcticament inexistent actualment són Professions, arts i oficis (1%), Compres, logística i magatzem (1%), Sanitat i salut (2%), i Turisme i restauració (2%). Les característiques pròpies de l'ocupació en aquests àmbits expliquen per si mateixos aquestes dades.
S'observa, d'acord amb la tendència detectada per la radiografia de treball a distància del Govern, que els sectors professionals que ofereixen major volum de llocs en remot en InfoJobs són aquells que es corresponen amb els treballadors de “coll blanc”: els que exerceixen llocs qualificats propis d'una oficina, on l'ús d'un ordinador amb accés a internet és fonamental per a desenvolupar l'activitat i que, per tant, poden ser traslladats a l'opció de teletreball sense massa complicacions.
Sector IT: pioner en teletreball
De tots els camps professionals, hi ha un que sempre ha estat a l'avantguarda de la majoria de les tendències del mercat. El sector d'Informàtica i telecomunicacions (IT) és l'àrea on el teletreball ha tingut històricament una presència molt forta en les vacants. No sols és el camp més digitalitzat i amb major penetració d'ofertes amb llocs en remot, sinó que en l'escenari previ a la pandèmia representava quasi tota l'oferta de teletreball existent.
Per a traçar una comparativa correcta que arribe fins al present convé centrar-se únicament en el primer quadrimestre de l'any. Així, entre gener i abril de 2018, el 81% de les vacants que oferien alguna modalitat de teletreball en InfoJobs eren per a llocs de IT, un percentatge que en el mateix període de 2019 va baixar fins al 65%, la qual cosa anticipava que alguna cosa ja estava començant a canviar.
L'arribada de la pandèmia va alterar completament el mercat laboral i el teletreball va irrompre en l'economia a gran escala, reduint el pes relatiu d'aquest sector sobre el total de llocs de teletreball oferits. Continua sent el que té un major percentatge de vacants que inclou alguna modalitat d'acompliment en remot (el 61% de tots els llocs oferits en IT, com s'ha indicat anteriorment), però el pes la Informàtica i les telecomunicacions sobre el total de llocs que ofereixen teletreball ha sigut, en el primer quadrimestre de 2022, del 18%.
Dins de l'àrea d'informàtica i telecomunicacions, la professió que més demanda teletrabajadores és la de Programació. La meitat de les vacants oferides per a treballar en remot del sector IT pertanyen a aquest lloc de treball (51% del total de vacants de teletreball oferides en l'àrea de IT). Li segueixen Sistemes (11%), Telecomunicacions (9%) i ERP, CRM, Business Intelligence (7%).