Les Unitats del Dolor de la C. Valenciana atenen 61.000 consultes: dos de cada tres són dones
Aquestes unitats són àrees on acudeixen pacients amb dolor, en la seua majoria, crònic, de qualsevol origen, habitualment derivats per altres especialistes i que no troben solució a la seua patologia dolorosa per mitjans convencionals
Les unitats del dolor hospitalàries de la Comunitat Valenciana van atendre un total de 60.933 consultes en 2021, de les quals 21.280 van ser primeres consultes i la resta, successives.
Per sexes, el 66% de les persones que van precisar d'aqueixes consultes van ser dones i el 34% homes.
El 17 d'octubre se celebra el Dia mundial del dolor a fi de conscienciar sobre la importància de tractar el dolor de manera multidisciplinària i abordant totes les seues facetes.
Les unitats del dolor són àrees on acudeixen pacients amb dolor, en la seua majoria, crònic, de qualsevol origen (neuropàtic, oncològic, posttraumàtic, quirúrgic, etc), habitualment derivats per altres especialistes i que no troben solució a la seua patologia dolorosa per mitjans convencionals.
Aquestes unitats integren a professionals d'anestesiologia, neurocirurgia, rehabilitació, medicina de família, psicologia i infermeria que tracten el dolor des de totes les esferes.
Dolor lumbar i cervical en pacients de 60 anys
Segons el doctor Carlos Tornero, especialista en anestesiologia i coordinador de la Unitat del dolor de l'hospital Clínic de València, “la major part de casos que s'atenen en la unitat són els relacionats amb dolor musculo-esquelètic, principalment d'origen vertebral, tant lumbar com cervical. Per edats, la franja d'edat mitjana dels pacients se situa al voltant dels 60 anys”.
“Tenim també un perfil de pacient jove amb dolor crònic. En tots els casos, tenim un important repte que és recuperar la funcionalitat del pacient perquè puga reincorporar-se a la seua vida quotidiana el més normal possible” ha explicat Carlos Tornero.
Aquesta unitat del Dolor atén l'any al voltant de 4.400 pacients en consultes externes i, en l'àrea quirúrgica, realitza al voltant de 3.000 procediments complexos per a tractar el dolor crònic que no respon a altres tractaments.
“Les opcions que ofereix la unitat del Dolor del departament Clínic-Malva-rosa són múltiples. Es fa un estudi i avaluació de cada pacient i comencem per les opcions més simples com són els tractaments endovenosos, pegats i infiltracions i per a casos complexos que no responen a aquests tractaments, existeixen tècniques que es realitzen en el quiròfan, com són la radiofreqüència, estimulació medul·lar o bombes intratecales (dispositius amb analgèsia que s'implanten per mitjà d'una xicoteta cirurgia)”, segons apunta el doctor Tornero.
Tècniques innovadores
Entre les tècniques més innovadores per a tractar el dolor crònic que s'han incorporat últimament a la cartera de serveis de l'hospital Clínic es troba l'estimulació medul·lar amb potencials evocats en circuit tancat, per a pacients amb dolor rebel i intractable amb teràpies convencionals. L'estimulador medul·lar s'implanta en l'espai epidural mitjançant visió radiològica i mitjançant estimulació elèctrica s'aconsegueix controlar el dolor.
Una altra de les tècniques utilitzades és la teràpia transcraneal amb corrent directe per a pacients amb fibromiàlgia, una tècnica de neuromodulación cerebral no invasiva que administra un corrent a baixa intensitat per a estimular àrees específiques del cervell.
Les tècniques amb ozó com a complement o substitució de l'ús de corticoides són unes altres de les incorporades. En elles, s'infiltra ozó com a potent analgèsic i a vegades permet evitar l'administració de corticoides.
D'altra banda, les tècniques intradiscales que permeten resecció de protrusions discals (lesió de la columna vertebral que es genera en el disc intervertebral) de manera percutània sense necessitat de cirurgia. En aquests procediments s'accedeix a l'interior del disc vertebral on existeix la lesió per a l'administració de medicació, radiofreqüència o fins i tot per a la seua extracció parcial si fóra el cas.
Així mateix, les últimes tècniques de radiofreqüència i de crioablación permeten un alleujament prolongat del dolor quan el tractament farmacològic no funciona. Són tècniques que bloquegen la transmissió dels senyals nerviosos de dolor per mitjà de temperatura (fred o calor), es realitzen en el quiròfan de manera ambulatòria i aconsegueixen un alleujament del dolor durador.
Tal com ha explicat Carlos Tornero, “quan parlem de dolor cal pensar en el dolor crònic en totes les seues facetes, sense oblidar el component psicològic i les implicacions socials i laborals que suposa patir dolor diàriament”. “El dolor no és un procés aïllat, sinó que implica una disminució de la qualitat de vida del pacient que el pateix, amb una repercussió important en la seua salut física i mental, a més d'una limitació important per a participar de la vida social i familiar” ha afegit.