LA UNIÓ assenyala que la guerra aranzelària de Donald Trump amenaça seriosament les exportacions del sector agrari valencià als EUA
Entre els productes agraris més importants que tindrien aranzels es troben els cítrics, fruites, vins, olis i productes derivats del porcí
La guerra aranzelària que duu a terme el president dels EUA, Donald Trump, podria tindre conseqüències greus per al sector agrari de la Comunitat Valenciana i altres sectors en el cas de confirmar-se, segons denuncia LA UNIÓ de Llauradors que ha tingut accés als diferents processos d'informació pública que realitzen les autoritats estatunidenques per a imposar després aranzels de fins al 100% a un gran nombre de productes.
Trump pretén reaccionar a les ajudes públiques que la Unió Europea atorga a l'aeronàutica Airbus amb la imposició d'aranzels per un valor de 11.000 milions d'euros. En els tres llistats que es manegen en aquests moments s'inclouen un total de 413 productes que tindrien aranzels; entre els quals 147, el 36% d'aquests, corresponen al sector agroalimentari. Entre els productes agroalimentaris més importants als quals se'ls imposarien aranzels estan els cítrics, fruites, vins, olis, productes del porcí, lactis, entre altres.
S'han realitzat ja dos anuncis públics per part de les autoritats estatunidenques. Un, el passat 12 d'abril, que ja ha conclòs la seua audiència pública i del qual va eixir un primer llistat per a gravar amb aranzels que incloïa als cítrics, l'oli i el vi. Posteriorment, el 5 de juliol, va haver-hi un altre anunci amb un nou llistat complementari en el qual es completava fonamentalment amb productes derivats del porcí. D'aquest anunci encara no s'ha realitzat l'audiència i el període d'al·legacions conclou dilluns que ve.
Després de finalitzar tot el procés s'obtindrà un llistat definitiu de productes que es presentarà davant l'Organització Mundial del Comerç (OMC), qui haurà de mediar en el conflicte i emetre una opinió sobre aquest tema.
Segons ha pogut saber LA UNIÓ el mer fet de sotmetre a audiència pública aquest llistat per a imposar taxes ja ha provocat preocupació entre cooperatives, comerços i empreses de la Comunitat Valenciana que exporten habitualment als Estats Units, perquè existeix la lògica incertesa per a conéixer el que pot passar en el futur. Fins i tot alguna d'elles es planteja interrompre les exportacions a aquell país.
Carles Peris, secretari general de LA UNIÓ de Llauradors, indica que “la creixent globalització i els interessos geopolítics no fan més que desestabilitzar al nostre sector i a les nostres produccions. Tenim el cas del veto rus que encara patim, els acords amb països tercers i ara ens trobem amb la guerra entre els Estats Units i la Unió Europea”.
Peris afirma que “els responsables polítics del Govern espanyol i de la Unió Europea han d'actuar amb responsabilitat per a defensar els nostres interessos i actuar amb transparència i informar els sectors afectats per aquesta decisió amb la finalitat de reaccionar a temps. No pot ser que ens assabentem a través dels mitjans de comunicació o del twitter de Donald Trump”.
Precisament el president dels EUA, Donald Trump, ha amenaçat per twitter també amb imposar taxes als vins francesos, i per extensió als europeus -inclosos els espanyols- per l'impost als serveis digitals proposat per França i altres països de la UE, entre els quals es troba Espanya. El passat 25 de juliol Trump va emetre un tuit en el qual va dir que “Sempre he dit que el vi americà és millor que el francés!”.