LA UNIÓ assenyala que el sector agrari contribueix a mitigar el canvi climàtic en ser embornal de CO₂
El secretari general de LA UNIÓ, Carles Peris, ha comparegut hui a les Corts Valencianes
“Tots contaminem des que ens alcem del llit. El sector agrari també ho fa, però som dels únics que contribueixen a mitigar el canvi climàtic a l'ésser un embornal de COâ i també estem en un procés d'adaptació i lluita contra aquest canvi climàtic que ens afecta i molt directament perquè nosaltres exercim l'activitat econòmica en contacte amb el medi ambient”, ha dit hui el secretari general de LA UNIÓ, Carles Peris, en la seua compareixença en les Corts Valencianes per a parlar sobre el “Projecte de llei, de la Generalitat, del canvi climàtic i la transició ecològica de la Comunitat Valenciana”.
Peris ha indicat que “no cal culpabilitzar d'aquest procés a un sector en concret, com passa moltes vegades amb l'agrari. Em fa molta gràcia que aquells que usen habitualment l'avió per a desplaçar-se o agafen diàriament el cotxe per a anar a treballar són els que s'alarmen per les reaccions digestives del bestiar, i el que no diuen res de les enormes emissions de gasos d'efecte d'hivernacle en les importacions d'aliments en èpoques on som autosuficients i no som deficitaris”.
LA UNIÓ aposta per la reducció de les emissions mitjançant iniciatives que siguen alternatives reals, eficaces i assumibles per a les persones que es dediquen professionalment a l'activitat agrària i per a això reclama un període d'adaptació en les noves exigències climàtiques adaptat a la dimensió de les diferents tipologies d'explotacions agràries.
En termes generals i en matèria d'adaptació i mitigació del canvi climàtic, LA UNIÓ veu necessari incrementar la dotació i recursos en investigació per a aconseguir cultius més resistents al canvi climàtic, aconseguir una alimentació que darrere tinga una reducció de l'emissió de metà per digestió de la ramaderia i a disposar d'una anàlisi de models dinàmics de simulació dels diferents cultius davant les diferents variables climàtiques i ambientals, i sobretot davant la deficiència hídrica.
Per això demana una sèrie de mesures concretes com és l'elaboració d'un pla de mitigació per al sector agropecuari que contemple els punts crítics en agricultura i ramaderia, establint mesures per a reduir emissions de gasos amb efecte d'hivernacle, establir compensacions al sector agrari per la funció que exerceix en l'absorció de COâ. Sobre les zones vulnerables a nitrats s'haurien d'establir amb criteris reals segons els estudis de cada zona i no en funció de zones establides per anàlisis globals d'organismes com les Confederacions Hidrogràfiques. LA UNIÓ aposta així mateix per incentivar el paper del sector agrícola com a absorbidor de carboni incrementant la matèria orgànica al sòl o majors inversions en tecnologies agrícoles i ramaderes. Un altre aspecte que proposa LA UNIÓ és el suport de les Administracions amb instruments financers específics a la producció d'energia a partir dels residus produïts en l'activitat agrària per a la transició del sector agrari cap a una agricultura més verda i neta.
En matèria d'adaptació des de l'organització agrària es demana l'elaboració d'un estudi del sector on s'identifiquen zones i sectors vulnerables, impactes del canvi climàtic, així com mesures específiques d'adaptació per a cadascun d'aquests cultius i zones. També la inclusió dins del sistema d'assegurances agràries de cobertures que compensen els danys en renda provocats pels efectes del canvi climàtic o l'establiment de mesures i suports directes als cultius de secà per la pèrdua continuada de disponibilitat d'aigua.
Quant al model d'energies renovables, LA UNIÓ creu que caldria implantar-lo en primer lloc allà on es genera més demanda, aprofitant els llocs disponibles en les grans ciutats i polígons industrials. Una vegada coberta aquesta necessitat i les disponibilitats ja es poden anar ampliant les plantes fotovoltaiques, però sempre respectant el sòl no urbanitzable d'ús i potencial agrari. En aquesta línia, des de LA UNIÓ es proposa el foment d'instal·lacions d'autoconsum i altres energies renovables en l'entorn rural, tant elèctriques com tèrmiques, dirigides a usos particulars i activitats empresarials i de serveis. També incentivar les inversions de millora de l'eficiència energètica en instal·lacions agropecuàries mitjançant un programa d'ajudes destinat a la renovació de les instal·lacions existents, tant de generadors de calor, com a sistemes de climatització, il·luminació, bombes o altres equips consumidors, així com la substitució d'energia convencional en instal·lacions tèrmiques per unes altres que utilitzen energies renovables tèrmiques.
El canvi de model energètic cap a fonts renovables s'ha de fer segons el parer de LA UNIÓ respectant els terrenys agrícoles productius, l'activitat agrària, les instal·lacions de regadiu, les infraestructures agràries, el paisatge rural i, sobretot, respectant la voluntat de la gent que viu en les zones rurals; a més de que els impostos d'aquestes instal·lacions revertisquen en el territori per al manteniment de les infraestructures agràries.