LA UNIÓ alerta de possibles responsabilitats de les Administracions en el control del vector de la Trioza
LA UNIÓ de Llauradors ha remès un escrit al comissari d'Agricultura de la Unió Europea, Phil Hogan; a la ministra d'Agricultura, Isabel García Tejerina i a la conselleira do Medio Rural de Galícia, Ángeles Vázquez, en el qual els transmet la gran preocupació per les actuacions dutes a terme per al control de l'insecte de la Trioza erytreae; així com els notifica possibles responsabilitats en les quals poden incórrer en el supòsit de l’incompliment de les recomanacions i compromisos de les autoritats comunitàries.
LA UNIÓ ja va alertar que la passada setmana, mitjançant sengles informes basats en dues auditories realitzades per la Comissió Europea, que les autoritats de Galícia i Portugal es resignaven ja a renunciar a l'eradicació i es limitaven a tractar de contenir l'expansió de l’insecte Trioza erytreae, la psila africana que actua com a vector portador de la més temuda malaltia dels cítrics, coneguda com Huangglongbing (HLB) o Greening. També van visitar la Comunitat Valenciana on van comprovar que no existeix cap cas detectat.
De les conclusions de l’informe d’auditoria es desprèn que les mesures destinades a inhibir la propagació natural de la Trioza erytreae, aplicades sistemàticament per l’administració gallega fins al moment, no han sigut eficaços i, com a conseqüència d’açò, la propagació de la Trioza Erytreae es considera inevitable en les zones de Galícia en les quals encara no està present, igual que succeeix a Portugal amb una expansió creixent.
En l’informe s'assenyala que el Govern de la Xunta s’ha compromès, davant la Comissió Europea, a realitzar accions que asseguren la implementació sistemàtica de les mesures de control relatives a Trioza erytreae, almenys en les zones que limiten amb les àrees lliures, a fi d’inhibir la propagació de la plaga.
Per això LA UNIÓ entén que “si la propagació de la plaga (Trioza) es produïra per actuacions defectuoses, negligents o per no ser suficientment contundents o expeditives per part del Govern gallec en l’exercici de les seues responsabilitats o compromisos, i al final els efectes de la mateixa suposaren quantioses pèrdues per als citricultors, estarien incorrent en alguns dels preceptes arreplegats en la Llei 40/2015 d'1 d'octubre de Règim Jurídic del Sector Públic i per tant es veurien forçats a atendre les indemnitzacions contemplades en la Llei”.
LA UNIÓ de Llauradors, segons l'establert en la legislació comunitària, creu que el Govern d'Espanya seria responsable subsidiari d’una possible negligència del Govern de Galícia en tractar-se de competències assumides dins del marc establert en la Constitució i les bases per al traspàs dels serveis corresponents a les mateixes. Sent, per tant, el Govern d’Espanya el responsable final del compliment de la normativa fitosanitària davant les institucions comunitàries, LA UNIÓ li sol·licita que actue fins a les últimes conseqüències perquè es complisca la legislació comunitària en matèria fitosanitària, així com les recomanacions estipulades en l’esmentat informe dels inspectors europeus.
La falta d’actuacions contundents per part de les administracions responsables pot ocasionar la propagació de la Trioza a la resta del territori peninsular i la seua posterior propagació a la resta de països de la Unió Europea. En aquest supòsit, tant la Comissió Europea com en aquest cas l’Estat espanyol, serien segons el parer de LA UNIÓ “responsables de no haver implementat les mesures obligatòries per a evitar les pèrdues patrimonials dels propietaris europeus amb plantacions de cítrics derivades d’una possible infestació ocasionades per aquest organisme nociu”.
La situació és realment greu i obliga a prendre totes les mesures de protecció possibles i ve a corroborar les denúncies que reiteradament es fan des de LA UNIÓ sobre la fragilitat dels controls fitosanitaris en la Unió Europea i exigeix de forma urgent mesures per a controlar rigorosament els intercanvis de material vegetal a fi d’evitar la transmissió d’aquesta malaltia. En aquest sentit, la variant asiàtica del HLB ha provocat ja enormes pèrdues econòmiques en la citricultura brasilera, en l’estat nord-americà de Florida o en moltes províncies de Xina. Els danys que provoca el HLB en els cítrics són tan greus que comportarien la mort de l’arbrat.
Xylella fastidiosa
Paral·lelament a l’assumpte de la Trioza també es coneixen novetats sobre l'expansió de la Xylella fastidiosa en les Balears, únic lloc de l’Estat espanyol on està detectada la plaga. Ahir, el Diari de Malllorca informava que els auditors de la Unió Europea comunicaran, després de la seua visita de la passada setmana, als responsables de Medi Ambient de les illes que caldrà realitzar tala massiva de tota espècie susceptible de ser infectada a cent metres a la redona de cada cas detectat; en la línia del que ja havia sol·licitat LA UNIÓ de Llauradors fa uns mesos.
Les autoritats balears havien optat des del principi per la contenció que significava la tala únicament dels arbres infectats pel bacteri. Ara, molt possiblement, les autoritats comunitàries, no avalarien aquesta política i els obligarien establir mesures més dures.