Unió històrica de les falles de tota la Comunitat per la crisi del coronavirus
Les entitats falleres proposen a la Generalitat Valenciana la creació d'un ens autonòmic que coordine les falles en tot el territori
El món de la festa de la Comunitat Valenciana va viure en la jornada del dimarts un dia negre després de veure suspés gran part del seu calendari per al que resta d'any. Per això, dirigents fallers de diferents poblacions han emés un comunicat que s'ha traslladat a la Secretària Autonòmica de Cultura Raquel Tamarit per a demanar-li una coordinació de la festa a nivell autonòmica que, encara que sorgida arran de la pandèmia, es pot establir per sempre. La carta ha sigut signada per tots els col·lectius fallers de la Comunitat i també se'ls ha remés la carta a Junta Central Fallera i la Interagrupació de Falles de València.
"La crisi sanitària generada per la COVID 19 i la suspensió de la celebració de les falles el passat 10 de març ha posat de manifest la necessitat d'una coordinació a nivell autonòmic de la festa de les Falles. La realitat és que cada població està prenent decisions d'àmbit local que generen desconcert entre els diferents sectors vinculats amb la festa de les falles", expliquen en un comunicat.
Els dirigents fallers de tota la Comunitat Valenciana entenen que la coordinació a nivell autonòmic no sols és necessària en aquests moments, sinó que pot ser una bona eina per al futur de la festa de les falles, per la qual cosa han proposat a la Secretària Autonòmica de Cultura poder celebrar, quan la situació sanitària ho permeta, una reunió per a començar a estudiar el tema.
També han fet visible que són diversos els sectors específics seriosament afectats amb la suspensió de les falles, per la qual cosa indiquen que seria convenient estudiar possibles ajudes per a professionals com els artistes fallers, pirotècnics o indumentaristes, entre d’altres, les empreses i l'activitat econòmica dels quals depenen directament de les falles.
A més, recorden que el nomenament de la festa de les falles de tot el nostre territori com a Patrimoni Cultural Immaterial de la humanitat de la UNESCO no sols va suposar un assoliment que tots celebrem sinó que es tracta d'una responsabilitat del món faller, institucions i administracions públiques en la salvaguarda i protecció del Patrimoni que s'escenifica el treball que realitzen les més de 1.000 comissions falleres al llarg de tota la Comunitat Valenciana.