Unió de forces en la lluita contra la despoblació en la Comunitat Valenciana
Castelló acollirà el primer Centre d'Innovació Territorial per a activar projectes que impulsen el desenvolupament de zones afectades per la despoblació
Castelló ha sigut aquest matí l'epicentre de l'agenda política de la Comunitat Valenciana amb la presentació de l'estratègia Avant 20/30, que ha comptat amb la presència de la ministra per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic, Teresa Ribera, el president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, i el president de la Diputació de Castelló, José Martí, a més d'alcaldes i presidents de mancomunitats.
De fet, Castelló acollirà el primer Centre d'Innovació Territorial en el qual administracions, empreses i emprenedors puguen activar projectes que impulsen el desenvolupament de zones afectades per les urgències del repte demogràfic. Així ho ha anunciat la ministra aquest matí.
Teresa Ribera ha assenyalat que “Espanya es troba entre els països més desiguals en termes de cohesió territorial i Castelló representa aqueixa imatge”. Per a la vicepresidenta del Govern, “la nostra voluntat és treballar en la direcció contrària i per a això necessitem el compromís” de tots.
Per a això, Ribera ha destacat l'esforç que han de realitzar totes les administracions, des dels ajuntaments fins al Govern perquè “ja no és una demanda dels actors, sinó una demanda social”.
Per part seua, el president de la Generalitat, Ximo Puig ha reclamat durant la presentació del pla estratègic contra la despoblació 'Estratègia Avant 20/30', una "aliança d'aliances institucional" per a superar "la frontera de la desigualtat" de l'àmbit rural.
En el transcurs de l'acte s'ha donat a conèixer l'Estratègia AVANT 20/30 que la Generalitat ha impulsat, juntament amb les universitats públiques i una gran participació de tots els agents implicats, que identifica les solucions prioritàries per a combatre la despoblació i proposa més de 250 accions de dimensió econòmica, social, cultural, mediambiental, d'innovació, i de governança política per a desenvolupar en la present dècada.
Puig ha qualificat l'Estratègia Avant 20/30 com un pla "dinàmic i participatiu", que "suma la voluntat i instruments per a eixir cap avant", i en aquest sentit ha assegurat que per a això s'ha de "establir sinergies per a realitzar una acció conjunta entre totes les administracions".
El cap del Consell ha manifestat que no sols està en joc que "algunes comarques tinguen més vida", sinó "la pròpia cohesió d'Espanya i de la Comunitat Valenciana", per la qual cosa és fonamental una "aliança d'aliances entre totes les institucions".
Així mateix, el president també s'ha referit a "la gran esperança" que suposen els fons europeus, dels quals "es disposarà en la mesura que siguem capaces de generar projectes", però ha insistit que el més important que necessita l'espai rural són recursos humans i "la convicció de tenir futur".
Per a això, ha destacat la necessitat de "fer atractiu l'espai rural" especialment per als joves, els qui seran determinants en la capacitat de recuperació, i per a posar en marxa el "pla de reflexió, debat i acció" que representa l'Estratègia Avant 20/30.
El paper de la Diputació
Per part seua, el president de la Diputació de Castelló, José Martí, ha posat en valor que “coneixem el territori i els seus problemes perquè trepitgem el terreny i parlem amb la gent i alcaldes ”, afegint que “com a ajuntament d'ajuntaments, volem ser els autèntics valedors dels pobles acuitats per la despoblació”. Un coneixement “ens faculta per a impulsar projectes comarcals capaços de beneficiar a diverses poblacions solucionant els seus problemes”. També ha explicat que “els qui treballem en matèria de despoblació, som conscients que els fons europeus constitueixen una oportunitat sense precedents, que no podem deixar passar”.
Martí ha donat compte a més de que la Diputació treballa en al voltant de vint manifestacions d'interès per a impulsar projectes de gran importància, entre els quals ha destacat dues: el Pla Director Provincial de l'Aigua i el desenvolupament d'un territori rural intel·ligent vinculat a la connectivitat i les noves tecnologies, a través ‘Connecta Territori’.
A l'acte també han assistit el vicepresident segon i conseller d'Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica, Rubén Martínez Dalmau; la consellera d'Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica, Mireia Mollà, i el conseller de Política Territorial, Obres Públiques i Mobilitat, Arcadi España, així com el president de la Diputació de Castelló.
32 projectes presentats als fons europeus
Durant la seua intervenció, el president s'ha referit a l'avanç experimentat des de la creació de l'Agència Valenciana Antidespoblament, gràcies a programes per a mantenir activitats econòmiques essencials, el compromís per a obrir nous els col·legis, així com el suport creditici a empreses que generen ocupació i fixen població, o les deduccions fiscals per a famílies en municipis en risc de despoblació.
Així mateix ha destacat que els fons europeus són la gran oportunitat per a "corregir els desequilibris de la despoblació", i en aquest sentit ha assenyalat que la Generalitat, en el marc de l'Estratègia Valenciana de Recuperació, ja ha presentat al Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic 32 projectes contra la despoblació que aspiren a rebre fons europeus.
Cal assenyalar que aquests projectes, el pressupost estimat dels quals és de 685 milions d'euros, contemplen accions com la Promoció de la Formació Professional en el medi rural amb ofertes formatives en zones despoblades; un programa per a la contractació de persones desocupades en serveis d'emergències municipals, o el desplegament d'infraestructures avançades de telecomunicacions 5G per a promoure la digitalització i el desenvolupament econòmic.
Estratègia AVANT 20/30
El Pla Estratègic Valencià Anti-despoblament Estratègia AVANT 20/30 és una iniciativa de l'Agència Valenciana de Despoblació AVANT de la Generalitat Valenciana, amb l'objectiu principal de disposar d'un document dirigit a combatre la despoblació del territori valencià, mitjançant la planificació estratègica participada.
El document final, elaborat per investigadors de les universitats públiques de la Comunitat Valenciana, ha sigut el resultat de les aportacions d'un equip d'experts en desenvolupament territorial i rural de les universitats públiques i d'un procés de participació de col·lectius implicats en el sistema rural valencià.
L'estratègia compta amb dues parts, la primera d'elles consisteix en un diagnòstic abreujat de l'actual escenari de la despoblació valenciana, que ha definit els problemes del territori rural valencià generats per la despoblació i el despoblament; així com les potencialitats i les oportunitats que posseeixen els territoris valencians en procés de despoblació. Quant a la segona part del document arreplega el disseny de les estratègies que condicionaran l'acció política dirigida a combatre la despoblació i el despoblament.
El diagnòstic realitzat ha constatat que en la Comunitat Valenciana hi ha 224 municipis amb menys de 1.000 habitants, el 40% del total, corresponents en la mayori?a dels casos a comarques de l'interior, i en ells la població dependent supera el 60%.
A més, la densitat d'algunes d'aquestes comarques és d'entre 4 i 6 habitants per quilòmetre quadrat en zones com Els Ports de Morella (4 hab/km²), el Racó d'Ademús (4,5), l'Alt Millars (5,2) o la Vall d'Aiora-Cofrents (6,5); i la taxa d'envelliment del 55% (297) dels municipis valencians és superior al 20%, especialment en els localitzats a l'interior de les províncies de Castello? i de València, i en la Munten?a Alacantina.
5 línies estratègiques i 250 accions
El Pla Estratègic Antidespoblamiento Estartegia AVANT 20/30 comprèn 5 línies estratègiques, 15 àrees estratègiques, 53 programes i més de 250 accions d'àmbit econòmic, mediambiental, social, cultural i de governança política.
En concret, la línia estratègica primera relacionada amb la dimensió econòmica contempla una política dirigida a facilitar la fiscalitat diferenciada , amb la finalitat de facilitar l'emprenedoria empresarial, mitjançant noves empreses, o la fixació en el territori d'empreses existents; així com el foment d'empreses sota el paraigua de l'economia social, mitjançant fórmules associatives com les cooperatives de treball.
De la mateixa manera, es contempla el desenvolupament de mesures per a l'impuls de l'ocupació, mitjançant diversos programes, inclosos els programes d'ajudes al desenvolupament rural; programes de conservació i recuperació del patrimoni cultural i els recursos naturals; i la millora de la connectivitat territorial, així com l'accessibilitat interna.
Pel que respecta a la línia estratègica mediambiental, es preveu l'estudi d'una futura Llei d'Equilibri Territorial, conseqüència de l'Estratègia Territorial de la Comunitat Valenciana, per a establir mecanismes que compensen els desequilibris territorials, i les febleses dels municipis en procés de despoblació; així com accions relacionades amb la conservació dels boscos, l'ús d'energies renovables, la qualitat de les aigües, etc.
Quant a la línia estratègica social, destaca les accions per a garantir l'accés a uns serveis socials de qualitat, que faciliten la fixació de la població en municipis en procés de despoblació: formatius, educatius, bancaris, sanitaris, etc; així com la incorporació de les noves tecnologies, especialment les TIC, que constitueixen un factor de desenvolupament territorial, donades les oportunitats i els avantatges que genera, especialment en activitats empresarials, serveis socials, serveis culturals i educatius.
Respecte a la línia estratègica cultural, es contempla el valor de la dimensió cultural com a factor contra la despoblació, i, finalment, la línia estratègica de governança política, contempla entre altres, un pla de treball que permeta la coordinació entre les diverses administracions autonòmiques, i la incorporació d'altres administracions (provincials i supramunicipals), per a augmentar l'eficàcia i l'eficiència de les accions de govern; així com un sistema de seguiment dels resultats de les accions de l'Administració Autonòmica en el programa Pla AVANT.