LA UNIÓ de Llauradors considera que els grups bambolla escolars no serveixen per al medi rural de la Comunitat Valenciana
En alguns casos el nombre de matrícules ha crescut amb alumnes procedents de zones amb més densitat poblacional
LA UNIÓ de Llauradors, en aquesta setmana en la qual l'alumnat de la Comunitat Valenciana ja ha représ les classes, demanda la necessitat d'un pla més personalitzat i demana una volta segura a les aules dels col·legis i instituts del medi rural del nostre territori.
L'organització posa de manifest que la immensa majoria de la nostra Comunitat és medi rural i, no obstant això, imperen les pràctiques i instruccions posades en marxa en les grans urbs o capitals de província quan la problemàtica en el medi rural és diferent, per la qual cosa s'hauria de tindre més en compte els seus condicionants.
LA UNIÓ destaca que en alguns pobles el número d'alumnes ha crescut, ja que moltes famílies que vivien en les grans ciutats, han tornat, fugint de la densitat poblacional que impera en les zones urbanes. Malgrat això, aconseguir els ràtios establits és una tasca relativament senzilla, mantindre els grups bambolla resulta impossible, atés que molts alumnes acudeixen als seus centres d'ensenyament des d'altres poblacions cada dia.
“No ens enganyem. Els grups bambolla no existeixen en la mesura en la qual els seus integrants es relacionen amb més persones fora de l'horari escolar, i si no ho fan ells directament, ho fan indirectament a través dels seus pares” – comenten des de l'organització – “El que passa és que en el medi rural la situació és encara més complicada per procedir de diferents poblacions, pel que la bambolla mai pot arribar a formar-se”, afigen.
A més, la major part dels desplaçaments es realitzen amb autobús, en rutes que paren per diferents pobles, i que es prenen dues vegades al dia. LA UNIÓ demana que s'extremen les precaucions de seguretat, compten amb els monitors necessaris i es respecten els horaris fixats.
En aquest sentit, LA UNIÓ demana que es busquen les fórmules necessàries perquè ensenyants, alumnat i famílies estiguen exposades el menys possible a qualsevol possibilitat de contraure coronavirus.
Igualment, demana que s'agilitcen els tràmits i la coordinació entre els diferents nivells de l'administració perquè les substitucions del professorat, en el cas que es produïsquen baixes, no es vagen als 15 dies.
La bretxa digital, l'assignatura pendent en el medi rural
D'altra banda, l'organització critica que el model híbrid d'ensenyament és bastant més difícil dur-lo a terme en el medi rural on encara impera una gran bretxa digital en moltes zones i el senyal d'internet arriba de manera deficient a les llars. A més, recorda que la renda disponible per a les famílies, segons dades d'Hisenda, disminueix quant menor és la grandària de la població, la qual cosa fa que en els xicotets municipis, moltes famílies en situació precària tampoc puguen permetre's comptar amb un equip per cada membre de la família, i ni tan sols amb l'espai d'estudi i treball.
“Han tingut sis mesos per a organitzar-ho, cada ajuntament amb les Conselleries i a nivell estatal. No podem estar esperant que passe la pandèmia”, lamenta LA UNIÓ, qui proposa que es faça més ús d'instal·lacions municipals i es pose a disposició tot el material que siga necessari per a poder seguir les classes amb una certa normalitat.