LA UNIÓ denuncia que la Comissió Europea es posiciona amb els lobis sud-africans
“Actuen d'esquena als seus ciutadans i es posicionen al costat d'altres països tercers, és una cosa inaudita i greu, i segueixen sense veure el risc que això suposa”, lamenta el secretari general de LA UNIÓ, Carles Peris
La Comissió Europea ha retirat finalment hui la seua proposta per a aplicar ja el tractament de fred a les taronges importades procedents de països tercers que tenen la Thaumatotibia leucotreta o ‘Falsa Polilla’, la qual cosa constitueix un autèntic afront segons LA UNIÓ cap als productors de cítrics comunitaris i un alineament amb les tesis dels potents lobis citrícoles sud-africans que havien pressionat bastant en els últims mesos.
Finalment, per tant, no hi ha hagut proposta dins de la sessió del Comité Permanent de Plantes, Animals, Aliments i Pinsos (SCoPAFF) que hui se celebrava i que haguera servit per a recolzar la modificació del reglament europeu a fi de començar a aplicar el cold treatment a les taronges importades procedents d'aquests països, entre ells Sud-àfrica. Les mesures que pretenia Brussel·les en eixe tractament de fred estaven cada vegada més descafeïnades i flexibles, però és que ni tan sols ha arribat a presentar a debat un proposta de mínims.
La Comissió Europea fa així cas omís a la seua pròpia Autoritat de Seguretat Alimentària (EFSA), qui el passat estiu ja va alertar mitjançant un dictamen de l'alt risc que la plaga poguera instal·lar-se en el territori de la UE i va recomanar establir aquest tractament. També és molt clara la pròpia normativa europea que exigeix l'absència total de la plaga de la ‘Falsa Polilla’ en les importacions, circumstància que no s'està complint perquè únicament es pot assegurar amb el tractament de fred.
El problema ara és que els vaixells amb taronges de Sud-àfrica estan disposats ja per a salpar en uns dies cap a Europa en l'inici de la nova temporada d'importació de l'hemisferi sud i serà molt difícil ja tindre disposat el tractament de fred davant del començament d'aquesta.
Per això, LA UNIÓ exigeix al ministre d'Agricultura, Luis Planas, que trasllade aquest assumpte d'Estat al mateix president del Govern, Pedro Sánchez, perquè es trasllade al Consell de ministres del pròxim 24 de maig a fi de que el tractament de fred siga una realitat des d'aquesta mateixa campanya d'importació.
LA UNIÓ creu que la Comissió Europea disposa ja d'àmplia i suficient informació per a prendre mesures i garantir unes mesures de control adequades per a les importacions de tercers països, entre elles, la més important, la del tractament en fred, per a evitar l'entrada de plagues tan nocives com la Thaumatotibia leucotreta i la seua expansió en la citricultura europea.
“Ja tenim suficient amb el Delottococcus aberie (Cotonet) importat de Sud-àfrica que estem patint en la major part del territori citrícola valencià o la Xylella en el nord d'Alacant i que ens causen greus pèrdues econòmiques als productors i un major esforç inversor a les diverses Administracions, entre elles la Comissió Europea. per al seu control i prevenció en sanitat vegetal, com perquè ens entre una nova plaga”, afirma Carles Peris, secretari general de LA UNIÓ.
“No entenc a què esperen per a aplicar el tractament de fred. Actuen d'esquena als seus ciutadans i es posicionen al costat d'altres països tercers. Segueixen sense veure el risc que això suposa, és una cosa inaudita i molt greu, per la qual cosa serem inflexibles i lluitarem perquè el tractament de fred siga una realitat”, assegura Peris.