POLÍTICA

Unides Podem reclama una àmplia participació dels col·lectius de dones i del moviment feminista en el nou projecte de llei d'igualtat

ELPERIODIC.COM - 24/02/2020

La secretària primera de les Corts i diputada de Unides Podem, Cristina Cabedo, ha presentat una proposició no de llei en Les Corts Valencianes en la qual reclama al Consell que durant 2020 garantisca “una àmplia i transversal participació dels col·lectius de dones i moviment feminista de les diferents comarques de la Comunitat Valenciana per a la confecció del projecte de llei de la nova llei d'igualtat valenciana de dones i homes”.

La diputada ha recordat que ja fa 16 anys des que garantisca en 2003 es va aprovar la Llei 9/2003, de 2 d'abril, de la Generalitat, per a la Igualtat entre Dones i Homes, i 12 des que es va promulgar la Llei orgànica 3/2007, de 22 de març, per a la igualtat efectiva de dones i homes.

Cabedo, que també presideix la Comissió d'Igualtat de les Corts Valencianes, ha remarcat que al llarg d'aquests anys la igualtat de dones i homes ha avançat però “encara així són necessaris mecanismes actualitzats per a continuar assegurant que s'aconseguisca aquesta necessària igualtat” i per això, ha afegit, “no és d'estranyar que un dels punts inclosos en l'Acord del Botànic II siga reforçar i institucionalitzar l'estructura i transversalitat de les polítiques feministes en el si del Consell en el marc d'una nova llei d'igualtat”.

Així mateix, la diputada ha recordat que en la Comunitat Valenciana “existeix un moviment feminista i col·lectius de dones forta i històric, que sol abordar aquests reptes amb objectius clars. Seria incomprensible si no s'assegurara la seua participació en la configuració d'aquesta nova llei”.

La diputada ha recordat que “aquest cap de setmana, a col·lació del Dia Europeu de la Igualtat Salarial, hem conegut que la bretxa salarial entre homes i dones a la Comunitat Valenciana és del 22,39%. Això té un impacte no sols en el dia a dia de les dones valencianes, sinó en la seua futura pensió. La nova llei valenciana d'igualtat de dones i homes ha de tindre present mecanismes per a, dins de les nostres competències, pal·liar aquesta desigualtat”.

En aquest sentit, la parlamentària ha assegurat que “el compromís de les forces del Botànic amb l'avanç cap a una igualtat real i efectiva es va plasmar incloent en el nostre acord tindre una nova llei d'igualtat que pose solució als reptes presents com, per exemple, aquesta bretxa salarial. Però no hem d'oblidar l'esperit amb el qual va nàixer el primer Acord del Botànic: tindre la societat civil com a quarta pota del diàleg i de l'acord”.

Finalment, ha afegit que “podem estar orgulloses del moviment feminista valencià al llarg de tota la Comunitat Valenciana, i hem de propiciar espais on aporten la seua perspectiva i idees a aquests reptes, igual que els sindicats, que poden contribuir a incorporar mecanismes eficaços en aquesta nova llei”.