OCUPACIÓ

La Universitat de València presenta tres publicacions del programa Avalem Territori-Labora

ELPERIODIC.COM - 29/03/2019

El vicerector de Projecció Territorial i Societat, Jorge Hermosilla; la directora general d'Ocupació i Formació de Labora, Rocío Briones; i els professors Vicente Budí (UJI) i Antonio Martínez (UA) han intervingut en la presentació dels tres toms que aglutinen el treball desenvolupat al llarg de 2018 en el marc del programa Avalem Territori.

Els tres títols editats per la Universitat de València, que s'han presentat aquest divendres 29 de març a la Sala Palmireno de la Facultat de Geografia i Història, són: Estratègies territorials i ocupació valenciana, que resumeix la metodologia emprada i les estratègies d'ocupació aplicades al territori; La indústria valenciana. Una visió territorial del mercat laboral, que inclou una caracterització i una anàlisi sintètica de la indústria valenciana i l'ocupació; i Projectes experimentals i territori valencià. Avaluació de polítiques públiques de LABORA, que recull les bases d'un sistema de seguiment i avaluació de programes i accions dirigides i promogudes pel Servei Valencià d'Ocupació (LABORA).

“Els recursos endògens, les xarxes territorials i els processos d'innovació han de ser els protagonistes de les estratègies per a fomentar l'ocupació, perquè constitueixen les bases del desenvolupament territorial”, ha destacat el coordinador acadèmic del projecte Avalem Territori, el catedràtic de Geografia Jorge Hermosilla. En el projecte Avalem Territori 2018 han participat els investigadors de la UV Ernest Cano, Emilio Iranzo, Josep Vicent Pitxer, Joan Carles Membrado, Joan Ramon Gallego, Ghaleb Fansa i José Vicente Aparicio, entre altres.

Vicente Budí, professor d'Economia i director de l’IIDL Univeritat Jaume I de Castelló, ha ressaltat els contrastats desequilibris territorials analitzats i estudiats, denominador comú de les tres publicacions. “Posar en evidència quines són les característiques d’eixe territori, les seues especificitats i els seus recursos endògens és rellevants, doncs gràcies a eixe coneixement podem establir una estratègia local concreta per a cada territori”, ha apuntat Budí.

Martínez Puche, professor de Geografia Humana de la Universitat d'Alacant, ha insistit en el valor que tenen en les polítiques efectives d'ocupació en el territori els diversos agents que interactuen en ell: polítics locals, empresaris, representants sindicals… i els tècnics en desenvolupament local. “Les xarxes d'aquests actors territorials són fonamentals per a la implantació dels processos d'innovació”, ha sentenciat el professor.

Rocío Briones, directora general, ha subratllat la importància de fer un seguiment i valorar els resultats de les polítiques d'ocupació sobre el territori de la Comunitat Valenciana. Una de les columnes d’Avalem Territori 2018 ha consistit a abordar l'anàlisi dels Projectes Experimentals que Labora ha posat en marxa en el territori; “aquesta anàlisi ens ha permés conéixer l'abast de les accions desenvolupades i el seu impacte sobre el mercat laboral, la qual cosa resulta necessari de cara a planificar les futures accions a dur a terme i rendir comptes de l'efectivitat de la seua execució”.

Avalem territori, el laboratori de l'ocupació

Avalem Territori, és un programa del Servei Valencià d'Ocupació i Formació LABORA per a l'adequació de les polítiques d'ocupació al territori i als sectors productius valencians, que ha sigut coordinat per la Universitat de València, amb la col·laboració de la Universitat d´Alacant i la Universitat Jaume I de Castelló.

A mode de Laboratori per a l'Ocupació Valenciana, aquesta iniciativa va arrancar en 2017 amb l'elaboració de diagnòstics territorials del mercat laboral valencià. En 2018 s'han dissenyat estratègies per al foment de l'ocupació, en els territoris de referència, en particular, les àrees funcionals. I, finalment, a partir del 2019, es desenvoluparan les accions estratègiques dissenyades així com tasques d'anàlisis i actualització de les bases de dades pròpies.