POLÍTICA

Unides Podem proposa que la Generalitat actue front al gran augment de casos d’ansietat i depressió en el treball

ELPERIODIC.COM - 26/01/2020

Ferran Martínez reclama l’elaboració d’una estratègia valenciana per a detectar i previndre les psicopatologies associades al treball, garantir el seu reconeixement en les baixes laborals i prendre mesures contra l’augment de la precarietat en el treball

El grup parlamentari Unides Podem ha presentat en Les Corts Valencianes una proposició no llei en la qual proposa que el INVASSAT (Institut Valencià de Seguretat i Salut en el Treball) realitze un informe anual sobre la salut mental en el treball, associat entre altres, a casos d'estrés, ansietat, esgotament i depressió.

El diputat d'aquesta formació, Ferran Martínez, ha explicat que aquest informe ha de comptar amb una base dades pròpia, així com amb anàlisis i estadístiques sobre la incidència d'aquests casos per sector i activitat professional, incloent també l'edat i la perspectiva de gènere, les condicions laborals en funció dels salaris, el tipus de contracte i els horaris.

El parlamentari reclama així mateix que el Consell elabore una estratègia valenciana sobre psicopatologies associades al treball que garantisca una adequada prevenció, detecció i tractament, a més del seu reconeixement com a malalties laboral, i insta que es facen efectives polítiques que garantisquen una millora dels salaris, la reducció de la precarietat i la temporalitat en els contractes.

Martínez ha argumentat que “el canvi del model productiu ha transformat profundament els riscos laborals i els entorns de treball”. Així, ha advertit que “cada vegada s'observa un major control i monitoratge dels treballadors, amb uns límits cada vegada més difusos de les jornades laborals, el creixement de serveis d'atenció interpersonal o la incertesa sobre el propi futur laboral”. Aquests, ha indicat, “són alguns dels principals factors de risc que expliquen l'augment vertiginós de les psicopatologies associades al treball que deriva també en l'increment any rere any del consum de psicofàrmacs com a ansiolítics i anti-depressius”.

Paral·lelament, ha esgrimit informes de l'Organització Mundial de la Salut, que pronostiquen en 2020 l'ansietat i la depressió relacionades directament amb l'estrés laboral seria la principal causa de baixa laboral, i dades, com els que reflecteix la VII Enquesta Nacional de Condicions de Treball, segons la qual, el 60% dels enquestats considerava que el treball ha agreujat o produït la seua depressió.

Aquestes xifres, ha advertit, “revelen una nova realitat que hem de ser capaces de revertir en aquesta dècada que acabem de començar. La Comunitat Valenciana ha de poder crear un pla de xoc propi contra l'estrés laboral i per a parar la tendència a l'alça de la depressió en la nostra societat. Hem de poder establir un pla propi que siga també exemple per la resta de comunitats capaç de fer front a les noves realitats dels entorns de treball i puguen revertir la tendència a l'alça de les psicopatologies associades al treball en les nostres societats”.