AGRICULTURA

LA UNIÓ denuncia l'enfonsament dels preus de l'oli que ja són un 37% més baixos que la mitjana de les últimes quatre campanyes

ELPERIODIC.COM - 14/11/2019

A això se suma la discriminació dels productors valencians en les ajudes de la PAC que hauria de corregir el Ministeri d'Agricultura

Els productors d'oli de la Comunitat Valenciana es troben en plena campanya de recol·lecció i els preus segueixen a la baixa setmana a setmana fins al punt de ser ja un 37% més baixos que la mitjana de les últimes quatre campanyes, segons un informe de LA UNIÓ de Llauradors. Amb una cotització en origen inferior als 2 euros/kg i uns costos superiors als 3 euros/kg es fa molt difícil mantindre en peus les explotacions.

En aquest informe es pot observar també que en relació a la passada campanya les cotitzacions de l'oli són un 17% inferiors i des de l'inici de campanya fins hui han caigut quasi un 4% sense que hi haja raons objectives per a eixe enfonsament. Si es compara amb els preus que perceben els olivicultors italians són un 100% més baixos i fins i tot un 4% més baixos que a Tunísia, on els costos són inferiors i país en el qual multinacionals i grans empreses europees han fet una forta inversió en la producció d'olivar durant els últims anys.

A la situació de preus baixos generalitzada en tot el territori estatal hem de sumar els greuges comparatius que pateix un olivar de baix rendiment com el de la Comunitat Valenciana que el van condemnar els qui fa anys van defensar en les Reformes de la OCM d'Oli l'ajuda a la producció en lloc de l'ajuda a l'arbre “amb el que els productors d'olivar tradicional com el nostre es van quedar amb ajudes de 150-160 euros per hectàrea, mentre que l'intensiu es va fer amb una motxilla d'ajudes, cobrades també en l'actual període PAC 2014/2020, de 700-800 euros per hectàrea”.

En aquest sentit LA UNIÓ considera que el Ministeri d'Agricultura ha de reequilibrar aquesta situació perquè “totes les hectàrees, independentment del lloc on estiguen cultivades, tinguen el mateix nivell d'ajudes perquè es puga competir en igualtat de condicions i no beneficien a les superfícies intensives d'elevats rendiments”.

En el terreny autonòmic LA UNIÓ també aposta perquè la Generalitat realitza una campanya informativa de promoció i incentivació del consum d'oli en la Comunitat Valenciana, un producte de gran qualitat que a més és beneficiós per a la salut i que compleix un rellevant paper mediambiental i de fixació de la població en les zones rurals. En aquest sentit Hilari Jaime, responsable del sector de l'oli de LA UNIÓ, indica que “és important que el nostre Govern autonòmic potencie el nostre oli perquè la població valenciana el conega i el consumisca”.

D'altra banda, LA UNIÓ també reclamarà a la Conselleria d'Agricultura que en el Programa de Desenvolupament Rural (PDR) de la Comunitat Valenciana per al pròxim període 2021/2027 es contemple una ajuda específica per a l'olivar tradicional i de baix rendiment per la seua contribució ambiental i per evitar el despoblament de les zones rurals en ser una important activitat econòmica en aquest àmbit. Jaime considera que “ja que el PDR és l'instrument de planificació en política de desenvolupament rural no té molt sentit que un cultiu com l'olivar que compleix un paper fonamental en el medi rural valencià estiga fora del mateix i hauria d'implementar-se una partida per a aquest”.