Unides Podem es reuneix amb el secretari d’Estat de Medi Ambient i insta a parar "l'agressió al territori" de la Magda
La diputada en el Congrés per Castelló, Marisa Saavedra, qüestiona la DIA favorable i treballarà per a revertir aquesta actuació
Marisa Saavedra, diputada d'Unides Podem per Castelló s'ha reunit aquest dijous amb Hugo Morán, Secretari d'Estat de Medi Ambient del Ministeri de Transició ecològica, per a tractar de la Declaració d'Impacte Ambiental favorable del macroprojecte d'instal·lació fotovoltàica MAGDA que afecta principalment a Les Coves de Vinromà i Benlloch.
La diputada, acompanyada de Paco González, de GECEN i Aliança Verda, ha plantejat que la DIA havia obviat informes negatius de la Conselleria d'Agricultura de la Generalitat *Valenciana, les afectacions a l'economia agrícola de la zona o la destrucció del mosaic agrari amb la tala de 60.000 arbres en plena producció.
També ha informat el Secretari d'Estat de la important oposició social que aquest projecte ha activat.
Saavedra es compromet “a continuar treballant per a parar aquesta agressió en el territori a les comarques de Castelló, i per la imprescindible planificació pública en relació al desplegament de les energies renovables, per la ubicació descentralitzada de les instal·lacions en llocs adequats que milloren la producció d'energia sense afectar de manera tan negativa la vida de la gent i menyspreant les terres de l'interior, ja tan castigades. Necessitem una transició energètica justa i democràtica.”
El Secretari d'Estat ha remarcat que la DIA és un document entre molts altres necessaris per a acabar realitzant un projecte, i que altres aspectes, com l'afectació econòmica o social, plantejades a la reunió, es poden valorar en el seu moment del procediment, fins i tot arribant recurs judicial.
També ha fet notar que diversos informes negatius de la Generalitat Valenciana van arribar fora de termini i que per tant no es van tindre en compte.
Finalment ha afirmat que qualsevol projecte ha de rebre els permisos corresponents de les administracions autonòmiques i locals i que aquestes poden parar el projecte si deneguen les llicències de construcció o altres que formen part de les seues competències.
La diputada ha plantejat que “la DIA accepta de manera molt acrítica les valoracions i la voluntat de correcció dels impactes ambientals que expressa l'empresa, i no té present el valor ambiental que suposa el territori cultivat i transformat, hui i durant segles per l'activitat humana”.
Després de l'entrevista, Marisa Saavedra destaca que si que hi ha possibilitats de parar aquest projecte destructiu per les comarques afectades i no desitjat pel veïnat, intervenint en les fases del procediment encara pendents i declarant la incompatibilitat amb altres usos del sol o qualificació dels terrenys. És un tema que es compromet a tractar amb la gent afectada i l'Administració autonòmica.
.