CIÈNCIA I TECNOLOGIA

València acollirà en 2025 el major congrés europeu sobre aqüicultura, organitzat pel CSIC

ELPERIODIC.COM - 26/04/2023

S’esperen uns 3.000 participants en ‘Aquaculture Europe 2025’, un esdeveniment de la Societat Europea d’Aqüicultura que se celebrarà al Palau de Congressos de la capital valenciana

La ciutat de València acollirà del 22 al 25 de setembre de 2025 Aquaculture Europe 2025 (AE2025), el principal congrés científic sobre aqüicultura a Europa. L'esdeveniment, la celebració del qual a la capital valenciana ha estat promoguda per l'Institut d'Aqüicultura Torre de la Sal (IATS), del Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC), espera reunir més de 3.000 participants. El tema gira entorn de l'aqüicultura sostenible.

El títol d'AE2025 és Aqüicultura per a/amb tots, que pretén mostrar que el desenvolupament de l'aqüicultura és compatible amb la integritat ambiental i espacial de les nostres àrees costaneres, amb la regeneració i sostenibilitat del sector primari, amb el benestar econòmic d'importants cadenes de valor alimentàries, amb la formació professional del capital humà i amb l'aprenentatge a llarg termini de les administracions públiques en l'àmbit de l'aqüicultura.

La candidatura d'Espanya va consagrar aquest principi en la seua proposta, amb el suport de la Generalitat Valenciana, a través de la Conselleria d'Innovació, Universitat, Ciència i Digitalització, el Ministeri d'Agricultura, Pesca i Alimentació, l'Observatori Espanyol de l'Aqüicultura coordinat per la Fundació Biodiversitat del Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic, l'Associació Espanyola de Productors Aqüícoles (APROMAR), la Plataforma Tecnològica Espanyola de Pesca i Aqüicultura (PTEPA) i l'Ajuntament de València.

El president del comité organitzador és Jaume Pérez, professor d'investigació del CSIC a l'Institut d'Aqüicultura Torre de la Sal (IATS), centre del CSIC a Castelló referent en la investigació en aqüicultura. El IATS és un dels coordinadors del programa d'investigació en Ciències Marines de la Comunitat Valenciana ThinkInAzul, finançat pel Ministeri de Ciència i Innovació i la Conselleria d'Innovació, Universitat, Ciència i Digitalització de la Generalitat.

Es tracta d'un programa Next Generation Research de la Unió Europea en el qual participen el CSIC i universitats públiques i privades valencianes amb l'objectiu de mitigar els efectes negatius del canvi climàtic sobre l'economia blava i la conservació del medi marí i la producció aqüícola. El programa està coordinat per l'IATS-CSIC i la Universitat d'Alacant, amb la participació de la Universitat Politècnica de València, la Universitat de València, la Universitat Miguel Hernández d'Elx, la Universitat Jaume I de Castelló i la Universitat Catòlica de València.

Aquest programa d'investigació marina i aqüícola finalitzarà quan se celebre el congrés AE2025. L'esdeveniment serà, per tant, una plataforma per a comunicar els resultats d'aquesta important iniciativa d'investigació. A més de la conferència científica, AE2025 comprendrà reunions sectorials, una exposició comercial, fòrums de la indústria, tallers, esdeveniments per a estudiants i recepcions. L'esdeveniment serà un aparador per a Espanya, però també una plataforma de trobada i intercanvi per a experts de tot el món.

Aqüicultura a la Comunitat Valenciana

La celebració a València posa de manifest la importància de l'aqüicultura a la zona, una de les àrees aqüícoles més importants d'Espanya, no sols en termes de producció sinó també en ciències de l'aqüicultura. La Comunitat Valenciana va ser el major productor de peix de piscifactoria a Espanya en 2021 amb 14.575 tones (d'orada, llobarro, corbina i anguila), seguida de Múrcia (11.368 tones), Andalusia (8.664 tones), Galícia (8.314 tones) i Canàries (5.676 tones).