CIÈNCIA I TECNOLOGIA

La Universitat de València descobrix un component que serà clau per a previndre la inflamació del pàncrees i la resistència a malalties

ELPERIODIC.COM - 10/10/2024

Personal investigador ha descobert que l'enzim TRP14 és responsable de la reducció intracel·lular de cistina a l'aminoàcid cisteïna, clau en l'estructura de moltes proteïnes i en el metabolisme

Personal investigador de la Universitat de València (UV), en col·laboració amb el d’altres centres nacionals i internacionals, ha descobert que l’enzim TRP14 (thioredoxin related protein of 14 kDa, també denominat TXNDC17) és responsable de la reducció intracel·lular de cistina a l’aminoàcid cisteïna, clau en l’estructura de moltes proteïnes i en el metabolisme. El treball, publicat en la revista the EMBO Journal, té implicacions biomèdiques en humans i invertebrats, ja que la deficiència de TRP14 protegeix enfront de la inflamació, entre altres, del pàncrees.

“Aquest fet indica que el metabolisme de la cisteïna té un paper rellevant en les malalties i és una nova estratègia terapèutica en processos inflamatoris”, explica Juan Sastre, catedràtic del Departament de Fisiologia de la Universitat de València i director de la investigació, fruit del projecte PID2019-108615RB-I00 de l’Agència Estatal d’Investigació del Ministeri.

La reducció intracel·lular de cistina a cisteïna és fonamental per a proporcionar aquest aminoàcid (cisteïna) a les cèl·lules, que és necessari tant per a la síntesi de proteïnes com per a la formació de glutatió, l’antioxidant intracel·lular més important que protegeix enfront del dany oxidatiu intracel·lular. “Quan hi ha deficiència de TRP14, s’indueix la via de la transulfuració per a sintetitzar cisteïna a partir de metionina, com a mecanisme adaptatiu per a assegurar la disponibilitat de cisteïna per a les cèl·lules”, explica Juan Sastre.

Aquests resultats han estat publicats per personal investigador de la UV en col·laboració amb l’Institut Karolinska d’Estocolm (Suècia), l’Institut de Biomedicina de Sevilla (IBIS), l’Institut d’Investigació Sanitària Princesa de Madrid (IIS_IP), l’Institut de Química Mèdica del Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC) a Madrid i la Montana State University dels Estats Units.

Juan Sastre comenta que el pròxim pas d’aquesta investigació és estudiar la possible aplicació terapèutica de la modulació de TRP14, tant en processos inflamatoris, com en processos tumorals.