Les vacunes contra la COVID-19 van salvar la vida a 1,6 milions de persones a Europa
El Centre Nacional d'Epidemiologia (CNE) de l'Institut de Salut Carles III (ISCIII) i el Ministeri de Sanitat han participat al costat d'altres investigadors europeus en un estudi publicat per la Xarxa de Vigilància Respiratòria de l'Organització Mundial de la Salut (OMS) per a Europa, on s'estima quantes vides es van salvar directament en vacunar als adults enfront de la COVID-19.
El treball, publicat en la revista The Lancet Respiratory Medicine, assenyala que, des de la seua introducció al desembre de 2020 fins a març de 2023, les vacunes contra la COVID-19 van reduir les morts degudes a la pandèmia en almenys un 59%, salvant més de 1,6 milions de vides a la Regió Europea de l'OMS.
En concret, revelen que la xifra coneguda de morts per COVID-19 a Europa, actualment de 2,2 milions, podria haver arribat a 4 milions sense les vacunes. La majoria de les persones salvades tenien 60 anys o més; el grup amb major risc de malaltia greu i mort per infecció de SARS-CoV-2.
“Els resultats són clars: la vacunació contra la COVID-19 salva vides. Les nostres troballes ens recorden el paper integral que exercixen les vacunes per a garantir que les persones tornen a una vida similar a la que tenien abans de la pandèmia en tota la Regió, en el treball i l'oci. Sense l'enorme
esforç de vacunació, hauríem vist molts més mitjans de vida afectats i famílies perdent als més vulnerables”, afirma l'autora principal de l'estudi, Margaux Meslé, de l'Oficina Regional de l'OMS per a Europa.
Així mateix, la investigació evidencia que països que van implementar programes de vacunació primerenca que van abastar a grans sectors de la població van obtindre el major benefici en termes del nombre total de vides salvades.
L'estudi revela que les campanyes de comunicació que promouen la vacunació contra COVID-19 han de posar l'accent en el valor de la vacunació contra COVID-19 per a salvar vides, a fi de garantir que els grups vulnerables estiguen al dia amb la vacunació abans dels períodes de possible augment de la transmissió.
I això es deu al fet que els resultats confirmen que rebre una vacuna COVID-19 actualitzada continua sent una ferramenta extremadament eficaç per a reduir tant les hospitalitzacions com les morts en persones d'alt risc, la qual cosa inclou persones majors o inmunocomprometidas, aquelles amb múltiples afeccions mèdiques subjacents, dones embarassades i personal de salut que poden quedar fàcilment exposat.