AGRICULTURA

LA UNIÓ denuncia que Sud-àfrica i Zimbàbue acaparen la major part de les deteccions de plagues en cítrics importats durant setembre

ELPERIODIC.COM - 14/10/2024

L'organització calcula que les últimes sis plagues introduïdes en el nostre territori han suposat un sobrecost del 40% per als productors de cítrics de la Comunitat Valenciana

De les 19 intercepcions de cítrics importats a la Unió Europea amb plagues o malalties de quarantena durant aquest passat mes de setembre, 12 provenien de Sud-àfrica (7) i Zimbàbue (5), tots dos països inclosos en l'acord econòmic de la UE amb els països de l'Àfrica meridional, segons denuncia LA UNIÓ.

Precisament al setembre va ser quan es va estendre el gruix de les exportacions de cítrics dels dos països als mercats europeus i és quan els lineals dels nostres supermercats i hipermercats s'omplin de fruita sud-africana que encara es pot veure i que ha alentit el nostre inici de campanya.

Les set intercepcions de Sud-àfrica són del fong de la Phyllosticta citricarpa que provoca la temuda Taca Negra o Citrus Black Espot, el mateix que succeeix amb les cinc del seu veí Zimbàbue. Tots dos països augmenten les intercepcions en relació amb el mateix mes del passat any. LA UNIÓ calcula que les últimes sis plagues introduïdes en el nostre territori, la majoria importades. han suposat un sobrecost del 40% per als productors de cítrics de la Comunitat Valenciana

LA UNIÓ considera que són de nou unes dades escandaloses que posen en dubte les mesures adoptades per la UE, com per exemple el tractament en fred i la hipocresia de Sud-àfrica d'interposar una demanda en l'Organització Mundial del Comerç (OMC) sobre unes mesures que “ells no estan complint o no estan sent eficaces”.

Es posa de manifest que l'Acord d'associació subscrit per les autoritats europees en 2016 i el tractament en fred en taronges no han suposat una menor intercepció de plagues i malalties provinents d'aquells països, tot el contrari, va a més.

Carles Peris, secretari general de LA UNIÓ, insisteix que “Sud-àfrica no garanteix la seguretat sanitària dels seus enviaments i malgrat les seues pressions a l'OMC a causa de les majors i justes exigències per la UE, continuen sense controlar les plagues i malalties en els seus cítrics, ja no sols a Sud-àfrica, sinó també en tota la zona al fet que se li suma Zimbàbue”.

Les mesures establides per la UE són insuficients perquè Sud-àfrica deixe d'exportar eixes plagues i posa en risc la citricultura comunitària. Per això des de UNIÓ es reclama a Brussel·les un enduriment del tractament en fred (l'únic mecanisme que, ben executat, evita l'entrada de la ‘Falsa arna’) als cítrics sud-africans, fent que es complisca rigorosament l'aprovat per als enviaments de taronges i que s'estenga a mandarines i pomelos, per comportar el mateix risc fitosanitari, com ha quedat provat.

En aquest sentit, LA UNIÓ insta les autoritats comunitàries a que auditen el compliment del tractament de fred i establisquen un registre de control de sondes de temperatura ja que queda clar que continuen les intercepcions de Thaumatotibia leucotreta o Falsa arna. “Cal establir un major control dels enviaments origen i una prospecció més exhaustiva d'eixes zones productores per a determinar si es garanteix la seguretat de les importacions”, assenyala. Concretament, i malgrat el tractament de fred es van produir a la UE durant juliol 2 intercepcions de ‘Falsa arna’ en cítrics procedents de Sud-àfrica amb destinació al mercat europeu, una en mandarines i una altra en pomelos. El mes de febrer va haver-hi un altre rebuig per aquesta plaga en mandarina originaria d'Israel. L'any passat van ser un total de 4 intercepcions de Falsa Arna, 3 de Sud-àfrica (2 en taronja i 1 en mandarina) i 1 d'Israel. És ja el segon any consecutiu des de la introducció de l'obligatorietat del tractament de fred per a les taronges procedents de països amb ‘Falsa arna’, que existeix la constatació que Sud-àfrica continua incomplint el protocol. Es limita a refredar el contenidor a la temperatura de tractament i no, com hauria de fer-se, refredar la fruita (la part central de la fruita) a la temperatura establida durant els dies estipulats.